του Αθανάσιου Νασιόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Αρμπουναίων Το διήμερο Σάββατο 07 και Κυριακή 08 Ιουλίου του 2018, πραγματοποιήθηκε σ...
του Αθανάσιου Νασιόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Αρμπουναίων
Το διήμερο Σάββατο 07 και Κυριακή 08 Ιουλίου του 2018, πραγματοποιήθηκε στον Άρμπουνα του Δήμου Καλαβρύτων το ‘12ο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα’. Ήδη έχουν δημοσιευτεί τα ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες για τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων.
Στο παρόν σημείωμα επανέρχομαι αναζητώντας μέσα από τις εικόνες της πάνδημης γιορτής τους ιδιαίτερους συμβολισμούς. Αυτούς που μας δίνουν το κουράγιο και το κέφι να συνεχίζουμε.
Το Συναπάντημα οργανώθηκε από την Ένωση Αρμπουναίων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι απανταχού Αρμπουναίοι ήταν εκεί. Το χωριό και τις δύο μέρες γέμισε από κόσμο και παρουσίασε πανηγυρική όψη. Οι αυλές των σπιτιών, καθαρές και φρεσκοασπρισμένες δήλωναν από πολλές μέρες πριν την αναμονή της γιορτής. Ίσως αυτός να είναι ο πρώτος συμβολισμός. Οι αυλές γέμισαν από συγγενείς και φίλους και τα δρομάκια και η ράχη του χωριού από τα ξεφωνητά και τα γέλια μικρών και μεγάλων. Παντού αντίκρυζες σκηνές χαράς και συγκίνησης από τα σφιχταγκαλιάσματα των συμπατριωτών που πολλοί είχαν να ανταμώσουν καιρό.
Η κεντρική Εκδήλωση - Συνεστίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Το προαύλιο του παλιού σχολείου γέμισε ασφυκτικά. Η φύση του Χελμού ήταν σύμμαχος και η γλυκύτατη βραδιά, επέτρεψε στους συμπατριώτες και τους φίλους από τα γύρω χωριά να ξεφαντώσουν έως το πρωί της άλλης ημέρας. Παρευρέθηκαν όλοι γύρω από το παραδοσιακό πλουσιότατο τραπέζι, που προετοιμάστηκε εθελοντικά με περίσσιο κέφι και χαρά από νωρίς το απόγευμα.
Θα ήθελα πρώτα και κύρια να σταθώ στο συγκινητικό πράγματι εθελοντισμό όλων εκείνων που βοήθησαν στην τέλεια οργάνωση και στην προετοιμασία του Συναπαντήματος. Νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ ιδιαίτερα στις γυναίκες, που πήραν πάνω τους όλη την πρακτική δουλειά του όμορφου διήμερου. Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, η Ειρήνη Βλάχου, η Γεωργία Βλάχου, η Σωτηρία Βλάχου και πολλές άλλες είχαν βάλει προσωπικό στοίχημα την επιτυχία των εκδηλώσεων. Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία επίσης ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο Σπήλιος Βλάχος, ο Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Μανώλης Μωραΐτης, ο Γιώργος Μπαλασόπουλος, ο Αργύρης Βαγενάς, ο Τάκης Βαγενάς, ο Θανάσης Γεωργόπουλος, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, ο Σπύρος Σουλελές καθώς και πολλά νέα παιδιά που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Ίσως να ξεχνάω κάποιους. Ένα πραγματικό μελίσσι. Μια ζηλευτή συλλογικότητα. Η συνδρομή όλων ήταν πολύτιμη. Όλα, το άσπρισμα των τοίχων, η καθαριότητα, η οργάνωση της κουζίνας, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα, η οργάνωση του χώρου ήταν άψογα.
Η ανάγκη να αναφέρω ονόματα προκύπτει από την προσωπική μου εκτίμηση ότι ο εθελοντισμός αυτού του είδους πέρα από τον πατριωτισμό διαθέτει επίσης ένα υψηλό συμβολισμό Συλλογικότητας και Κοινωνικής Προσφοράς, που είναι ζητούμενο στις μέρες μας.
Συγκινητικές ήταν επίσης οι προσφορές πολλών συμπατριωτών και φίλων από τα γύρω χωριά για το 12ο Συναπάντημα. Το φαγητό και τα εδέσματα εξασφαλίστηκαν από προσφορές. Ένα τρίτος συμβολισμός υψηλής αξίας, απότοκος αισθημάτων φιλίας, αναγνώρισης, τιμής, πατριωτισμού. Τα κρέατα για το βραστό και τα σουβλάκια ήταν προσφορές από τον εφημέριο Παγκρατίου Νικόλαο Ντατσόπουλο, από τους συμπατριώτες από τον Άγιο Νικόλαο Μουστάκα Διονύσιο, Πανόπουλο Γεώργιο και Γκίκα Χριστίνα. Επίσης από το Γιώργο Βαγενά από του Πλανητέρου, το Βασίλη Βλάχο από τα Καραμεσεινέϊκα Αχαΐας, και τους συμπατριώτες από τον Άρμπουνα Θεοδωρακόπουλο Θεόφιλο, Σακελλαρίου Παναγιώτη, Βλάχο Γιώργο, Οικονομίδη Δημήτρη, Τραϊφόρο Γιώργο και Τερζή Γιώργο. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων προσέφερε το τυρί και ο Βασίλης Καράς από την Κλειτορία το ψωμί. Ο Γιώργος Παπακανέλλος προσέφερε τις φιάλες υγραερίου που αξιοποιήθηκαν στη κουζίνα. Η Λιβαδική Επιτροπή Βελιμίρι προσέφερε 100 Ε. Τέλος συγκινητική ήταν η προσφορά από το Ζαχαροπλαστείο-Αρτοποιείο Καλαβρύτων Ξυνός-Αποστολόπουλος που προσέφεραν στο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα ωραιότατα γλυκά. Τέλος το σύνολο των δώρων, πλέον των πενήντα, για τη λαχειοφόρο αγορά ήταν όλα προσφορές φίλων. Σε όλους απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Σπηλαίου Λιμνών Σωτήρης Δουκλιάς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχαίος Κλείτορας Σωκράτης Μούσιος, ο οποίος ο οποίος ήταν επικεφαλής του χορευτικού ομίλου Λυκούριας. Μας τίμησαν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου αποδήμων Αγίου Νικολάου Ιωάννης Γκίκας και ο γραμματέας του ίδιου Συλλόγου Νικόλαος Γουρνιάς, ο Κώστας Νικολόπουλος Καμενιανίτης, συγγραφέας, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Καμενιανιτών–Δρογολοβιτών-Δεσυνιωτών, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Αθανασόπουλος Γεώργιος γραμματέας του ίδιου συλλόγου, ο εφημέριος του Παγκρατίου αιδεσιμότατος Νικόλαος Ντατσόπουλος, ο Γιώργος Μητρόπουλος, πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιωτών, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε στοιχεία για τη δράση του αοίδιμου μοναχού Παπουλάκου, ο Χρήστος Κοτσιάς ως επικεφαλής του χορευτικού Κλειτορίας, ο Χρήστος Κουλέτος ως εκπρόσωπος του ΔΣ του συλλόγου Κλειτορίων Αττικής, ο Νίκος Τσάμης διευθυντής της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας, η κυρία Μαριάννα Πασά αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, ο Βασίλης Αλεξόπουλος, συμπατριώτης από του Πλανητέρου με σημαντική δράση στα τοπικά και πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, ο Λυκειάρχης Κλειτορίας Αντώνης Θανόπουλος, ο δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας Παπαθανασίου Παναγιώτης και πολλοί άλλοι.
Ιδιαίτερη τιμή ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των πολυμελών χορευτικών Κλειτορίας και Λυκούριας, με επικεφαλείς του Χρήστο Κοτσιά και Σωκράτη Μούσιο αντίστοιχα. Με τις παραδοσιακές στολές και τις επιδόσεις τους έκλεψαν την παράσταση. Άνοιξαν ουσιαστικά το ολονύκτιο γλέντι με τραγούδια και δημοτικούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Από καρδιάς τους ευχαριστούμε όλους. Σε ένδειξη εκτίμησης για την προσπάθεια τους στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στους νέους, ο υποφαινόμενος, ως πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, προσέφερε ως δώρο στους υπευθύνους από ένα βιβλίο με την ιστορία του Άρμπουνα, του συγγραφέα Ανδρέα Νασιόπουλου.
Αυτή η αθρόα συμμετοχή παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπων άλλων πολιτιστικών συλλόγων και ενώσεων στο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα, κρύβει κατά τη γνώμη μας ένα ακόμα συμβολισμό. Τα πολιτιστικά μας δρώμενα με σταθερή αναφορά στις παραδόσεις μας και στην ιστορία του τόπου μπορούν και πρέπει να αποτελούν εφαλτήριο σύμπνοιας και κοινής πολιτιστικής δράσης με όλα τα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων, τις πολιτιστικές ενώσεις, την Ομοσπονδία Αρχαίος Κλείτορας την Παγκαλαβρυτινή Ένωση κα . Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί. Αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας, αναδεικνύουμε τον τόπο μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι καιροί στην πατρίδα μας είναι χαλεποί και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι προπάντων κρίση αξιών, κρίση ηθών, κρίση συλλογικότητας και κρίση κοινωνικής συνοχής, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ύψιστο καθήκον.
Αυτούς τους συμβολισμούς εξέφρασε ο υποφαινόμενος, πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, στη σύντομη ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του Συναπαντήματος. Η συλλογική μας προσπάθεια, οι πολιτιστικές μας αξίες, οι ιστορικές μας καταβολές είναι το αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε. Τα Πολιτιστικά μας δρώμενα τα χρωστάμε στους εαυτούς μας ως αντίβαρο στην απύθμενη υποκρισία και ισοπέδωση της απρόσωπης καθημερινότητας της πόλης. Τα χρωστάμε στους λίγους ακρίτες των χωριών μας που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα χρωστάμε στην ιστορική μας μνήμη. Τα χρωστάμε στους ξενιτεμένους μας που αναζήτησαν μακριά μια καλύτερη μοίρα. Τα χρωστάμε στους νέους μας και στις επόμενες γενιές από τις οποίες έχουμε αλόγιστα δανειστεί και το περιβάλλον τους και το μέλλον τους. Τα χρωστάμε δηλαδή στην Ιστορική μας Αξιοπρέπεια και Συνέχεια.
Η Ένωση Αρμπουναίων, ως πολιτιστικό σωματείο, προσπαθεί να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία, πολιτισμικά, ιστορικά, θρησκευτικά, εστιάζοντας ειδικότερα σε αυτά που τα αισθάνεται ως ιδιαίτερο χρέος. Για τους Αρμπουναίους και όχι μόνο, αυτός ο δρόμος έχει δύο σημαντικούς σταθμούς: την υπόθεση Παπουλάκου και τη δημιουργία μνημείου στη Γέφυρα του Αμπίμπαγα, στο γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης της Κοιλάδας της Ανεξαρτησίας.
Στις φετινές εκδηλώσεις ήταν σημαντική και ξεπέρασε κάθε προσμονή η συμμετοχή των νέων μας. Επιστράτευσαν από πολύ νωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφόρηση, τονίζοντας την αναγκαιότητα να βρεθούν όλοι μαζί στο Συναπάντημα και πραγματικά ανταποκρίθηκαν μαζικά. Οι νέοι μας, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, κατενθουσιάστηκαν και έδωσαν το επόμενο ραντεβού. Θέλω να θεωρώ ότι αυτή η συμμετοχή είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένας ακόμα συμβολισμός.
Το γλέντι και το ξεφάντωμα συνέχισε ως το πρωί της Κυριακής. Σε αυτό συνέβαλε η με επιμέλεια επιλογή των μουσικών κομματιών από το συμπατριώτη DJ Ισίδωρο Καραχάλιο και η γλυκιά βραδιά. Ειδικό τόνο έδωσαν στη γιορτή μας τα πολύχρωμα μπαλόνια που άφησαν τα μικρά παιδιά στον ουρανό και τα πυροτεχνήματα. Τα τσάμικα αντήχησαν στη λαγκαδιά του χωριού και έφθασαν στην κορφή του Χελμού.
Όλοι έδωσαν το ραντεβού για το επόμενο Συναπάντημα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.
Αθανάσιος Νασιόπουλος
Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων
Το Συναπάντημα οργανώθηκε από την Ένωση Αρμπουναίων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι απανταχού Αρμπουναίοι ήταν εκεί. Το χωριό και τις δύο μέρες γέμισε από κόσμο και παρουσίασε πανηγυρική όψη. Οι αυλές των σπιτιών, καθαρές και φρεσκοασπρισμένες δήλωναν από πολλές μέρες πριν την αναμονή της γιορτής. Ίσως αυτός να είναι ο πρώτος συμβολισμός. Οι αυλές γέμισαν από συγγενείς και φίλους και τα δρομάκια και η ράχη του χωριού από τα ξεφωνητά και τα γέλια μικρών και μεγάλων. Παντού αντίκρυζες σκηνές χαράς και συγκίνησης από τα σφιχταγκαλιάσματα των συμπατριωτών που πολλοί είχαν να ανταμώσουν καιρό.
Η κεντρική Εκδήλωση - Συνεστίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Το προαύλιο του παλιού σχολείου γέμισε ασφυκτικά. Η φύση του Χελμού ήταν σύμμαχος και η γλυκύτατη βραδιά, επέτρεψε στους συμπατριώτες και τους φίλους από τα γύρω χωριά να ξεφαντώσουν έως το πρωί της άλλης ημέρας. Παρευρέθηκαν όλοι γύρω από το παραδοσιακό πλουσιότατο τραπέζι, που προετοιμάστηκε εθελοντικά με περίσσιο κέφι και χαρά από νωρίς το απόγευμα.
Θα ήθελα πρώτα και κύρια να σταθώ στο συγκινητικό πράγματι εθελοντισμό όλων εκείνων που βοήθησαν στην τέλεια οργάνωση και στην προετοιμασία του Συναπαντήματος. Νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ ιδιαίτερα στις γυναίκες, που πήραν πάνω τους όλη την πρακτική δουλειά του όμορφου διήμερου. Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, η Ειρήνη Βλάχου, η Γεωργία Βλάχου, η Σωτηρία Βλάχου και πολλές άλλες είχαν βάλει προσωπικό στοίχημα την επιτυχία των εκδηλώσεων. Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία επίσης ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο Σπήλιος Βλάχος, ο Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Μανώλης Μωραΐτης, ο Γιώργος Μπαλασόπουλος, ο Αργύρης Βαγενάς, ο Τάκης Βαγενάς, ο Θανάσης Γεωργόπουλος, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, ο Σπύρος Σουλελές καθώς και πολλά νέα παιδιά που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Ίσως να ξεχνάω κάποιους. Ένα πραγματικό μελίσσι. Μια ζηλευτή συλλογικότητα. Η συνδρομή όλων ήταν πολύτιμη. Όλα, το άσπρισμα των τοίχων, η καθαριότητα, η οργάνωση της κουζίνας, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα, η οργάνωση του χώρου ήταν άψογα.
Η ανάγκη να αναφέρω ονόματα προκύπτει από την προσωπική μου εκτίμηση ότι ο εθελοντισμός αυτού του είδους πέρα από τον πατριωτισμό διαθέτει επίσης ένα υψηλό συμβολισμό Συλλογικότητας και Κοινωνικής Προσφοράς, που είναι ζητούμενο στις μέρες μας.
Συγκινητικές ήταν επίσης οι προσφορές πολλών συμπατριωτών και φίλων από τα γύρω χωριά για το 12ο Συναπάντημα. Το φαγητό και τα εδέσματα εξασφαλίστηκαν από προσφορές. Ένα τρίτος συμβολισμός υψηλής αξίας, απότοκος αισθημάτων φιλίας, αναγνώρισης, τιμής, πατριωτισμού. Τα κρέατα για το βραστό και τα σουβλάκια ήταν προσφορές από τον εφημέριο Παγκρατίου Νικόλαο Ντατσόπουλο, από τους συμπατριώτες από τον Άγιο Νικόλαο Μουστάκα Διονύσιο, Πανόπουλο Γεώργιο και Γκίκα Χριστίνα. Επίσης από το Γιώργο Βαγενά από του Πλανητέρου, το Βασίλη Βλάχο από τα Καραμεσεινέϊκα Αχαΐας, και τους συμπατριώτες από τον Άρμπουνα Θεοδωρακόπουλο Θεόφιλο, Σακελλαρίου Παναγιώτη, Βλάχο Γιώργο, Οικονομίδη Δημήτρη, Τραϊφόρο Γιώργο και Τερζή Γιώργο. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων προσέφερε το τυρί και ο Βασίλης Καράς από την Κλειτορία το ψωμί. Ο Γιώργος Παπακανέλλος προσέφερε τις φιάλες υγραερίου που αξιοποιήθηκαν στη κουζίνα. Η Λιβαδική Επιτροπή Βελιμίρι προσέφερε 100 Ε. Τέλος συγκινητική ήταν η προσφορά από το Ζαχαροπλαστείο-Αρτοποιείο Καλαβρύτων Ξυνός-Αποστολόπουλος που προσέφεραν στο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα ωραιότατα γλυκά. Τέλος το σύνολο των δώρων, πλέον των πενήντα, για τη λαχειοφόρο αγορά ήταν όλα προσφορές φίλων. Σε όλους απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Σπηλαίου Λιμνών Σωτήρης Δουκλιάς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχαίος Κλείτορας Σωκράτης Μούσιος, ο οποίος ο οποίος ήταν επικεφαλής του χορευτικού ομίλου Λυκούριας. Μας τίμησαν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου αποδήμων Αγίου Νικολάου Ιωάννης Γκίκας και ο γραμματέας του ίδιου Συλλόγου Νικόλαος Γουρνιάς, ο Κώστας Νικολόπουλος Καμενιανίτης, συγγραφέας, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Καμενιανιτών–Δρογολοβιτών-Δεσυνιωτών, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Αθανασόπουλος Γεώργιος γραμματέας του ίδιου συλλόγου, ο εφημέριος του Παγκρατίου αιδεσιμότατος Νικόλαος Ντατσόπουλος, ο Γιώργος Μητρόπουλος, πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιωτών, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε στοιχεία για τη δράση του αοίδιμου μοναχού Παπουλάκου, ο Χρήστος Κοτσιάς ως επικεφαλής του χορευτικού Κλειτορίας, ο Χρήστος Κουλέτος ως εκπρόσωπος του ΔΣ του συλλόγου Κλειτορίων Αττικής, ο Νίκος Τσάμης διευθυντής της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας, η κυρία Μαριάννα Πασά αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, ο Βασίλης Αλεξόπουλος, συμπατριώτης από του Πλανητέρου με σημαντική δράση στα τοπικά και πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, ο Λυκειάρχης Κλειτορίας Αντώνης Θανόπουλος, ο δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας Παπαθανασίου Παναγιώτης και πολλοί άλλοι.
Ιδιαίτερη τιμή ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των πολυμελών χορευτικών Κλειτορίας και Λυκούριας, με επικεφαλείς του Χρήστο Κοτσιά και Σωκράτη Μούσιο αντίστοιχα. Με τις παραδοσιακές στολές και τις επιδόσεις τους έκλεψαν την παράσταση. Άνοιξαν ουσιαστικά το ολονύκτιο γλέντι με τραγούδια και δημοτικούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Από καρδιάς τους ευχαριστούμε όλους. Σε ένδειξη εκτίμησης για την προσπάθεια τους στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στους νέους, ο υποφαινόμενος, ως πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, προσέφερε ως δώρο στους υπευθύνους από ένα βιβλίο με την ιστορία του Άρμπουνα, του συγγραφέα Ανδρέα Νασιόπουλου.
Αυτή η αθρόα συμμετοχή παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπων άλλων πολιτιστικών συλλόγων και ενώσεων στο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα, κρύβει κατά τη γνώμη μας ένα ακόμα συμβολισμό. Τα πολιτιστικά μας δρώμενα με σταθερή αναφορά στις παραδόσεις μας και στην ιστορία του τόπου μπορούν και πρέπει να αποτελούν εφαλτήριο σύμπνοιας και κοινής πολιτιστικής δράσης με όλα τα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων, τις πολιτιστικές ενώσεις, την Ομοσπονδία Αρχαίος Κλείτορας την Παγκαλαβρυτινή Ένωση κα . Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί. Αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας, αναδεικνύουμε τον τόπο μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι καιροί στην πατρίδα μας είναι χαλεποί και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι προπάντων κρίση αξιών, κρίση ηθών, κρίση συλλογικότητας και κρίση κοινωνικής συνοχής, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ύψιστο καθήκον.
Αυτούς τους συμβολισμούς εξέφρασε ο υποφαινόμενος, πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, στη σύντομη ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του Συναπαντήματος. Η συλλογική μας προσπάθεια, οι πολιτιστικές μας αξίες, οι ιστορικές μας καταβολές είναι το αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε. Τα Πολιτιστικά μας δρώμενα τα χρωστάμε στους εαυτούς μας ως αντίβαρο στην απύθμενη υποκρισία και ισοπέδωση της απρόσωπης καθημερινότητας της πόλης. Τα χρωστάμε στους λίγους ακρίτες των χωριών μας που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα χρωστάμε στην ιστορική μας μνήμη. Τα χρωστάμε στους ξενιτεμένους μας που αναζήτησαν μακριά μια καλύτερη μοίρα. Τα χρωστάμε στους νέους μας και στις επόμενες γενιές από τις οποίες έχουμε αλόγιστα δανειστεί και το περιβάλλον τους και το μέλλον τους. Τα χρωστάμε δηλαδή στην Ιστορική μας Αξιοπρέπεια και Συνέχεια.
Η Ένωση Αρμπουναίων, ως πολιτιστικό σωματείο, προσπαθεί να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία, πολιτισμικά, ιστορικά, θρησκευτικά, εστιάζοντας ειδικότερα σε αυτά που τα αισθάνεται ως ιδιαίτερο χρέος. Για τους Αρμπουναίους και όχι μόνο, αυτός ο δρόμος έχει δύο σημαντικούς σταθμούς: την υπόθεση Παπουλάκου και τη δημιουργία μνημείου στη Γέφυρα του Αμπίμπαγα, στο γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης της Κοιλάδας της Ανεξαρτησίας.
Στις φετινές εκδηλώσεις ήταν σημαντική και ξεπέρασε κάθε προσμονή η συμμετοχή των νέων μας. Επιστράτευσαν από πολύ νωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφόρηση, τονίζοντας την αναγκαιότητα να βρεθούν όλοι μαζί στο Συναπάντημα και πραγματικά ανταποκρίθηκαν μαζικά. Οι νέοι μας, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, κατενθουσιάστηκαν και έδωσαν το επόμενο ραντεβού. Θέλω να θεωρώ ότι αυτή η συμμετοχή είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένας ακόμα συμβολισμός.
Το γλέντι και το ξεφάντωμα συνέχισε ως το πρωί της Κυριακής. Σε αυτό συνέβαλε η με επιμέλεια επιλογή των μουσικών κομματιών από το συμπατριώτη DJ Ισίδωρο Καραχάλιο και η γλυκιά βραδιά. Ειδικό τόνο έδωσαν στη γιορτή μας τα πολύχρωμα μπαλόνια που άφησαν τα μικρά παιδιά στον ουρανό και τα πυροτεχνήματα. Τα τσάμικα αντήχησαν στη λαγκαδιά του χωριού και έφθασαν στην κορφή του Χελμού.
Όλοι έδωσαν το ραντεβού για το επόμενο Συναπάντημα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.
Αθανάσιος Νασιόπουλος
Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.