HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μετρητά τέλος για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ

Ένα ολόκληρο πακέτο για να περιοριστεί η χρήση των μετρητών στην αγορά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το...

Ένα ολόκληρο πακέτο για να περιοριστεί η χρήση των μετρητών στην αγορά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σχέδιο που τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή, που ανέρχεται σήμερα, στα 300 ευρώ. Συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) ή μέσω e-banking.

Παράλληλα σχεδιάζονται και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, η αύξηση των δαπανών με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα
  • Επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
  • Αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο.
  • Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι οι συντελεστές της προοδευτικής κλίμακας να διαμορφωθούν σε:

  • -15% από 10% που είναι σήμερα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα.

  • -20% από 15% σήμερα για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

  • -25% από 20% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω.


Ηλεκτρονικά βιβλία
Ηλεκτρονικά γίνονται από τις αρχές του 2019 τα βιβλία εσόδων και εξόδων που τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε να στήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιούν οι επιτηδευματίες για να ενημερώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα βιβλία τους με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν κάθε μήνα.

Στα σχέδια της ΑΑΔΕ, μετά την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι η κατάργηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ αφού τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.

Η εφαρμογή θα περιέχει:
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
Θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
Σύντομα θα αρχίσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι και η επιβολή κυρώσεων στους επαγγελματίες (λογιστές, μεσίτες ακινήτων, έμποροι κ.ά.) που θα πέσουν στα «δίχτυα» των ελεγκτών και οι οποίοι εντός διμήνου από τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες για το ξέπλυμα χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνηθέστερες πρακτικές που έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:
Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του.
Εκπρόσωπος νομικού προσώπου που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου.
Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά, συναλλαγών μεγάλης αξίας.
Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο, με δηλούμενο εισόδημα που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.
 Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.
Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας.
Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη, που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Περιπτώσεις πελατών, των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνιση και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.
Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.
Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.
Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό
Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης, προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.