Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές Μετόχι, Καλόγρια ...
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές Μετόχι, Καλόγρια και 'Αραξο, της δυτικής Αχαΐας, στην Βάρδα της Ηλείας και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, «πρωταρχικός μας σκοπός, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα, είναι σημαντικό και για τον τουρισμό».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, ελέγχονται συστηματικά 350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος, 5.000 εστίες στο περιαστικό σύστημα 300 οικισμών, 1.500 χιλιόμετρα ρεμάτων και 30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών, κυρίως φρεάτια ομβρίων υδάτων.
Σύμφωνα με την περιφέρεια, στην αποτελεσματικότητα του έργου του έργου θα συμβάλει σημαντικά η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεπισκόπηση με χρήση drones για τον εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής, η χρήση δορυφορικών εικόνων ραντάρ για την απεικόνιση της έκτασης πλημμυρικών φαινομένων, η οικολογική χαρτογράφηση των φυτοκοινωνιών των υγροτοπικών συστημάτων, και η χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
Με τις τεχνικές του συγκεκριμένου προγράμματος, αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την περιφέρεια, «να υπάρξουν έγκαιρα θετικά αποτελέσματα, χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον».
Όσον αφορά στις εργασίες που γίνονται για την καταπολέμηση των κουνουπιών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο εντοπισμός και η καταγραφή όλων των σημαντικών εστιών αναπαραγωγής, ο εβδομαδιαίος τακτικός έλεγχός τους για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και η διενέργεια των ενδεδειγμένων ψεκαστικών παρεμβάσεων με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Αντώνης Χαροκόπος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «εξασφαλίσαμε την εφαρμογή του μέχρι και το 2021, ενώ οι πόροι που ανέρχονται στα 2.700.000 ευρώ για την επόμενη τριετία προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
Στο μεταξύ, για το τρέχον έτος, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση του έργου, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτό τον λόγο προβλέπεται μεταξύ άλλων ανάπτυξη περαιτέρω δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών εντός πόλεων και οικισμών, όπως και σε περιοχές αυξημένου κινδύνου».
Ακόμη, προβλέπεται επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πτηνά και κουνούπια, καθώς και η ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.