HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η UNESCO στα Καλάβρυτα για τον Φορέα Διαχείριση Χελμού-Βουραϊκού

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού που ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO από το 2015 , πρόκειται να αξιολογηθεί από ε...

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού που ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO από το 2015, πρόκειται να αξιολογηθεί από εντεταλμένους αξιολογητές της UNESCO και συγκεκριμένα τον κ. Dan Grigorescu από τη Ρουμανία και τον κ. Bojan Režun από τη Σλοβενία, την εβδομάδα από 22 έως 26 Ιουλίου 2019. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στα 12 χρόνια λειτουργίας του, πέρα από τη σημαντική βασική αρμοδιότητα του για την παρακολούθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ντόπιων και επισκεπτών, έχει καταφέρει την ένταξη της προστατευόμενης περιοχής στα Γεωλογικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», καθώς και στο Δίκτυο EUROPARC με την πιστοποίηση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό». 

Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 40 πλέον σημαντικούς Γεώτοπους, 10 εκ των οποίων ανήκουν στον Κατάλογο Γεωτόπων Εθνικής Σημασίας (οι γεώτοποι στο Φαράγγι Βουραϊκού, Σπήλαιο Λιμνών, Μέγα Σπήλαιο), δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί πολύ σημαντική βιοποικιλότητα, μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού – Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξα, τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας - Ακράτας στην Κλειτορία, τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κλπ.

Στόχος μας είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των αξιολογητών, όπως τίθενται από την UNESCO, τόσο σε επίπεδο ξεναγήσεων σε σημαντικές θέσεις γεωτόπων του Γεωπάρκο, όσο και σε επίπεδο συνεργασιών με τις τοπικές Αρχές και Φορείς της περιοχής, προκειμένου η περιοχή να παραμείνει στα Γεωλογικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τα επόμενα 4 χρόνια και να λάβουμε την «Πράσινη Κάρτα», με τα οφέλη όπου αυτό συνεπάγεται για την αναγνωρισιμότητα της περιοχής σε Παγκόσμιο Επίπεδο από την άποψη της γεω- και βιο- ποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ