HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι προτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο – Βασικοί Οδικοί Άξονες – Αγροτικός Εξηλεκτρισμός και Οδοποιία – Τουριστική Προβολή – Αναδασμός Αροανείου – Εντάξεις Έ...

Χιονοδρομικό Κέντρο – Βασικοί Οδικοί Άξονες – Αγροτικός Εξηλεκτρισμός και Οδοποιία – Τουριστική Προβολή – Αναδασμός Αροανείου – Εντάξεις Έργων στο ΕΣΠΑ – Βιολογικός Καθαρισμός Δάφνης.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, συμμετέχει, σήμερα και αύριο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που γίνεται στην Πάτρα, με την παρουσία πολλών υπουργών και του Πρωθυπουργού και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, θα κάνει παρεμβάσεις, στις συνεδρίες, θα εκθέσει στους Υπουργούς και στους Γενικούς Γραμματείς, τα κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα του ορεινού Δήμου Καλαβρύτων και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα όλως αναγκαία και βασικά αναπτυξιακά έργα, που πρέπει να γίνουν στην ορεινή περιοχή του.

Οι προτάσεις αυτές που έχουν, ήδη, αποσταλεί στον Υπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορο Βερναδάκη, ενόψει του Συνεδρίου, είναι, οι παρακάτω:
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, e-mail: syndyt2017@gmail.com
ΘΕΜΑ: Προτάσεις Δήμου Καλαβρύτων για, όλως αναγκαία, αναπτυξιακά έργα, στην ορεινή περιοχή του. 

Μετά από, χθεσινοβραδινή, τηλεφωνική επικοινωνία του Γραφείου σας, μαζί μας, ενόψει της διοργάνωσης, στα τέλη Ιανουαρίου 2018 του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα, με την παρουσία και του Πρωθυπουργού, σας αποστέλλω τις προτάσεις και τα αιτήματα του ορεινού, ιστορικού, μαρτυρικού και με περιορισμένες δυνατότητες και μέσα Δήμου Καλαβρύτων, που στην περιφέρειά του, ανήκουν 66 τοπικές κοινότητες και 128 οικισμοί, διάσπαρτοι, σε ένα ορεινό και δύσβατο ανάγλυφο, με απότομες πλαγιές και πολλά ποτάμια και ρέματα και με ένα πεπαλαιωμένο και εκτεταμένο οδικό δίκτυο.
Ο Δήμος μας, είναι, ένας Καλλικρατικός Δήμος, που προήλθε, από τη συνένωση τεσσάρων πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων) και είναι ο 5ος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στη χώρα (με 1.100.000 στρέμματα, περίπου).
Τις παραπάνω προτάσεις και αιτήματα, είχα θέσει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στο Δημαρχείο της Πάτρας, με την ευκαιρία των εγκαινίων των σηράγγων Παναγοπούλας της Ολυμπίας Οδού και της παράδοσης της Ολυμπίας Οδού στην κυκλοφορία, στις 11 Απριλίου 2017.
Οι προτάσεις αναπτυξιακών έργων, στον ορεινό Δήμο μας, και τα αντίστοιχα αιτήματά μας, κατά σειρά ιεραρχικής προτεραιότητας, με βάση την αναγκαιότητά τους, είναι:
1. Η χρηματοδότηση των όλως αναγκαίων έργων βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, προϋπολογισμού, το ανώτερο, 15.000.000 ευρώ, για τα οποία έχουν συνταχθεί το master plan, καθώς και οι προμελέτες, με χρηματοδότηση από την Κρατική, έως το 2011, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την ΜΟΔ, του Υπουργείου Οικονομίας.
Για την επιτακτική αναγκαιότητα αυτού του έργου, καθώς και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει αποστείλει, επανειλημμένα, τεκμηριωμένα, έγγραφα αιτήματα, συνοδευόμενα από το master plan και τις μελέτες, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (μέσω του, τότε, υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά), καθώς και στους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστο Σπίρτζη, Στέργιο Πιτσιόρλα, Έλενα Κουντουρά και Αλέξανδρο Χαρίτση.
Επισυνάπτεται, για πληρέστερη ενημέρωσή σας, το έγγραφο αίτημά μας, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό, Αλέξανδρο Χαρίτση, από τον οποίο, ακόμη, περιμένουμε, τη συνάντηση (το ραντεβού), που μας υποσχέθηκε, από τις 11 Απριλίου 2017, στην προαναφερόμενη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, στην Πάτρα.
2. Βελτίωση, συντήρηση και άρση επικινδυνότητας των βασικών οδικών αξόνων, που συνδέουν τα ορεινά Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο, την Αθήνα και την Τρίπολη και συγκεκριμένα:2.1. Πρωτίστως, της Επαρχιακής Οδού Πούντας – Καλαβρύτων – Χιονοδρομικό Κέντρο – Κλειτορία.Στο δρόμο αυτό, έχουν να γίνουν σοβαρές εργασίες βελτίωσης, αποκατάστασης και άρσης της επικινδυνότητας, από το έτος 2000 (επί εποχής Λαλιώτη).
Αποτελεί τον βασικότερο άξονα επικοινωνίας των Καλαβρύτων με την παραλιακή ζώνη, την Πάτρα, το Αίγιο και την Αθήνα και από αυτόν, έρχεται, το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών και τουριστών, στο Δήμο μας.
Ο δρόμος αυτός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, από τους επικρεμάμενους βράχους, σε διάφορα τμήματά του, που είναι άκρως επικίνδυνοι και οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα και άμεση αντιμετώπιση, για να αποφύγουμε να θρηνήσουμε θύματα.
Για το δρόμο και το θέμα αυτό, έχω, ήδη, αποστείλει τα επισυναπτόμενα έγγραφά μου στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα.
2.2. Της Επαρχιακής Οδού Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Κλειτορία – Τρίπολη.2.3. Της Εθνικής Οδού Αίγιο – Γουμένισσα – Καλάβρυτα – Πριόλιθος – Αυχένας – Τριπόταμα.2.4. Της 111 Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως.Όλοι οι παραπάνω βασικοί, Εθνικοί και Επαρχιακοί, οδικοί άξονες, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας του Δήμου μας και των κατοίκων του, καθώς και των πολλών επισκεπτών – τουριστών μας, με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να αναπτυχθεί και η επαρχία και να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, καθώς και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η τουριστική κίνηση, που και αυτή δίνει ζωή στην ορεινή περιοχή μας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρωτίστως, την ασφαλή, γρήγορη και άνετη μετακίνηση τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών με τα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό, μπορεί, να γίνει, μόνο, με τη βελτίωση, την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας των παραπάνω οδικών αξόνων, με την ιεραρχημένη αναγκαιότητα, που ανωτέρω εκθέτω.
3. Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιΐα.Οι κάτοικοι στον ορεινό Δήμο μας, ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, με την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με τον τουρισμό.
Βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων μας είναι: α) ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους και β) ότι δεν έχουν επαρκείς και ασφαλείς αγροτικούς δρόμους, για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των κτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων.
Για αυτό, θα πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα χρηματοδοτικό, που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μας και να μπορεί και ο Δήμος μας να υποβάλλει προτάσεις, τόσο, για τον εξηλεκτρισμό των κτηνοτροφικών και αγροτικών εγκαταστάσεων, όσο και για την επέκταση και συντήρηση της αγροτικής οδοποιΐας.
4. Ένταξη των Καλαβρύτων και των αξιοθέατων, που αυτά διαθέτουν (Χιονοδρομικό Κέντρο, Σπήλαια Λιμνών – Καστριών, Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, Φαράγγι Χελμού – Βουραϊκού, που είναι Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, Αρχαιολογικοί χώροι Κλείτορα, Λουσών, Ψωφίδας, Λεοντίου, ιστορικά μοναστήρια – σύμβολα του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, Μονή Μακελλαριάς, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πολλά άλλα ακόμη), στην τουριστική προβολή που διεξάγει, κατ’ έτος, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, καθόσον ο μικρός, φτωχός και ορεινός Δήμος Καλαβρύτων δε, διαθέτει, τους απαιτούμενους πόρους για προωθητικές ενέργειες και δράσεις προβολής.
5. Δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΕΠΕΡΡΑΑ ή άλλο) βιολογικών καθαρισμών τοπικών κοινοτήτων με κάτω από 2.000 κατοίκους, δεδομένου ότι, στο Δήμο μας έχουμε την κοινότητα Δάφνης – «Στρέζοβας» (έδρα του πρώην Δήμου Παΐων) και τα Τριπόταμα – Ψωφίδα (έδρα του πρώην Δήμου Αροανίας), που έχουν ανάγκη κατασκευής βιολογικών καθαρισμών, οι οποίοι, όμως, μέχρι τώρα, δε μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού οι κοινότητες αυτές, έχουν, πληθυσμό, κάτω από 2.000 κατοίκους.
6. Έναρξη της Δεύτερης (Β΄) Φάσης του Αναδασμού του Αροανείου και επέκταση αυτού στην πεδινή περιοχή των κοινοτήτων Κρινοφύτων, Λυκούριας, Παγκρατίου, Σκοτάνης και Δάφνης.
Με την επέκταση του αναδασμού αυτού, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής και θα αποκτήσουν ζωή τα προαναφερόμενα ορεινά χωριά μας, αφού, οι νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες μας, με ευχέρεια, άνεση και με καλύτερους όρους, θα ασκούν το επάγγελμά τους και όχι μόνο αυτό, αλλά ο αναδασμός αυτός θα αποτελέσει και ισχυρό πόλο έλξης για νέους μας, που έχουν φύγει από τα χωριά μας και μένουν, άνεργοι, στις μεγάλες πόλεις, να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο της καταγωγής τους.
7. Αντιπλημμυρικό έργο και έργο οριοθέτησης προστασίας και ανάδειξης του Βουραϊκού Ποταμού, κάτωθι της πόλης των Καλαβρύτων, από τον Άγιο Γεώργιο Σκεπαστού, έως τη θέση «Αυλές» Καλαβρύτων, δεδομένου ότι, κάθε χρόνο, πλημμυρίζει η περιοχή αυτή, καταστρέφει τις καλλιέργειες και δημιουργεί κινδύνους για τις υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή.
Τα παραπάνω, όλως αναγκαία και απαραίτητα, για την ανάπτυξη του τόπου μας, αιτήματα και προτάσεις του Δήμου μας, θα αναπτύξουμε και με την τοποθέτησή μας στο συνέδριο, όπου, πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί ο λόγος.
Ο Δήμαρχος Γεώργιος Λαζουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ