HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ: Η γιορτή στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα και πλήθος προσκυνητών, εορτάσθηκε σήμερα η εορτή της Αγίας Τριάδος στην ομώνυμη Ιερά Μονή Λειβαρτζίου. Με το πέρας της Θ...

Με λαμπρότητα και πλήθος προσκυνητών, εορτάσθηκε σήμερα η εορτή της Αγίας Τριάδος στην ομώνυμη Ιερά Μονή Λειβαρτζίου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε γλέντι στην κοντινή θέση "Καμουτσάρη" μπροστά στην πέτρινη βρύση που αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε από τον αείμνηστο τεχνίτη της πέτρας Τάκη Κυριαζή από το Λεχούρι, επί Δημαρχίας (τ. Δήμου Αροανίας) Λεωνίδα Βασιλόπουλου.

Ο Σύλλογος Λειβαρτζινών Αθήνας και ο Σύλλογος Λειβαρτζινών Πάτρας, το Τοπικό και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο όπως πάντα φιλόξενοι, διοργάνωσαν μια αλησμόνητη γιορτή με παραδοσιακή πίπιζα και νταούλι και κέρασμα τσίπουρο και λουκούμι. Ακολούθησε το γεύμα, προσφορά του Λειβαρτζινού Θεόδωρου Καζαζάκη.
Το παρών έδωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους, κ. Βασιλόπουλο, Ζησιμόπουλο, Λιακόπουλο και Κούκιο. 
Παραβρέθηκε, επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΣΥΡΙΖΑ συμπατριώτης μας ιατρός κ. Μάρκου, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Θεοχάρης, οι Πρόεδροι των Λειβαρτζινών Αθήνας και Πάτρας, κ. Φράγκος και Θούας, ο τοπικός Πρόεδρος κ. Καλογεράκης και ο σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Ινδαρές που αυτές τις μέρες κάνει τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για το Λειβάρτζι, τόπο καταγωγή του, και ο εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" και του kalavrytanews.com, κ. Κυριαζής.


Η Μονή
Η Μονή, ανεγέρθη - ως έχει σήμερα - το 1650 (κείμενο του αγιογράφου της μονής - Λειβαρτζινοί συγγραφείς). Αγιογραφήθηκε 100 χρόνια αργότερα, από τον εκ Νεζερών αγιογράφο Αντώνιο..., που αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας. Γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή. Σύμφωνα με γραπτές πηγές (Λειβαρτζινοί συγγραφείς), στα μέσα του 19ου αιώνα είχε 40 μοναχούς. Επί Τουρκοκρατίας παρείχε μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος, ως Κρυφό Σχολειό και διέθετε μεγάλη βιβλιοθήκη.
Η παρακμή άρχισε μετά το 1900, ο δε τελευταίος μοναχός πέθανε στη δεκαετία του 1950. Τελευταίος στυλοβάτης του μοναστηριού ήταν ο παπα-Σωτήρης Κλεπετούνας, που φρόντιζε για τη συντήρησή του. Και μετά απ' αυτόν όμως, ο μεγάλος Λειβαρτζινός ευεργέτης (και ευεργέτης όλης της Επαρχίας Καλαβρύτων) κ. Γιάννης Ανδρόπουλος χρηματοδότησε μεγάλες εργασίες στο μοναστήρι. Αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε άριστη κατάσταση και παρέχει τη δυνατότητα διαμονής μοναχού - μοναχών.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε σφραγίδα του μοναστηριού (του έτους 1698) στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, από τον εκεί μοναχό Μάξιμο Νικολόπουλο- Ιβηρήτη (από το γειτονικό χωριό Καμενιάνοι).


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.