Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καλαβρύτων το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ήταν αυτή του Αγροτικού κα...
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καλαβρύτων το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ήταν αυτή του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού για το μέλλον της Ελληνικής Φέτας.
Η συζήτηση διεξήχθη στο φόντο των ανακοινώσεων που έγιναν λίγο νωρίτερα κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου με άξονα την αύξηση των ελέγχων για τις ‘ελληνοποιήσεις’ γάλακτος, γαλακτοφόρων ζώων και γαλακτοκομικών καθώς και τα νέα μέτρα πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης για τα γαλακτοκομικά.
Αυστηρό ποιοτικό έλεγχο στην εγχώρια παραγωγή φέτας και ιδιαίτερα για την ‘Φέτα ΠΟΠ’, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα "φρένο' στην πτώση της τιμής παραγωγοί και να σταματήσουν τα "λουκέτα' στις συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές μονάδες μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών ζήτησε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων και της 'ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ".
Παράλληλα τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αγοράς της αδιάθετης παραγωγής σε γάλα και φέτα από το κράτος και διάθεσή της στα λαϊκά στρώματα μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ.
«Αν δεν πάρουμε μέτρα και δεν πιστοποιηθεί το εξαγόμενο προϊόν, δεν θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Η Ευρώπη δεν έχει αιγοπρόβειο γάλα, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε, εμείς πρέπει να το στηρίξουμε» ανέφερε ο Θανάσης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΑΓΣ Καλαβρύτων.
Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις του Συνεταιρισμού που έχουν ως στόχο να βελτιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης της ντόπια παραγωγής γάλακτος και να εξασφαλιστεί η διάθεση ποιοτικά επεξεργασμένων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
Έμφαση έδωσε και στην περιβαλλοντική πιστοποίηση των εγκαταστάσεων καθώς και την αξιοπιστία της μεθόδου επεξεργασίας και παραγωγής της Φέτας ΠΟΠ τονίζοντας πως «η παραγωγή ποιοτικής Φέτας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος για τον Συνεταιρισμό και χωρίς βέβαια να ικανοποιηθεί ο παραγωγός».
Στην δική του παρέμβαση ο ιδιοκτήτης Τυροκομείου Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα και στον ιδιωτικό, πέρα από τον συνεταιριστικό κλάδο, λόγω «της νόθευσης της εγχώριας ζήτησης με ανεξέλεγκτες εισαγωγές λευκών τυριών και την ‘ελληνοποίηση γαλακτοκομικών, με αποτέλεσμα το ντόπιο γάλα και ολόκληρη η φυσιογνωμία της κτηνοτροφικής παραγωγής μας να έχει υποστεί μεγάλο και ανεπανόρθωτο πλήγμα».
➤Στις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς και τις δυνατότητες που δίνουν η διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο των επιχορηγούμενων δράσεων του ΕΣΠΑ ("Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020") Αθανάσιος Πετρόπουλος, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας". Ο κ.Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στην καινοτομία στον παραγωγικό τομέα αλλά και το πρόγραμμα "RIS-3" το οποίο υποστηρίζει την έρευνα και καινοτομία στην αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
➤Για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες και η συμβολή του μέσα από μείωση του ενεργειακού κόστους σε γεωργία και κτηνοτροφία μίλησε ο Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας.
➤Μια στροφή των καταναλωτών διεθνώς, την οποία και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, προς το μη αγελαδινό γάλα περιέγραφε στην ομιλία της στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καλαβρύτων η Εφη Τσακαλίδου, καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζοντας ότι "το κατσικίσιο γάλα στο οποία η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή παραγωγές στον κόσμο, διαθέτει εγνωσμένα υψηλή διατροφική αξία".
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
"Πρέπει όλη η αλυσίδα, παραγωγοί και καταναλωτές, να συνδράμουν με τη σειρά τους στον έλεγχο της διακίνησης των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων" τόνισε στην παρέμβασή του για το θέμα ο Αχαιός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, επισημαίνοντας -μετά και τις ανακοινώσεις της υφυπουργού κ.Τελιγιορίδου- την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά στο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης της Φέτας.
"Είναι καιρός, με αφορμή τα προβλήματα στα αγροτικά θέματα, να μάθουμε να ακούμε τους επιστήμονες και να λαμβάνουμε τη γνώμη των ειδικών" σχολίασε από την πλευρά της η Αχαιή βουλευτής και πρώην υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου ενώ και ο συνάδελφος της στο ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση εκδηλώνει ενδιαφέρον και κινείται αποφασιστικά για την προστασία της εγχώριας παραγωγής".
"Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την διάθεση της Φέτας και με τις παράνομες 'ελληνοποιήσεις' γάλακτος και από ένα άλλο δρόμο, το δρόμο που έχει ως στόχο μια επιμονή στην ποιότητα και μια νέα έξυπνη πολιτική που θα αναδείξει το brand name της Φέτας Καλαβρύτων" ζήτησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Ανάπτυξη και στήριξη της φέτας ότι με στόχο, όχι τις εξαγωγές αλλά τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και του λαού με φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας την απορρόφηση από το κράτος της παραγωγής που είναι σήμερα στα αζήτητα.
Συντόνισε ο Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος ("ΕΘΝΟΣ").
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.