Αλλαγές στα πρόστιμα με μειώσεις από την μία πλευρά, αλλά και προσαυξήσεις με εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Οδικ...
Αλλαγές στα πρόστιμα με μειώσεις από την μία πλευρά, αλλά και προσαυξήσεις με εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κατατέθηκε αργά την Πέμπτη στη Βουλή.
Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.
Αυστηρό θα είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς που θα συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση κινητού, να μην φορούν κράνος και ζώνη ασφαλείας, να σταθμεύουν σε ράμπες ατόμων με αναπηρία ή να κάνουν χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις πινακίδες κυκλοφορίας και τα αυτοκίνητα που μπαίνουν σε ακινησία. Σε ό,τι αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας, κάθε μία που θα αφαιρείται θα καταχωρίζεται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.
Για τα οχήματα σε ακινησία, μετά την πάροδο δύο ετών η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων, κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη-κατόχου του οχήματος.
Σε περίπτωση όμως που ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αποφασίσει να κινήσει το αυτοκίνητό του ξανά θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 30 ευρώ.
Ειδικότερα: «Προβλέπεται η καταστροφή από την αρμόδια ΔΟΥ , σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, μετά την πάροδο διετίας από τη θέση του οχήματος σε κατάσταση ακινησίας ή από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης πινακίδων, σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατ' εφαρμογή του Κ.Ο.Κ..
Οι κλίμακες και τα πρόστιμα
Με τον νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Χαμηλής επικινδυνότητας
- Μεσαίας επικινδυνότητας
- Υψηλής επικινδυνότητας
Τα πρόστιμα θα είναι ως 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 ως 300 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και ως 600 ευρώ για τις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
Παράλληλα οι παραβάσεις χωρίζονται σε «υψηλής συχνότητας» και «αντικοινωνικής συμπεριφοράς».
Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας
Την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος θα χάνουν για 60 ημέρες οι οδηγοί που:
- Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση
- Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ
- Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ
- Δεν φορούν ζώνη ή κράνος
- Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη
- Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά
Ακινησία οχημάτων
Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν καταστραφεί, κατά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) προβαίνουν σε αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή ρυμουλκούμενων, ύστερα από αίτηση του κατόχου ή του ιδιοκτήτη. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καταβάλλεται παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ».
Μητρώο ταξί
Στο υπουργείο Μεταφορών δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα οχήματα που παρέχουν μεταφορικό έργο, περιλαμβανομένων και των ταξί.
Για τα τελευταία θεσπίζονται για πρώτη φορά κανόνες συμπεριφοράς για τους επαγγελματίες οδηγούς με αυστηρές πειθαρχικές ποινές και προβλέπεται η λειτουργία ταξί με ειδική διαμόρφωση για τη μεταφορά αμαξιδίων για ΑμεΑ.
Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαμορφώσουν πιάτσες μέσα σε 18 μήνες, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν περιθώριο δύο ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.