Σημαντική ήταν η εισήγηση του Κώστα Κακκαβά , στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στα Καλάβρυτα. Ο Κώστας Κακκαβάς, πο...
Σημαντική ήταν η εισήγηση του Κώστα Κακκαβά, στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στα Καλάβρυτα. Ο Κώστας Κακκαβάς, που ζει, δραστηριοποιείται και δρα επαγγελματικά στο τόπο του, στη εισήγησή του, τόνισε οτι, "καθήκον όλων μας είναι να πείσουμε τους νέους να τολμήσουν να ονειρευτούν το μέλλον τους στα Καλάβρυτα". Παρουσίασε δε τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού α στα Καλάβρυτα μεσα από "ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με την αξιοποίηση και την συμμετοχή των ανθρώπων και των υποδομών"
Ολόκληρη η εισήγηση του Κώστα Κακκαβά έχει ως εξής:
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κα Τελιγιορίδου, τον περιφερειάρχη μας Κ. Κατσιφάρα, τους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων, θα ήθελα και εγώ να χαιρετήσω την σημερινή προσπάθεια διαλόγου, θεωρώντας την ως ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων.
Τα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος με μακρά και πλούσια ιστορία, ένας τόπος φωτεινός, που μέσα από την φτώχεια και την δυστυχία που άφησε το πέρασμα της ναζιστικής θηριωδίας ξαναστάθηκε στα πόδια του και ξαναγεννήθηκε ως κοινότητα, αναδεικνύοντας λαμπρούς επιστήμονες και σημαντικές προσωπικότητες που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έτσι σήμερα όλοι εμείς, χάρη στις θυσίες κάποιων που δεν δέχτηκαν την ροή της ιστορίας παθητικά, αλλά ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στο σκοτάδι και τον ολοκληρωτισμό του Ναζισμού και του φασισμού, αλλά και χάρη στις θυσίες άλλων ενενήντα μαρτυρικών τόπων που συνθέτουν την εικόνα της συλλογικής μας μνήμης, μπορούμε να συζητάμε εδώ δημόσια με δημοκρατικό τρόπο τα όσα συζητάμε, καθώς και να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας, όπως θα δούμε παρακάτω.
Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της Ολυμπίας Οδού Αθηνών- Πατρών, η επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι την Πάτρα, καθώς και οι τελευταίοι πόροι που διατέθηκαν από την κυβέρνηση διαμέσου της περιφέρειας για την εκκίνηση του έργου που αφορά την συντήρηση των οδικών αξόνων Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και Καλαβρύτων- Χιονοδρομικού, δημιουργούν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ευρύτερη επαρχία μας, καθιστώντας την έναν από τους πιο ελκυστικούς και εύκολα προσβάσιμους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ήδη τον περασμένο χειμώνα φάνηκε η ανοδική τάση που επέφερε η ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Ε.Ο Αθηνών-Πατρών που συνδυαστικά με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και την άρτια οργάνωση του χιονοδρομικού μας οδήγησε στο να καταγραφεί χρονιά ρεκόρ εισιτηρίων των τελευταίων ετών.
Ας δούμε, όμως, πώς θα μπορούσε αυτό το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του περασμένου χειμώνα να δημιουργήσει μια σταθερά ανοδική πορεία για τον τουρισμό και την ανάπτυξη και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Από τις παρυφές του χιονισμένου Χελμού, στα γαλανά νερά και στις ακτές του Κορινθιακού, διαμέσου του μοναδικού οδοντωτού σιδηροδρόμου, τα Καλάβρυτα διαθέτουν ουκ ολίγους φυσικούς πόρους για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού τεσσάρων εποχών. Το μέγεθος του δείκτη κινητικότητας μιας περιοχής, δείχνει το μέγεθος της ανάπτυξης ή στασιμότητας. Οι παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις της κινητικότητας είναι πάρα πολλοί, με βασικότερο τις υποδομές, στην προκειμένη περίπτωση το τρενάκι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, το χιονοδρομικό κέντρο, το δημοτικό στάδιο Καλαβρύτων. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι άλλος ένας επίσης σημαντικός παράγοντας, και ο τόπος μας διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο εξειδικευμένου δυναμικού νέων ανθρώπων προς τους οποίους θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες ώστε να επαναπατριστούν και να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν. Αλλά υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που ζουν ήδη εδώ και πρέπει να βγουν από την αφάνεια με το να υποστηριχθούν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά στην λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση και τολμούν να ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή με τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Τρίτος παράγοντας είναι η παροχή των υπηρεσιών που και σε αυτό το κομμάτι, παρόλες τις συνθήκες κρίσης που διανύουμε τα οκτώ τελευταία χρόνια, νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να το τολμήσουν και να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Τέλος, οι πόροι, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο και η περιοχή διαθέτει σε αφθονία, τους οποίους με σεβασμό πρέπει να προβάλλουμε, μέσω του εναλλακτικού τουρισμού. Έτσι τίθεται το ερώτημα αν η επαρχία Καλαβρύτων μπορεί να αναπτύξει το ειδικό κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού, τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ και τον ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ :
Καταρχήν, με τον όρο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ περιγράφουμε τις αθλητικές δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος ενεργητικά ή ως θεατής συμμετέχει και εντάσσεται σε αυτές στο πλαίσιο του τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου του, είτε επ’ αφορμή ενός αθλητικού γεγονότος είτε προς υλοποίηση προπονητικών προγραμμάτων («προπονητικός τουρισμός»). Στα Καλάβρυτα το χιονοδρομικό κέντρο φιλοξενεί πολλές αγωνιστικές διοργανώσεις στο άθλημα της χιονοδρομίας, εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και άλλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι αγώνες «snow volley» φέτος, που προσελκύουν έναν μεγάλο αριθμό αθλητών και επισκεπτών, οι οποίοι συμμετέχουν και παρακολουθούν την διοργάνωση. Αντίστοιχα στο Δημοτικό στάδιο Καλαβρύτων διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος μπάσκετ αλλά και ποδοσφαίρου δύο κατηγοριών της ΕΠΣ Αχαΐας ,Β ΄κ ΄Γ κατηγορίας ως έδρα των γηπεδούχων ομάδων Καλαβρύτων και Σκεπαστού. Επίσης διεξάγονται τουρνουά και προετοιμασίες ομάδων μεγαλύτερων κατηγοριών κυρίως στο ποδόσφαιρο, που επίσης συμβάλλουν στην επισκεψιμότητα της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, άλλα επιτυχημένα παραδείγματα αθλητικού τουρισμού είναι ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στο Σούβαρδο Καλαβρύτων, ο αγώνας «Δρόμου Θυσίας», που παρουσιάζεται συνεχώς αναβαθμισμένος αλλά και οι διοργανώσεις των αγώνων ποδηλάτου Downhill και Enduro. Το συμπέρασμα είναι πως τα Καλάβρυτα δεν τα πηγαίνουν καθόλου άσχημα σε αυτό το κομμάτι, αρκεί να στηριχτούν οι παραπάνω δράσεις από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους συλλόγους και να υπάρξουν, βεβαίως, συνέργειες, δημιουργικές συγκλίσεις και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης οποιαδήποτε υποδομή ή επένδυση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την λειτουργία της επιχείρησης είτε ως προπονητικό κέντρο είτε ως πάρκο αναψυχής και τους υπόλοιπους μήνες του έτους -ιδιαίτερα τους θερινούς- με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, ακόμα κι σε αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες.
Στον τουριστικό αθλητισμό τώρα, όπου λέγοντας τουριστικό αθλητισμό εννοούμε γενικά τον τουρισμό αθλητικής αναψυχής και περιήγησης, όπως πεζοπορία, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, ποδήλατο βουνού ,ιππασία κ.α, θα πρέπει, πιστεύω να αναδείξουμε κι άλλο το Εθνικό πάρκο Χελμού-Βουραικού, το οποίο διαθέτει μια πληθώρα μικρών θησαυρών. Τα ύδατα της Στυγός, οι καταρράκτες των ταξιαρχών στην Βλασία, ο καταρράκτης στο εκκλησάκι της ανάληψης, το Δάσος ανεξαρτησίας Καλαβρύτων, το Βαλβούσι, ο ναός της Αρτέμιδος, τα σπήλαια λιμνών, οι διαδρομές του Ερύμανθου, το Αστεροσκοπείο Αρίσταρχος, είναι μόνο κάποια από τα σημεία ιστορικού, φυσιολατρικού αλλά και γεωλογικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να τα θαυμάσουν. Στο ίδιο πνεύμα, τα οινοποιεία της περιοχής θα μπορούσαν να εισαχθούν ενεργά στο δυναμικό αυτό κομμάτι με επισκέψεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας κατά την διάρκεια περιπατητικών διαδρομών μέσα στο Εθνικό Πάρκο ενταγμένα ως δρόμοι του κρασιού.
Όσον αφορά, λοιπόν, τον Τουριστικό Αθλητισμό έχουμε τις προϋποθέσεις και τους φυσικούς πόρους να τον αναπτύξουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο δράσης στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ενεργοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματίες του τουρισμού και όχι μόνον.
Κλείνοντας θα ήθελα με αφορμή το σημερινό συνέδριο, η μέρα αυτή να αποτελέσει την απαρχή για την υλοποίηση ενός συνολικότερου σχεδίου για την αναγέννηση της επαρχίας μας και το ξύπνημα των χωριών μας, ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με την αξιοποίηση και την συμμετοχή των ανθρώπων και των υποδομών. Μιας ανάπτυξης που θα πείσει τους νέους να τολμήσουν να ονειρευτούν το μέλλον τους στα Καλάβρυτα και θα ανοίγει ορίζοντες, μια ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει την διεύρυνση των θεσμών λαϊκής συμμετοχής, τον πολιτισμό, την τέχνη, την συμμετοχικότητα (ειδικά στη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών), και τέλος το ηθικό θεμέλιο όλων αυτών που δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη. Οποιαδήποτε ανάπτυξη δεν διαθέτει τα παραπάνω στοιχεία σε μια εκδοχή που να έρχεται ‘από τα κάτω’, δηλαδή από την κοινωνική βάση, είναι καταδικασμένη να αποτελέσει ένα κακέκτυπο αυτών που μας οδήγησαν στην σημερινή εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.