HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Από 1ης Φεβρουαρίου 2018 η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία

Μετά την υπουργική απόφαση για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, υπεγράφη την Παρασκευή από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Πα...

Μετά την υπουργική απόφαση για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, υπεγράφη την Παρασκευή από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και η αντίστοιχη για όσους έχουν χρέη κυρίως ή μόνον στην εφορία. Ωστόσο στο τελευταίο άρθρο της η απόφαση ορίζει πως η ισχύς ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2018.
Όπως προβλέπει η απόφαση, οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες. Ωστόσο όσοι μπουν στην διαδικασία θα χρειαστούν να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν.
Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων προς το δημόσιο είναι παρόμοια με εκείνη για τα Ταμεία, με τη διαφορά ότι οι αιτήσεις γίνονται στην ΑΑΔΕ αντί στο ΚΕΑΟ και το «κούρεμα» των οφειλών μπορεί να φτάσει στο 85% ή και στο 95% των τόκων και των προστίμων (όχι όμως στη βασική οφειλή). Η απόφαση Παπανάτσιου καθορίζει πώς θα κάνουν ρύθμιση όσοι έχουν χρέη (βασική οφειλή μετά τη μείωση των προσαυξήσεων) έως και 50.000 ευρώ προς το δημόσιο και μόνον, ή έως 50.000 ευρώ συνολικά προς οποιουσδήποτε αλλά τουλάχιστον το 85% προς το δημόσιο μόνο.
Η ρύθμιση αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) αλλά όχι τα νοικοκυριά. Προϋπόθεση είναι να κριθούν «βιώσιμοι», δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις τους χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη.
Πρακτικά εφαρμόζεται μοντέλο ρύθμισης τριών ταχυτήτων, όπως και για τα Ταμεία, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Βασική οφειλή έως 3.000 ευρώ δεν «κουρεύεται» και οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν
μέχρι τις 36 το πολύ. Αυτό αφορά τουλάχιστον τους 8 στους 10 οφειλέτες του δημοσίου. Οι κανόνες αλλάζουν για οφειλές από 3000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ και από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, όπου θα προσφέρονται διαγραφή προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα.
Κρίσιμο είναι να αποδείξει κάποιος ότι έχει μεν εισοδήματα που να μπορεί να πληρώνει (αντιθέτως αποκλείεται αυτομάτως εάν τα χρέη του ξεπερνάνε το 8πλάσιο των ετήσιων καθαρών εσόδων του) αλλά όχι και τόσα πολλά γιατί αντί να πάρει την ρύθμιση, η εφορία θα τον πιέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να πληρώνει (αποκλείονται αυτομάτως όσοι θεωρηθούν πως έχουν
περιουσία 25πλάσια από τα χρέη τους).
Ακόμα και αν καταφέρει πάντως να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση, το δημόσιο μπορεί να κάνει συμψηφισμούς και να εγγράφει υποθήκες, για τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής. Αν όμως αφήσει απλήρωτες 3 δόσεις συνολικά ή δηλώσει ανακριβή στοιχεία ή παραλείψει κάποια τρέχουσες υποχρεώσεις του (υποβολές δηλώσεων, πληρωμές φόρων κλπ) τότε χάνει τα οφέλη της ρύθμισης, αναβιώνουν τα χρέη, ενώ επανέρχονται διώξεις και κατασχέσεις.
με πληροφορίες από protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ