Δεκαπέντε σπουδαίες αρχιτεκτονικές προτάσεις για τον επανασχεδιασμό της Πλατείας Υψηλών Αλωνίων, τόσο με τον σχεδιασμό στεγάστρων όσο κα...
Δεκαπέντε σπουδαίες αρχιτεκτονικές προτάσεις για τον επανασχεδιασμό της Πλατείας Υψηλών Αλωνίων, τόσο με τον σχεδιασμό στεγάστρων όσο και κατασκευών δημόσιας χρήσης σε επιλεγμένα σημεία και σε συνάρτηση με τον Πύργο, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.
Πρόκειται για σχέδια που εκπονήθηκαν από φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Δήμο Αιγιαλείας, κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 και στο πλαίσιο του μαθήματος "Αστικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός". Σημειώνεται πως το όλο πρόγραμμα "έτρεξε" με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας και της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αιγιαλείας, όπως σημείωσε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Γ. Χριστόπουλος. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος αποκάλυψε πως κάποιες από τις πραγματικά εντυπωσιακές προτάσεις των νέων επιστημόνων θα επιλεγούν και με την κατάλληλη χρηματοδότηση, θα αποτελέσουν ευκαιρία για λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων, μιας και κάθε αναγέννηση και ανάπλαση ξεκινά πάντα από τη νεολαία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πανέτσος, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε πως το τμήμα επιδιώκει συνεργασίες όπως αυτή με τον Δήμο Αιγιαλείας, ώστε να καταδεικνύονται σε πραγματικές συνθήκες οι δυνατότητες διαμόρφωσης των εκάστοτε κοινωνιών μέσω της ανάπλασης και αναμόρφωσης των χώρων. «Η ποιότητα δεν κοστίζει» κατέληξε ο κ. Πανέτσος, ενώ κλείνοντας τις ομιλίες ο επιβλέπων καθηγητής κ. Αίσωπος αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των κατασκευών που ανέλαβαν οι φοιτητές για να παρουσιαστούν αναλόγως στο κοινό, ενώ έχει παραδοθεί ειδικό τεύχος στον Δήμο Αιγιαλείας με όλη την προσπάθεια των νεαρών επιστημόνων. «Πρόκειται για κατασκευές και δράσεις που εμφανίζουν μια ενιαία μορφή, σε συνάρτηση με το περιβάλλον και την ιστορία της πλατείας. Ευχόμαστε να επιλεγούν κάποιες και να κατασκευαστούν» κατέληξε.
Ζητούμενο του μαθήματος αποτέλεσε ο σχεδιασμός μιας κατασκευής-στεγάστρου κατά μήκος του πεζόδρομου (οδός Βύρωνος), καθώς και κατασκευών δημόσιας χρήσης σε επιλεγμένα σημεία της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. Κάθε προτεινόμενη κατασκευή έπρεπε να λάβει υπόψιν της την πολύ σημαντική παρουσία του Πύργου και να διερευνήσει τη βέλτιστη συσχέτιση με αυτόν, τόσο χωρικά όσο και μέσω της αφαιρετικής επανερμηνείας των μορφολογικών του στοιχείων. Οι νέες κατασκευές θα έπρεπε ακόμη να αποτελούν είτε συνέχειες των καταστημάτων, όταν αυτά λειτουργούν, είτε τμήματα του δημόσιου χώρου όταν τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Η πλατεία, που βλέπει αμφιθεατρικά στη θάλασσα και τον Κορινθιακό Κόλπο, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους. Στο μέσο της πλατείας δεσπόζει ο Πύργος, ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο του 19ου αιώνα που αποτελεί τοπόσημο της πόλης του Αιγίου. Ο Πύργος αποτελεί δείγμα του νεορομαντισμού, κινήματος που επικράτησε στην αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του.
Οι προτάσεις θα φιλοξενούνται στο Παναγιωτοπουλέικο (ισόγειο) μέχρι και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, καθημερινά 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι.
από: filodimos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.