HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Απολογισμός Πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. του Δ.Μ. Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Στις 31 Αυγούστου 2019 έληξε η θητεία του Δ.Σ. του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο.) που είχε οριστεί με την υπ. α...

Στις 31 Αυγούστου 2019 έληξε η θητεία του Δ.Σ. του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο.) που είχε οριστεί με την υπ. αριθμ. 420/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ακολουθώντας τη θητεία του τελευταίου(31-08-2019) 

Το απερχόμενο Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο. με το παρόν Δ.Τ. επιθυμεί να ενημερώσει-ως οφείλει- τους πολίτες των Καλαβρύτων και γενικότερα την κοινή γνώμη για τα πεπραγμένα της θητείας του, ήτοι για τα έργα, τις δράσεις και τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο (2015-8/2019), στα πλαίσια των σκοπών και των στόχων του Νομικού Προσώπου, όπως αυτοί καθορίζονται από τη συστατική του Πράξη. 
Κι επειδή η ενημέρωση είναι επιλογή, εξαρχής να επισημανθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του το Δ.Σ. πραγματοποίησε ανοιχτά τα συμβούλιά του, των οποίων τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ανακοινώνονταν στον τοπικό τύπο για γνώση και ενημέρωση των πολιτών. Κάθε φορά εκδίδονταν ενημερωτικά δελτία τύπου και επιδιώχτηκε συνεργασία με συλλογικούς φορείς και δημότες. Το Μουσείο υπήρξε ανοιχτό  την τοπική κοινωνία.  


Η περίοδος αυτή με τις ανυπέρβλητες πολλές φορές προκλήσεις και δυσκολίες της, τα υπαρκτά προβλήματα, δομικά, λειτουργικά, βιωσιμότητας, ανάπτυξης, προοπτικής. εξωστρέφειας, διαχείρισης της μνήμης, σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής κ.α, αποδείχθηκε η πιο παραγωγική περίοδος- στην ιστορία της λειτουργίας του Δ.Μ.Κ.Ο, συγκρινόμενη ακόμη και με αυτήν την περίοδο της κυοφορίας του από το 1986 και εντεύθεν. Χωρίς να υποτιμάται το έργο και η προσφορά των προηγούμενων διοικήσεων, το απερχόμενο Δ.Σ. του Μουσείου -υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια και ευσυνειδησία αυτή την ιερή για τον τόπο μας υπόθεση, εργάστηκε με σύμπνοια και με αποφάσεις που ελήφθησαν ως επί το πλείστον με ομοφωνία, επέλυσε αρκετά σοβαρά θέματα και μεγάλα ζητήματα, είτε καθημερινότητας είτε και χρονίζοντα, και παρήγαγε πλούσιο και σημαντικό έργο.



Ειδικότερα
1. Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή της μουσειολογικής πρότασης του Δ.Σ του Μουσείου, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού και αφορά την επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων (κενά στην αφήγηση, χώροι αδιαμόρφωτοι ή προσωρινά διαμορφωμένοι), που είχε αφήσει η πρώτη μουσειογραφική μελέτη. 
2. Το Δ.Μ.Κ.Ο, βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης και αναγνώρισης βάσει του άρθρου 45 ΤΟΥ Ν. 3028/2002… «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Μετά τη θετική γνωμοδότηση των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων του ΥΠ.ΠΟ υπέρ του ΔΜΚΟ, απομένει η τυπική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.
3. Συνέταξε Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ.) που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ Ελλάδος και προβλέπει τη σύσταση μιας θέσεως ΠΕ Ιστορίας και Αρχαιολογίας. μόνιμου υπαλλήλου και αίτημα για έκτατο προσωπικό.. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ΦΕΚ 5568-Β /12. 12.2018) 
4. Έγινε πράξη η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του αρχειακού πλούτου του ΔΜΚΟ, η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του, η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ανάπτυξη εφαρμογής πολιτιστικής διαδρομής ήτοι η ψηφιακή ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στα ιστορικά μνημεία των Καλαβρύτων. Δωρεά πολύτιμη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη βιωσιμότητα του Μουσείου. 
5. Εκπόνησε και διαθέτει πλέον εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της α/θμιας και β/θμιας εκπ/σης εγκεκριμένα από το ΥΠΕΠΘ.
6. Εξέδωσε και προσφέρει στον επισκέπτη συλλογές μαρτυριών, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, εκδίδοντας παράλληλα μέρος του αρχειακού υλικού του, όπως τα βιβλία «Κραυγή», «Απομνημονεύματα Δ. Μίχου» «Καλάβρυτα 1943. Μαρτυρία» της Φραντζέσκας Νίκα και  « ДОМ ДЛЯ НАШИХ ГЕРОЕВ» Попытка приблизиться ктрагедии города Калавритаη
[πρωτότυπος τίτλος «Το σπίτι των ηρώων μας»-Μια απόπειρα προσέγγισης του Καλαβρυτινού δράματος ]
Απόδοση στη Ρωσική γλώσσα Σνιζάνα Χαλμούκη. Εξ αρχής, έχουν εκδοθεί συνολικά τριάντα τίτλοι βιβλίων τα περισσότερα εξ ιδίων πόρων ή με χορηγίες (Ολυμπία οδός) ή σε συνεργασία με άλλα Νομικά ή  Φυσικά Πρόσωπα. Περισσότερα βλ. www.dmko.gr 
7. Το 2017 το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, επελέγη από το ICOM –Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων -Ελληνικό Τμήμα ως τιμώμενο Μουσείο. Μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στη διαφύλαξη της Μνήμης του Ολοκαυτώματος όσο και στη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και κοινωνικής συμφιλίωσης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. 
8. Διοργάνωσε τέσσερις Ημερίδες και δύο Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του Νομικού Προσώπου, όπως Μουσεία και Εκπαίδευση- Έκθεση Φωτογραφίας-Αφιέρωμα  με τον τίτλο: «Οι Πόλεμοι δεν έχουν νικητές, Εικόνες, Μαρτυρίες, Ιστορία» με τιμώμενες χώρες-πόλεις: την Ιαπωνία : Χιροσίμα-Ναγκασάκι, την Πολωνία. και την Τσεχία με το Lidice. Ημερίδα με θέμα: «Τα “όπλα” της μνήμης: οι Τόποι Θυσίας ως απάντηση στον σύγχρονο ναζισμό»
9. Υπέγραψε συμφωνία-σύμβαση με τη GOOGLE που προέβλεπε α. τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας προβολής του ΔΜΚΟ στον παγκόσμιο ιστό της GOOGLE και β. την ανάπτυξη εφαρμογής πολιτιστικής διαδρομής (εικονική ξενάγηση) στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Εκκρεμεί η εκπλήρωση του β΄ όρου της συμφωνίας.’
10. Υπέβαλε Αίτηση Στήριξης με Πρόταση- «Προβολή, Ανάδειξη Τοπικής Ιστορίας, Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, Εργαστήριο Συντήρησης Εκθεμάτων και Μονάδες Προβολής» στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ύψους 64.000,00 ευρώ. Η Πρόταση έγινε αποδεκτή κατά το ήμισυ. 
11. Κατορθώθηκε να διασωθεί το πολύτιμο αρχειακό και μουσειακό υλικό με την εξασφάλιση ελεγχόμενων και σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών θερμοκρασίας με τη μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης του Μουσείου από θερμότητα Λέβητα (καλοριφέρ) σε θερμότητα Αντλία (κλιματισμός), χάριν των δωρεών του κ. Γιάννη Ανδρόπουλου και του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου
12. Επίσης, για την προστασία και την αποτελεσματική προβολή των εκθεμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο που αφορά την αλλαγή του φωτισμού του Μουσείου βάσει των σύγχρονων όρων και προδιαγραφών της επιστήμης της Μουσειολογίας. Ήδη έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 8.500,00 ευρώ-που καλύπτει το ήμισυ της δαπάνης- από τις δωρεές του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, του Διεθνούς Ιδρύματος Γ. Κουτσοχέρα, της Εταιρείας Σκλαβενίτη και του Α.Σ Καλαβρύτων.
13. Σε συνεργασία με  την Π.Υ.  Καλαβρύτων υλοποιήθηκε εξ ιδίων πόρων το έργο της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων του ΔΜΚΟ με την έκδοση από την πρώτη του  ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΡΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
14. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη για τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, για την προστασία και την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου αλλά και για την ανεμπόδιστη  προσβασιμότητα των ΑμΕΑ. Ακόμα, μετέφερε σε περίοπτη θέση εντός του προαυλίου του Μουσείου τη γλυπτική σύνθεση με τίτλο «Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές» που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Δημόπουλος δωρεά της οικ. Ανδρέα Βαρελόπουλου. Να υπενθυμίσουμε εδώ και την προ ετών δωρεά ενός νεόδμητου διαμερίσματος από την κ. Μπέτυ Βαρελοπούλου- Κατζουράκη προς το ΔΜΚΟ, χάριν της οποίας δωρεάς εξυπηρετήθηκαν και ενισχύθηκαν ή καλύφθηκαν ανάγκες και δράσεις του Μουσείου. 
15. Για πρώτη φορά, δημοσιοποίησε πανελλήνια «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Σύναψης Συμβάσεων Ανάθεσης Εργασιών» και συνήψε συμβάσεις με κριτήρια ΑΣΕΠ και διαδικασία συνέντευξης με δύο επιστημονικούς συνεργάτες- βασικός όρος της αναγνώρισης του ΔΜΚΟ βάσει του άρθρου 45 ΤΟΥ Ν. 3028/2002…
16. Το συνολικό έργο που παρήχθη συνέβαλε αμέσως ή εμμέσως α. στην αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών του Μουσείου και β. στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Στα 4 ½ χρόνια επισκέφθηκαν το ΔΜΚΟ 140.581 επισκέπτες εκ των οποίων κατέβαλαν εισιτήριο οι 88.298. 
17. Υπήρξε πλήρης διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης με ενημέρωση του κοινού μέσω αναρτήσεων στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» που συνοδεύτηκε με θετικό πρόσημο στα οικ. αποτελέσματα: το χρηματικό υπόλοιπο του ΔΜΚΟ που τηρείται στην Τ.Υ. του Δήμου Καλαβρύτων στις 29/08/2019 ανήρχετο στο ποσό 119.855.00 Ευρώ.
Ομολογουμένως στα 4 ½ αυτά χρόνια επετεύχθη σημαντικό και αξιόλογο έργο, καθοριστικό για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του Μουσείου.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους –πρόσωπα και φορείς που συνεργάστηκαν και ενίσχυσαν υλικά και ηθικά την προσπάθεια, στήριξαν και υποστήριξαν τις αποφάσεις και τις επιλογές μας και γενικότερα συμπαραστάθηκαν και συνέδραμαν με γενναιοδωρία το έργο μας.
 Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε: την κυρία Βλαζάκη Μαρία, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, την κυρία Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ., την κυρία Αλεξάνδρα Μπούνια, Πρόεδρο του ICOM –Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων -Ελληνικό Τμήμα, τον κ. Γεώργιο Λαζουρά, Δήμαρχο Καλαβρύτων, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Υπηρεσίες του Δήμου Καλαβρύτων, την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και ιδιαίτερα τον πρώην Πρόεδρό της, τον κ. Σωτήριο. Τσενέ, το προσωπικό του Μουσείου για την εργατικότητά του, την αφοσίωση, την προσήνεια, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που επέδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τους επώνυμους χορηγούς, όπως παραπάνω αναφέρθηκαν μαζί με τη συνεισφορά τους, αλλά και σε όλους εκείνους τους απλούς πολίτες –επώνυμους ή ανώνυμους που συνέβαλαν αθόρυβα στην κοινή για τον τόπο μας προσπάθεια, στο «χτίσιμο» του πνευματικού αυτού οικοδομήματος. Τέλος, ευχαριστούμε και τον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, για τις υπηρεσίες ενημέρωσης και προβολής του ΔΜΚΟ, που πρόσφεραν αφειδώς.

Εν κατακλείδι. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, καλείται και οφείλει να επιδιώξει ένα γόνιμο διάλογο με την κοινωνία, να καλλιεργήσει συνεργασίες και να διευρύνει ως θεσμός και ως πνευματική οντότητα το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου, που θα προκύψει ως καρπός του έργου της Τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού του Μουσείου, αποβλέπει ακριβώς στον ίδιο στόχο ήτοι στην εξωστρέφεια, στην προοπτική και εν τέλει στη βιωσιμότητα του Μουσείου. Στόχος φιλόδοξος, πλην αναγκαίος, στοίχημα ύπαρξης ή μάλλον νοηματοδότησης της ύπαρξής του. Τούτη ακριβώς είναι και η ιδιαιτερότητα του Μουσείου κάθε Μουσείου που δεν αποτελεί απλώς φορέα, ίδρυμα ή οργανισμό αλλά πνευματική ουσία.
- Για το απερχόμενο Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος 
Χρίστος Φωτεινόπουλος

Τα Τακτικά Μέλη 
Χαλμούκης Θεόδωρος Αντιπρόεδρος 
Καρύδη Μαρία 
Παναγόπουλος Θεοδόσης 
Σαρδελιάνος Φίλιππος 

Τα Αναπληρωματικά Μέλη 
Σπανός Βασίλειος 
Μπίρμπας Αλέξιος 
Χάμψα Ελένη 
Παπαναγιώτου Ευτυχία 
Παπαγεωργίου Θεοφάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ