Γράφει ο Δημήτριος (Μίμης) Χριστοδούλου) Γεωπόνος-Νομικός, Προϊστάμενος Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής, M.E.A Βρυξελλών Υποψήφιος Ευρωβου...
Γράφει ο Δημήτριος (Μίμης) Χριστοδούλου)
Γεωπόνος-Νομικός, Προϊστάμενος Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής, M.E.A Βρυξελλών
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την "Δημοκρατική Ευθύνη"
Το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί το μόνο πολιτικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε., που εκλέγεται με άμεση εκλογή από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (περίπου 550 εκ. πολίτες με τον ανάλογο αριθμό ψηφοφόρων). Είναι λοιπόν, το πιο δημοκρατικό όργανο της Ε.Ε., και άρα, η σχέση του με τον Ευρωπαίο πολίτη είναι η πιο άμεση.
Γεωπόνος-Νομικός, Προϊστάμενος Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής, M.E.A Βρυξελλών
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την "Δημοκρατική Ευθύνη"
Το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί το μόνο πολιτικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε., που εκλέγεται με άμεση εκλογή από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (περίπου 550 εκ. πολίτες με τον ανάλογο αριθμό ψηφοφόρων). Είναι λοιπόν, το πιο δημοκρατικό όργανο της Ε.Ε., και άρα, η σχέση του με τον Ευρωπαίο πολίτη είναι η πιο άμεση.
Στο ξεκίνημά του, σαν θεσμός, το ευρωκοινοβούλιο, είχε πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Ξεκίνησε με τρεις αρμοδιότητες ήτοι:
• Την ψήφιση του ετήσιου κοινοτικού προϋπολογισμού ή καλύτερα την ψήφιση των προϋπολογισμών των εν λειτουργία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Κοινότητα Άνθρακος και Χάλυβα, Euroatom, ΕΟΚ ).
• Την γνωμοδοτική (και μη δεσμευτική) λειτουργία του σε σχέση με την νομοθεσία που αποφάσιζε το Συμβούλιο.
• Μια μορφή χαλαρού κοινοβουλευτικού ελέγχου .
Με τα χρόνια, οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου αυξήθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Από την ΣΥΝΘΗΚΗ της ΝΙΚΑΙΑΣ και μετά και τώρα; με την ΣΥΘΗΚΗ της ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ, το ευρωκοινοβούλιο απέκτησε την αρμοδιότητα της ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ, όπου, μαζί με το Συμβούλιο, συναποφασίζουν για το πιο μεγάλο μέρος της κοινοτικής νομοθεσίας .
Για την επόμενη πενταετία, που θα είναι η θητεία της επόμενης σύνθεσης του ευρωκοινοβουλίου, που θα εκλεγεί στις 26. Ο5. 2019, κατά την γνώμη μου , η βασική δουλειά αυτής της σύνθεσης, θα είναι το κοίταγμα στο μέλλον και η αντιμετώπιση των αλλαγών η των προκλήσεων που το μέλλον απαιτεί. Πιο συγκεκριμένα:
• Το θέμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (δηλαδή της ευρείας χρήσης της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης) και όλη εκείνη η δέσμη των θεσμικών ρυθμίσεων που πρέπει να την προσδιορίζουν. Το όλο θέμα, δεν είναι θέμα τεχνολογικής υφής. Είναι και θέμα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής υφής. Προ πάντων, είναι θέμα ηθικών κανόνων και μέσω της εφαρμογής τους, και με την αξιοποίηση όλων των άλλων δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Ε.Ε., η διαπραγμάτευση με τους γίγαντες της τεχνολογίας των όρων εφαρμογής του συνόλου των σχετικών μεταβολών.
• Το θέμα τις αντιμετώπισης των ροών από οικονομικούς μετανάστες. Ένα ουσιαστικό στοιχείο απάντησης στο όλο πρόβλημα, θα είναι ή επιτυχής δημιουργία δομών παραγωγής και μηχανισμών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των οικονομικών μεταναστών. Κάτι τέτοιο βέβαια, εύκολα λέγεται αλλά πολύ δυσκολότερα υλοποιείται. Θα χρειασθούν πολλές συναινέσεις πάνω σε αυτό το θέμα, καλές ιδέες και ισχυρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή του.
• Το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εδώ, τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και οι σχετικές αποφάσεις, όπως και η υλοποίηση τους, δεν παίρνουν αναβολή. Κάποιοι δε, από τους πρωταθλητές στην δημιουργία του σχετικού προβλήματος, αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν το πρόβλημα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Πάντως, προοπτικά, η Ε.Ε. , προσανατολίζεται στο να δαπανά το ένα τέταρτο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος. Αυτό, από μόνο του, δείχνει την σημασία που αποδίδεται στο πρόβλημα αλλά και στην αποφασιστικότητα που υπάρχει, στην Ε.Ε., για την αντιμετώπισή του.
• Η πραγματική λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μέχρι τώρα, έχουμε κυρίως βιώσει την λειτουργία του κοινού νομίσματος, του Ευρώ. Η πράξη έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό Χρειαζόμαστε μια πραγματική ΟΝΕ και την χρειαζόμαστε άμεσα.
• Το ξεκίνημα μιας νέας και ουσιαστικής προσπάθειας, για μια ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (με προάγγελο την οργάνωση μια κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας) και την πολιτική προστασίας των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων.
Είναι φυσικό, σε αυτά τα νέα καθήκοντα, και σε αυτή την πίεση επιλογής των καταλληλότερων νομοθετικών επιλογών , να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα τα άτομα που έχουν βαθειά γνώση των ευρωπαϊκών και των διεθνών θεμάτων και γνωρίζουν καλά να εισηγούνται, να διαπραγματεύονται και να συμβάλλουν, με θετικό τρόπο, στην λήψη μιας σωστής απόφασης.
Δεν χρειάζεται να μένουμε, στη μόδα που τείνει να καθιερωθεί, ώστε να αναζητούμε την σωστή εκπροσώπισή μας, μόνο από τους Celebrities .
Ειδικά γι αυτό το τελευταίο σημείο, θα ήθελα να επισημάνω την ολόσωστη προτροπή, προς τους Καλαβρυτινούς ψηφοφόρους, του εκλεκτού συμπατριώτη μου , συναδέλφου μου και συνυποψηφίου μου, του Δήμου Βαρβιτσιώτη, που με αμεσότητα, υπευθυνότητα και ισχυρά Καλαβρυτινά αισθήματα, παρουσιάζει τους συνυποψηφίους του, στην φιλόξενη ιστοσελίδα σας.
Τον ευχαριστώ γι αυτή του την θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.