HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Ψήφισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις από την ένωση Δικηγόρων Αχαΐας

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να εισάγει αμέσως μετά τις γιορτές στη Βουλή προς ψήφιση το Πόρισμα που εξέδωσε η Διακομματική, με την αξίωση α...

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να εισάγει αμέσως μετά τις γιορτές στη Βουλή προς ψήφιση το Πόρισμα που εξέδωσε η Διακομματική, με την αξίωση αποζημίωσης της χώρας με ποσό της τάξης των 371,4 δισ. ευρώ, για τις συνέπειες της γερμανικής Κατοχής, σήμανε συναγερμό στους Δικηγορικούς Συλλόγους Πατρών, Αιγίου και Καλαβρύτων.
Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, έγινε ενημέρωση για το ψήφισμα από το Συνέδριο του Βιάννου (Χανιά) όπου, νομικοί που ανήκουν σε 46 Πρωτοδικεία, απαιτούν να συμπληρωθεί το Πόρισμα του 2016 με τα απαραίτητα στοιχεία για τα θύματα, προ πάντων για εκείνα που δεν έχουν καταθέσει έως τώρα αγωγές.
«Επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα από Βουλή και Κυβέρνηση επιτροπή και, σε συνεργασία με υπουργεία, αυτοδιοίκηση, μαρτυρικές πόλεις και χωριά, οργανώσεις θυμάτων, αντιστασιακές οργανώσεις και το νομικό κόσμο, σύντομα να αξιοποιηθούν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί. Να κωδικοποιήσει αγωγές και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές αγωγές θυμάτων και οικογενειών. Είναι προτιμότερο μετά από 73 χρόνια αναμονής και την έγερση των πρώτων αξιώσεων από την Γερμανική κυβέρνηση, να δαπανηθεί λίγος χρόνος ακόμη» αναφέρει στην «Π» ο πατρινός νομικός Βασίλης Κυριαζής, πρόεδρος της ΠΕΔ. 

Στις 21 Νοεμβρίου η ΠΕΔ ενημέρωσε το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, να υιοθετήσει το ψήφισμα στην επικείμενη συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-'45, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Με την ευκαιρία της επετείου των 75 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα
Η πόλη των Καλαβρύτων, την Πέμπτη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τίμησε τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Έχει τα περισσότερα θύματα από τους ναζί στον γενικό πληθυσμό, ενώ με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 23 χρόνια, εκ μέρους των Καλαβρυτινών αλλά και από Αιγιώτες και Πατρινούς, έχουν ασχοληθεί 120 δικηγόροι από την Αχαΐα. 

«Καταστροφές, κατοχικό δάνειο, κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί και αποζημιώσεις στα θύματα, ήταν το τετράπτυχο του έργου της Διακομματικής από το 2013. Η έκθεση στις 27 Ιουλίου του 2016, αφιέρωσε μόλις δύο σελίδες για τις αποζημιώσεις στα θύματα, με γενικόλογους χαρακτηρισμούς. Το Γενικό Λογιστήριο ένα χρόνο νωρίτερα αναφέρει ότι στο υπουργείο Εξωτερικών τηρούνται αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις με τους Ελληνες που υπήρξαν θύματα. Τόσο αυτό όσο και η Βουλή δεν υπολόγισαν όμως τις αξιώσεις» σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή.

Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Καλάβρυτα, ο δήμαρχος ζήτησε να προηγηθεί της κατάθεσης του Πορίσματος συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσεων.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Εάν το πόρισμα εγκριθεί ως έχει, χωρίς αποζημιώσεις για τα θύματα, σε περίπτωση διμερών διακρατικών διαπραγματεύσεων, η ελληνική Κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να έχει στην ατζέντα της το θέμα των οφειλών στα θύματα. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, με ποιά χαρτιά θα προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με δεδομένη την απόφαση που έχει ήδη υπάρξει για το Δίστομο, ενώ δεν θα μπορούμε να επικαλεστούμε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το βάσιμο της αγωγής που προϋποθέτει τον υπολογισμό συγκεκριμένου ποσού ανά άτομο;» αναρωτιέται ο κ. Κυριαζής.
Τέλος, τόσο από τη Βουλή όσο και από τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα, η ΠΕΔ ζητά –στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, την συμπλήρωση του άρθρου 28 προκειμένου να υπερβεί η χώρα το εμπόδιο της ετεροδικίας μεταξύ των κρατών, ειδικά για εγκλήματα πολέμου.

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης της ένωσης Δικηγόρων Αχαΐας για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
Ι .- Το έτος 1995 συνολικά 117 δικηγόροι από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Πάτρας, Καλαβρύτων και Αιγίου καταθέσαμε 5.500 περίπου σωρευμένες αγωγές αποζημίωσης θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και των οικογενειών τους κατά της Γερμανίας στα Πρωτοδικεία Καλαβρύτων, Πάτρας και Αιγίου. Σήμερα 7 Δεκεμβρίου 2018 συνήλθαμε σε Γενική Συνέλευση στην Πάτρα με μεγάλη συμμετοχή. ΄Εγινε ενημέρωση και εισηγήσεις και πάρθηκαν αποφάσεις . Η Γενική Συνέλευση συμφωνεί με τις μέχρι τώρα προτάσεις, αποφάσεις και χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.) ,στην δύναμη της οποίας είναι δικηγόροι από 46 Δικηγορικούς Συλλόγους ,οι οποίοι το έτος 1995 και λίγο αργότερα κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες αγωγές σε 50 Πολυμελή Πρωτοδικεία της Ελλάδας. Τα θύματα των Γερμανικών Ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής και οι οικογένειές τους δεν έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα, όπως απαιτεί ολόκληρος ο Ελληνισμός. Οι απαιτήσεις αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους έναντι του Γερμανικού Δημοσίου είναι ιδιωτικές απαιτήσεις και δικαιούχοι αποζημίωσης είναι οι ιδιώτες θύματα και οι οικογένειές τους και δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε συμψηφισμό με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας. Η Βουλή των Ελλήνων και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσουν την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας και των Ελλήνων και προπάντων την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των θυμάτων της θηριωδίας των Γερμανικών Ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής και των οικογενειών τους.

ΙΙ .- Η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές.
Συστήθηκε το έτος 2013 από την Βουλή των Ελλήνων Διακομματική Επιτροπή για τις Γερμανικές Οφειλές .Συγκεκριμένα να χειριστεί τα Εθνικά θέματα 1) για τις καταστροφές στις υποδομές και την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου,2) για το Κατοχικό Αναγκαστικό Δάνειο ( Κ.Α.Δ.) , 3) για τις κλεμμένους αρχαιολογικούς και άλλους θησαυρούς. Φορέας διεκδίκησης των αξιώσεων αυτών είναι το Ελληνικό Δημόσιο.4)Για τις Γερμανικές αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, με δικαιούχους αποζημίωσης τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους. Αυτό είναι το λεγόμενο ΄΄τετράπτυχο ΄΄ Εθνικό θέμα των Γερμανικών Οφειλών, που αποφασίσθηκε από την Βουλή να διεκδικηθεί ενιαία. Το έτος 2012 ανατέθηκε από την Κυβέρνηση σε Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( Γ.Λ.Κ.) να προβεί σε υπολογισμό του ΄΄τετράπτυχου΄΄, ήτοι των αξιώσεων αποζημίωσης και έντοκης επιστροφή του Κατοχικού Δανείου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της Γερμανίας και των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. 

Η ΕΚΘΕΣΗ της Επιτροπής του Γ.Λ.Κ. ,η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015, στις 193 σελίδες της ,παρά την ύπαρξη πληθώρας στοιχείων( χαρακτηριστικά στην 138η σελίδα της αναφέρει ότι …΄΄Στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών τηρούνται αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις με τους Έλληνες πολίτες που υπήρξαν θύματα πολέμου και της γερμανικής Κατοχής ΄΄, ασχολήθηκε ελάχιστα, γενικόλογα , αόριστα, χωρίς εξατομίκευση και χωρίς ποσοτικούς υπολογισμούς . Στην ουσία η ΕΚΘΕΣΗ του Γ.Λ.Κ. ΔΕΝ ασχολήθηκε με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους.

Η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές ,παρά την απόφαση για υπολογισμό και ενιαία διεκδίκηση του ΄΄τετράπτυχου ΄΄, δηλαδή και των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες θύματα και οικογένειές τους, στις 89 σελίδες της και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της αφιέρωσε μόλις δύο σελίδες για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και με κάποιους γενικόλογους και αόριστους υπολογισμούς μόνο για θανάτους και τραυματισμούς ( 1.338.000 ,ήτοι 588.000 νεκροί και 850.000 τραυματίες ή το 19,70% του προπολεμικού πληθυσμού της Ελλάδας ),χωρίς να ασχοληθεί καθόλου με τις ομηρίες, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναγκαστική εργασία, βασανισμούς, εμπρησμούς ( στην 142η σελίδα της η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. γράφει ότι καταστράφηκαν 3.700 πόλεις και χωριά,408.000 σπίτια με πάνω από 1 εκατομμύριο άστεγους ή στεγασμένους σε άθλιες συνθήκες), ολοκαυτώματα, βανδαλισμούς, δηώσεις, αρπαγές, τεράστιες υλικές καταστροφές και ζημίες κ.λ.π. κ.λ.π. Στην ουσία η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές, ακολουθώντας το Γ.Λ.Κ. ΔΕΝ υπολόγισε τις αξιώσεις αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και των οικογενειών τους. 

Η Πανελλήνια ΄Ενωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.) ,καθώς και οι Δικηγόροι της Αχαίας που το 1995 καταθέσαμε αγωγές κατά της Γερμανίας ,στην Γενική μας Συνέλευση στην Πάτρα την 31-3-2015 είχαμε εκφράσει την διαφωνία μας για την παράλειψη υπολογισμού από το Γ.Λ.Κ. των αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες θύματα και οικογένειές τους και είχαμε ζητήσει την συμπλήρωσή του με την συλλογή του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού( εφημερίδα ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 3-4-2015). Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. πριν και όταν καλέστηκε στην Βουλή από την Διακομματική Επιτροπή για τις Γερμανικές Οφειλές την 6-7-2016 εξέφρασε την έντονη διαφωνία της Π.Ε .Δ. για την παράλειψη αυτή εκ μέρους του Γ.Λ.Κ. και ζήτησε με ΠΡΟΤΑΣΗ που υπέβαλε στη Διακομματική Επιτροπή να συμπληρωθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και από την ΕΚΘΕΣΗ που θα συνέτασσε και το Εθνικό θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες θύματα και οικογένειές τους, αλλά δεν εισακούσθηκε.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και έγκριση τον Ιανουάριο του 2019.Επισημαίνουμε ότι εάν εγκριθεί ως έχει, με διάσπαση της ενιαίας διεκδίκησης του ΄΄τετράπτυχου ΄΄, δηλαδή χωρίς τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα , η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, τότε.,σε περίπτωση Διακρατικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας Γερμανίας , Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα έχει στην διάθεσή της( αντζέντα της ) τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα, αφού δεν έχουν υπολογισθεί κατά θύμα και την οικογένειά του και δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί οι αξιώσεις αποζημίωσης κάθε οικογένειας και συνολικά όλων των θυμάτων και των οικογένειών τους από όλες τις αιτίες. Σε περίπτωση διακρατικών διαπραγματεύσεων ελλοχεύουν κίνδυνοι ,εάν το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίσει συγκεκριμένα τι ζητάει, χωρίς να έχει περιλάβει τις αξιώσεις των Γερμανικών Αποζημιώσεων συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα κατά θύμα και συνολικά για όλα τα θύματα και οικογένειές τους. Και βέβαια σε περίπτωση που η Γερμανία αρνείται να έλθει σε Διακρατικές διαπραγματεύσεις ή αυτές ναυαγήσουν, στην συνέχεια σε περίπτωση προσφυγής από Ελληνική Κυβέρνηση για λογαριασμό των θυμάτων και οικογένειών τους σε Διεθνές Δικαστήριο για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, όπως αναφέρει η από 3-2-2012 απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης( στην υπόθεση Διστόμου), με ποια ΄΄χαρτιά ΄΄ θα προσφύγει Ελληνική Κυβέρνηση σε διεθνές δικαστήριο, αφού δεν έχει υπάρξει εξατομικευμένος υπολογισμός των θυμάτων και οικογενειών τους και ποσοτικοποίηση των απαιτήσεων αποζημίωσης κάθε θύματος και της οικογένειάς του; Φρονούμε ότι για να προσφύγει Ελληνική Κυβέρνηση σε Διεθνές δικαστήριο, πρέπει να έχει συγκροτηθεί δικόγραφο αγωγής, σύμφωνα με τα άρθρα 118-121 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το ορισμένο και το νόμω και ουσία βάσιμο της αγωγής για κάθε ένα θύμα χωριστά και την οικογένειά του και με την αγωγή να ζητείται συγκεκριμένο ποσό για κάθε θύμα και για κάθε μέλος χωριστά της οικογένειάς του και των αναγκαίων κληρονόμων του και να ακολουθήσει σώρευση αγωγών όπου επιτρέπεται. Η Π.Ε.Δ. και μετά την δημοσίευση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπή της Βουλής έχει ζητήσει να συμπληρωθεί αυτή ,με το να συμπεριλάβει και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα, ΠΡΙΝ έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής ,με την οποία πρόταση συντασσόμαστε. Στο Συνέδριο της Βιάννου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις τον Σεπτέμβρη του 2018 έγινε δεκτή πρότασή της Π.Ε.Δ. και στο ΨΗΦΙΣΜΑ ζητείται να συμπληρωθεί η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους ΠΡΙΝ έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και έγκριση. Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. στην συνεδρίασή του την 9-11-2018 ,μεταξύ άλλων για το θέμα της συμπλήρωσης της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής αποφάσισε και πρότεινε εκ νέου: ΄΄ Η όλη προσπάθεια συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων για τα θύματα και τις οικογένειές τους, προ πάντων εκείνων που δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα αγωγές, δύναται και οφείλει να οργανωθεί από την Πολιτεία ( Βουλή- Κυβέρνηση ). Επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα από την Βουλή και την Κυβέρνηση μία Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό, την κατά τόπους, Νομούς και Περιφέρειες Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών ,το ΕΣΔΟΓΕ, οργανώσεις θυμάτων, Αντιστασιακές Οργανώσεις, την Π.Ε.Δ., τον νομικό κόσμο της Χώρας και όποιον άλλο κρίνεται απαραίτητος, μπορεί άνετα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού αξιοποιήσει τα υπάρχοντα στοιχεία από τα αρχεία από Δημόσιες υπηρεσίες, από το Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνικής ΄Αμυνας, Οικονομικών και άλλα Υπουργεία, από τα Πρωτοδικεία και τα αρχεία τους, από τους δικηγόρους που κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες αγωγές και από άλλες πηγές, να συγκεντρώσει, να ξεχωρίσει, να κατηγοριοποιήσει ( εκτελέσεις, τραυματισμούς, αναπηρίες, ομηρίες, αναγκαστική εργασία, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εμπρησμοί, υλικές ζημίες, κ.λ.π.) και να κωδικοποιήσει όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους Ελληνικά Δικαστήρια, τις ήδη αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων που έκαναν δεκτές αγωγές θυμάτων και των οικογενειών τους, καθώς και όλες τις απαιτήσεις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί αγωγές, χωριστά κάθε θύματος, της οικογένειάς του και των κληρονόμων του και χωριστά όλων μαζί των θυμάτων, συγγενών και κληρονόμων τους. Μετά την συγκέντρωση,επεξεργασία,ταξινόμηση,κατηγοριοποίηση,ποσοτικοποίηση κ.λ.π. όλων των απαραίτητων στοιχείων, τότε πρέπει τα στοιχεία αυτά να παραδοθούν στο Γ.Λ.Κ. Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί η υπάρχουσα ΕΚΘΕΣΗ του Γ.Λ.Κ. και αφού συμπληρωθεί με όλα τα στοιχεία για όλα τα θύματα, στην συνέχεια να έλθει στην Βουλή συμπληρωμένη και η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές για συζήτηση και έγκριση. Είναι προτιμότερο μετά από 73 χρόνια αναμονής να δαπανηθεί λίγος χρόνος ακόμη, ώστε να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία για όλα τα θύματα και να είναι όλα έτοιμα και σωστά, από τα να υπάρξουν κρίσιμες και καταστροφικές παραλήψεις και κενά, που θα βλάψουν καίρια το Εθνικό θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, τα θύματα και τις οικογένειές τους ΄΄. 

ΙΙΙ.- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.) στην συνεδρίασή του στην Αθήνα την 9η Νοεμβρίου 2018,μεταξύ άλλων, αποφάσισε την υποβολή ΠΡΟΤΑΣΗΣ προς τον Πρόεδρο της Βουλής και προς τα εκπροσωπούμενα στην Βουλή κόμματα για την αναθεώρηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος. Τον Οκτώβρη του 2014 απόφαση του Συνταγματικού της Ιταλίας έκρινε ότι το προνόμιο ετεροδικίας των κρατών ( εν προκειμένω της Γερμανίας), δηλαδή του εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου, που ορίζει ότι ένα κράτος δεν ενάγεται στα Δικαστήρια άλλου κράτους, κάμπτεται σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της αθρωπότητας. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι κράτος ( εν προκειμένω η Γερμανία), στρατεύματα του οποίου τέλεσαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραδεκτώς ενάγονται στα δικαστήρια της χώρας στο έδαφος της οποίας τέλεσαν τα εγκλήματα. Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας άνοιξε-έδειξε ένα ΄΄ δρόμο΄΄ για την εκδίκαση με αγωγές των αξιώσεων θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής κατά της Γερμανίας και των οικογενειών τους ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Για να ανοίξει αυτός ο ΄΄δρόμος ΄΄ , κατά την πρόταση της Π.Ε.Δ., πρέπει, στα πλαίσια Αναθεώρησης του Συντάγματος, να υπάρξει τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος, με προσθήκη στο τέλος της πρώτης παραγράφου, η οποία προσθήκη παρατίθεται παρακάτω, με συνοπτική αιτιολογία της.

Η πρόταση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ( Π.Ε.Δ.) για την τροποποίηση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος της Ελλάδας έχει ως εξής: ΄΄ 1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και την θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου ΄΄. Η διάταξη αυτή του Ελληνικού Συντάγματος αποδίδει διεθνές έθιμο, το οποίο, όμως, διεθνές έθιμο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ. Η Ελλάδα εκφράζοντας αντιρρήσεις για έναν εθιμικό κανόνα και για την εφαρμογή του εθιμικού κανόνα ( δηλαδή μη εφαρμογή του προνομίου της ετεροδικίας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατ επίκληση ύπαρξης διεθνούς εθιμικού κανόνα ) και στην λογική και νομική επιχειρηματολογία του ΄΄επίμονου αντιρρησία ΄΄ , την οποία μόνιμα και σταθερά πρέπει να προτάσσει η Ελλάδα, μπορεί και οφείλει , αφού το διεθνές έθιμο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ , να προχωρήσει ,μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σε μία προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, η οποία προσθήκη έχει ως εξής : ΄΄Αποκλείονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ΄΄. Στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει, το Προεδρείο της Π.Ε.Δ. την 15η Νοεμβρίου 2018 παρέδωσε στα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή την παραπάνω από 9-11-2018 ΠΡΟΤΑΣΗ του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., συνοδευόμενη από αιτιολογία.-
Η Γενική Συνέλευση συμφωνεί με τις αποφάσεις της Π.Ε.Δ. συνολικά και ειδικότερα με τις αποφάσεις, ενέργειες και χειρισμούς στα κρίσιμης σημασίας θέματα στα παραπάνω κεφάλαια ΙΙ και ΙΙΙ.- 
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε και θα παραδώσει το κείμενο με τις παραπάνω αποφάσεις όπου δεί. Το Προεδρείο της ΄Ενωσης Δικηγόρων Αχαίας για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις θα παραδώσει το κείμενο αυτό στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών που συνεδριάζει στα Καλάβρυτα την 12-12-2018,μαζί με το Προεδρείο της Π.Ε.Δ.-


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ