HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι νέοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ - Ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου

«Εμβληματική» για τους εργαζόμενους της χώρας χαρακτήρισε την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του λεγόμενου υποκατώ...

«Εμβληματική» για τους εργαζόμενους της χώρας χαρακτήρισε την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.
Για την σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, η στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα και σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και θα τονώσει την ανάπτυξη.
Η κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Όπως εξήγησε, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:
- Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).
- Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).
- Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650 ευρώ/μήνα μεικτά, από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%).
- Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 22,83 ευρώ (αύξηση 27%).
- Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
- Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.
- Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.
- Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
- Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός
Στα 650 ευρώ τον μήνα μικτές αποδοχές, έναντι 586 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, καθώς εγκρίθηκε τη Δευτέρα (28/01) από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και αύριο να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, περίπου 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).
Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
Αμέσως μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα - η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα - ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα αναμένεται φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.

Άμεση επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ ζητά η ΓΣΕΕ
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό.
Ακόμη η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι θεωρεί «επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση», θέτει όμως «για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα».

Τα έξι ερωτήματα που απευθύνει η ΓΣΕΕ είναι τα εξής:
Είναι πραγματική η αύξηση;
Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων
Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018;
Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων;
Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών;
Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους;.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΔ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να έχει δοθεί από το 2017
Η ΝΔ σημειώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».

ΚΙΝΑΛ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου
Με επικριτικό τρόπο σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ».

Το ΚΙΝΑΛ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.