Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το 47% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα αναφορικά με τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, αν και ...
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το 47% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα αναφορικά με τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, αν και παραμένουν ακόμη έντονα τα σημάδια αβεβαιότητας, καθώς το 83% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα της Deloitte επισημαίνει από τη μία πλευρά τα υψηλά επίπεδα ανασφάλειας που επικρατούν και από την άλλη τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται η διάθεση ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου.
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte European CFO Survey - Spring 2018, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.652 CFOs από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, το 47% των ελλήνων οικονομικών διευθυντών δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους και της οικονομίας σε ευρύτερο πλαίσιο, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο των οικονομικών διευθυντών από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, αλλά και 74% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι που κινούνταν μόλις στο 27%.
Μέλλον αβέβαιο
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη σταθερού περιβάλλοντος οδηγεί το 83% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα να θεωρεί ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών (52%), αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών εκτός ευρωζώνης (57%).
Το αίσθημα αβεβαιότητας επηρεάζει τη διάθεση των εταιρειών να πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα με τη διάθεση των CFOs στην Ελλάδα να εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή, με το 74% (έναντι 66% στην Ευρώπη) των ερωτηθέντων να θεωρεί αρνητικό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Οι βασικότεροι λόγοι που αποθαρρύνουν τους οικονομικούς διευθυντές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι προοπτικές της οικονομίας, καθώς και η μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αλλά και στις ξένες αγορές.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα έσοδα των εταιρειών τους, το ποσοστό της αισιοδοξίας για αύξηση αγγίζει το 68%, ελαφρώς μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (63%), ενώ σχετικά με τα περιθώρια κέρδους, η αισιοδοξία κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (45%), αρκετά υψηλότερα βέβαια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος φτάνει μόλις το 23%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις χώρες εντός της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για αύξηση του περιθωρίου κέρδους είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν ως βασική προτεραιότητα την οργανική ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η μείωση λειτουργικού κόστους και η αύξηση ρευστότητας.
Η επίδοση των τραπεζών
Πάντως όσον αφορά τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις από τα έως τώρα αποτελέσματα του α' τριμήνου, σύμφωνα με την Beta Securities, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του περασμένου έτους, ενώ εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των ισολογισμών τους τα έσοδα από τόκους εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι. Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, Κρι Κρι, Quest, Ανεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά τη χρονιά, ενώ τα δύο διυλιστήρια εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη.
Το 2017 εξάλλου, παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός), ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες που υποστηρίχθηκε και από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκαν στην εγχώρια ζήτηση, τα αποτελέσματα του κλάδου διύλισης. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα και φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Υστερα από σωρευτικές ζημιές σχεδόν 45 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις «γύρισαν» σε κερδοφορία τόσο το 2016 όσο και το 2017, παρουσιάζοντας πέρυσι την καλύτερη χρήση μετά το μακρινό 2009.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, με την αύξηση των εξαγωγών να υπεραντισταθμίζει τη μεγάλη υποχώρηση στις επενδύσεις. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 7,6% ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου και η τελική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησαν 10,4% και 0,3% αντίστοιχα. Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι αναθεωρημένης αύξησης 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Σε ετήσια βάση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν επεκτάθηκε κατά 2,3%, από το αναθεωρημένο 2,0% στο τέταρτο τρίμηνο.
«Ηταν σίγουρα ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης ετησίως εδώ και μια δεκαετία, με βασικό μοχλό τις καθαρές εξαγωγές, που αντιστάθμισαν την αρνητική βάση σύγκρισης των επενδυτικών δαπανών» σχολίασε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
«Οι καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο προσδίδουν αξιοπιστία στις επίσημες προβλέψεις για ετήσια οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 2% εφέτος» πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.