HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: "Καμία θρησκεία, ούτε η χριστιανική δεν είναι δίκαιη"

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας: «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11...

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας: «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)"» εκφώνησε η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας οτι «Η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση των Ελλήνων μουσουλμάνων ως πολιτών α΄ κατηγορίας. Επισημαίνω, όμως, ένα πράγμα: Καμία θρησκεία, ούτε η χριστιανική ούτε η μουσουλμανική ούτε η καλύτερη θρησκεία μπορεί να είναι δίκαιη σε θέματα δικαίου, γιατί δεν συνδιαλέγεται. Σύμφωνα με μία θρησκεία ο Θεός λέει: «Εγώ είμαι η αλήθεια». Από τη στιγμή που ο Θεός προτάσσει το «εγώ είμαι η αλήθεια», δεν μπορούμε να απαιτούμε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στη δημοκρατία είναι θέμα διαπραγματεύσιμο.»

Αναλυτικά η ομιλία:
«Συζητείται ένα νομοσχέδιο που απ’ ό,τι φαίνεται, όλοι συμφωνούμε. Όλες οι παρατάξεις ή σχεδόν όλες συμφωνούν. Το επιχείρημα της συμφωνίας είναι εντελώς διαφορετικό. Γίνεται μια προσπάθεια δηλαδή πολιτικής αντιπαράθεσης εκ του μη όντος.
Ακούσαμε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι φτάσαμε σ’ αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί μας υποχρέωσε ο Ερντογάν. Είναι αστείο και μόνο να το σκεφτούμε. Γιατί θα μας υποχρέωνε ο Ερντογάν να καταργήσουμε τη σαρία; Έχω κάθε λόγο να επιχειρηματολογήσω ότι θα μπορούσε να κάνει το ακριβώς αντίθετο και όχι αυτό.
Αυτή η στείρα αντιπαράθεση, γίνεται για να δείξει, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται και κάνει πέντε μεγάλα βήματα μόνο και μόνο από ενδοτισμό -και χρησιμοποιώ τον όρο με κάθε επίγνωση- έχει υπονομεύσει την πολιτική ζωή, αλλά και αυτά που θεωρούμε μείζονα εθνικά θέματα.
Δεν θα αναφερθώ ούτε για στους οκτώ αξιωματικούς ούτε σε τίποτα άλλο. Μίλησαν οι συνάδελφοί μου νωρίτερα. Θα πω, όμως, ένα πράγμα . Είπε ο κ. Ερντογάν στη δημόσια παρουσία του μαζί με τον Πρωθυπουργό ότι: «μου υποσχεθήκατε ότι θα εκδώσετε τους οκτώ αξιωματικούς». Και μπροστά στον κ. Ερντογάν, και σε όλον τον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός απάντησε: «σας είπα ότι θα ακολουθήσουμε την έννομη τάξη της χώρας, τα δικαστήρια και τους διεθνείς κανόνες».
Εδώ, δηλαδή, δημιουργείται και μια σύγχυση του τι ακούμε και του τι δεν ακούμε. Δεν θα σταθώ σε αυτά. Θα πω για το ίδιο το νομοσχέδιο. Για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι ευθύς εξ αρχής είχα πει ότι ήμουν από αυτούς που ήθελαν να το κάνουμε ολόκληρο το βήμα και να μην το αφήσουμε στη μέση. Θα πω, γιατί καταλαβαίνω και το μισό βήμα και γιατί θα το ήθελα ολόκληρο.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν; Ας δούμε, δηλαδή γιατί θα έπρεπε, επί της ουσίας, να επικεντρωθούμε εκεί που θα βοηθούσε λίγο να σκεφτούν οι πολιτικές ελίτ αυτής της χώρας και να διευκολύνουν και τη σκέψη των πολιτών για άλλα μείζονα ζητήματα, που ακολουθούν, όπως είναι το Μακεδονικό, όπως είναι πολλά άλλα.
Ξέρουμε όλοι  ότι δεν ήταν θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στο άρθρο 42 παράγραφος 1 ούτε σε αυτό που ακολουθεί, το άρθρο 43. Πουθενά δεν υπαγορεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης μια τέτοια αναγκαστικότητα, δηλαδή το κληρονομικό, το οικογενειακό και γενικά το αστικό δίκαιο της μουσουλμανικής κοινότητας να εξυπηρετείται από την ιερή παράδοση, από τον ιερό νόμο, από τη σαρία. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Μουσταφά Κεμάλ το 1926 κατάργησε το ρωμαιοβυζαντινό δίκαιο του Πατριαρχείου, δηλαδή οι ελληνορθόδοξοι της μειονότητας της Πόλης δεν υπάγονταν σε αυτό.
Τι συνέβη; Είπε ο Υπουργός, όπως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, ότι αυτή την πρώτη ρύθμιση για τη σαρία την απαντάμε το 1882 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας. Δεν είναι τυχαία η ημερομηνία και αυτά δεν πρέπει να μας περνάνε έτσι.
Το 1882 έχουμε σε έξαρση την αποικιοκρατία και νόμους τέτοιου τύπου: Μειονότητες ή πλειονότητες δηλαδή που ήθελαν να περιχαρακώσουν, να μην θεωρήσουν αυτούς τους πληθυσμούς και όλως τυχαίως στην πλειοψηφία με θρήσκευμα μουσουλμανικό, τους έβαλαν σε αυτό το ειδικό καθεστώς.
Ο νόμος, λοιπόν, του 1882 είναι απόρροια της γενικής αντίληψης των αποικιακών δυνάμεων. Να θυμίσω ότι στην Αλγερία 90% μουσουλμανικός αλγερινός πληθυσμός εντάσσεται σε μειονότητα και δεν έχει το δικαίωμα του πολίτη, για να θεωρηθεί δεύτερης κατηγορίας πολίτης;
Αυτό είναι το ένα: το πώς θα θεωρούντο πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το άλλο ήταν ότι τέτοιες δυνάμεις, όπως ήταν η Γαλλία και η Αγγλία, ήθελαν ένα πράγμα: Δεν ήθελαν πολίτες, οι οποίοι θα αναπτύσσονται δημοκρατικά και θα διεκδικούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Ήθελαν να συνδιαλέγονται με έναν ή με μία ντόπια κάστα εξουσίας της μειονότητας. Δημιουργήθηκαν σκληρές πελατειακές σχέσεις μέσα στην ίδια τη μειονότητα, που είχε το μεγάλο προνόμιο να συνδιαλέγεται προνομιακά με την κεντρική εξουσία.
Αυτό θελήσαμε να κάνουμε με τη μουσουλμανική μειονότητα επί τόσα χρόνια. Αυτή η εξαίρεση των Ελλήνων πολιτών με μουσουλμανικό θρήσκευμα δεν έγινε για να περιφρουρηθεί το θρησκευτικό τους αίσθημα. Γιατί άλλο είναι το θρησκευτικό αίσθημα και άλλο είναι το δικαίωμα του πολίτη να δικάζεται όπως δικάζεται ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης.
Άρα, υπήρχε λόγος και αυτός ο λόγος δημιούργησε πάρα πολλά παρατράγουδα στη μειονότητα, που όλοι τα γνωρίζουμε. Σαφέστατα έγιναν μεγάλες προσπάθειες την τελευταία εικοσιπενταετία να αμβλυνθούν τα μεγάλα προβλήματα της μειονότητας που θεωρήθηκε δεύτερης κατηγορίας.
Όμως, εάν δεν κάνουμε το βήμα -και αυτό είναι μία αρχή- αυτά τα δικαιώματα, που είναι δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, να μην θεωρούνται προνόμια από τον θρησκευτικό νόμο, αλλά δικαιώματα επί ίσοις όροις, εκεί θα έχουμε πρόβλημα.
Αναφέρομαι κυρίως στα δικαιώματα των γυναικών. Μία μειονότητα που λειτουργεί κλειστά, όπου τα δικαιώματα είναι προνόμια θρησκευτικού χαρακτήρα, άρα η μειονότητα είναι πατριαρχική εκ των πραγμάτων, οι γυναίκες είναι αυτές που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση. Και όχι μόνο οι γυναίκες. Θα προσέθετα και άλλες ταυτότητες, οι οποίες δεν μπορούν να αναγνωριστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα πράγμα και πιστεύω ότι η Κυβέρνησή μας θα κάνει το βήμα κάποια στιγμή. Γιατί δεν είναι θέμα το να πει κανείς κάθετα ότι αλλάζει τον νόμο σε αυτό το μείζον ζήτημα, ότι περιστέλλει προνόμια ή δικαιώματα μίας μειονότητας.
Στην εποχή που ζούμε, που η προσπάθεια που γίνεται είναι πάλι η θρησκειοποίηση των ανθρώπων, να περιχαρακωθούν δηλαδή σε θρησκευτικές ομάδες, το να βγει κανείς από τέτοιες διακρίσεις θρησκευτικού τύπου είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Σέβομαι την οποιαδήποτε θρησκεία, όπως επίσης και τη μουσουλμανική θρησκεία. Επισημαίνω, όμως, ένα πράγμα: Καμία θρησκεία, ούτε η χριστιανική ούτε η μουσουλμανική ούτε η καλύτερη θρησκεία μπορεί να είναι δίκαιη σε θέματα δικαίου, γιατί δεν συνδιαλέγεται. Σύμφωνα με μία θρησκεία ο Θεός λέει: «Εγώ είμαι η αλήθεια». Από τη στιγμή που ο Θεός προτάσσει το «εγώ είμαι η αλήθεια», δεν μπορούμε να απαιτούμε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στη δημοκρατία είναι θέμα διαπραγματεύσιμο.
Χαίρομαι που θα ψηφίσω το νομοσχέδιο και θα χαρώ επίσης όταν θα έχουμε τη συνέχεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.