HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα προτεραιότητα για τα «Λαπατοχώρια»

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην Ανω Βλασία διεξήχθη η χειμερινή συνάντηση των μελών της ΑΜΚΟ «Λαπατοχώρια», με εκπροσώπους της τοπικής αυτ...

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην Ανω Βλασία διεξήχθη η χειμερινή συνάντηση των μελών της ΑΜΚΟ «Λαπατοχώρια», με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενας πολύωρος, εποικοδομητικός διάλογος με αυτοδιοικητικούς, για θέματα τοπικής ανάπτυξης, με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΚΜΟ Λατατοχώρια διεξήχθηκε πρόσφατα στο Ξενοδοχείο «Μικρή Αρχόντισα».
Παρουσία του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του πρώην περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, του εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, Αν. Φίλια, αντιδήμαρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πλήθους κατοίκων και επισκεπτών. Στη συνάντηση, τέθηκαν από τον πρόεδρο της εταιρείας Νίκο Μαντά τα σημαντικότερα τοπικά προβλήματα και προτάσεις για επίλυσή τους και συμφωνήθηκε η βάση για τις κοινές επιδιώξεις με τους αυτοδιοικητικούς. Κατά την διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης προβλήθηκε πλούσιο εντυπωσιακό υλικό από την άγνωστη στους πολλούς περιοχή των 22 Λαπατοχωριών.
Πρώτη προτεραιότητα της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι το θέμα με τις καταστροφές του ΑΔΜΗΕ, στα πλαίσια της κατασκευής της νέας γραμμής Υπερυψηλής Τάσης (400.000 kw) Mεγαλόπολης και Πάτρας, μέσα από τα Καλαβρυτοχώρια, με 81 πυλώνες και σε μήκος 38,5 χλμ. Η εταιρεία παρενέβη αλόγιστα σε σπάνιες δασικές εκτάσεις με χιλιάδες έλατα προβαίνοντας σε εκσκαφές και μπάζωμα, χωρίς σχέδια δασοτεχνικής αποκατάστασης 120 στρεμμάτων. "Ανυψώνουν πυλώνες και τερατώδη δίκτυα εντός προστατευόμενων οικοσυστημάτων, περιοχών Νatura, εντός οικισμών και ιστορικών μονών. Διάνοιξαν οδούς επιφανείας 126.000 τμ., τριπλάσιες των αδειοδοτηθεισών, με θλιβερή συνέπεια διχοτόμηση και απαξίωση της περιοχής μας" αναφέρει για τους πυλώνες ο κ. Μαντάς. Στον Μπούμπουκα και έναντι της Μονής 'Αγ. Γεωργίου Μανεσίου' τοποθετήθηκαν παράνομα πυλώνες προκαλώντας κίνδυνους για την δημόσια υγεία. Πυλώνες, 11 τον αριθμό, πέρασαν από το εύφλεκτο δρυοδάσος Κάνισκας, τον οικισμό Μεγάλου Ποντιά και την Μονή Μακελλαριάς. Στον Δεσινό και στην διατηρητέα Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανείας του 17ου αιώνα επιχειρείται να τοποθετηθούν πυλώνες". Ο αγώνας μας και ο αγώνας του Δήμου και κατοίκων των κατοίκων εντείνεται με κάθε μέσο, για την αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων" σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΜΚΟ.

Συζητήθηκε διεξοδικά και η αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτήματος της Κάνισκας, σε απόσταση 25 χλμ. από Καλάβρυτα και 55 από Πάτρα.
Η αξιοποίηση της έκτασης 12.870 στρ., ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαβρύτων, με δάσος 10.000 στρ., και 2.700 καλλιεργήσιμα στρέμματα εκκρεμεί εδώ και μια 20ετία.
Αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα προς την Περιφέρεια για χρηματοδότηση Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Δάσους Κάνισκας σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν συντάξει συνεργάτες της ΑΜΚΟ.
Η βελτίωση Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας που παραμένει ημιτελής επί 50 χρόνια αλλά και του κόμβου 'Κ7' της Ευρείας Περιμετρικής Παράκαμψης της Πάτρας, στην Οβρυά, είναι βασική επιδίωξη της ΑΜΚΟ 'Λατατοχώρια'. Αν και η ανακατασκευή του δρόμου έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές (τελευταία από τις πρώην Κυβέρνηση - Περιφερειακή Αρχή) το εγχείρημα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες. Στενότητα, κακές κλίσεις και στροφές, ολισθηρότητα, πτώσεις βράχων, λάσπης, λίθων και κακή σήμανση, απαιτούν τον επανασχεδιασμό του έργου. Για την αναθέρμανση της διαδικασίας, σχεδιασμού και υλοποίησης του κρίσιμου αυτού έργου, ζητήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς φορείς η ακριβής καταμέτρηση της κυκλοφορίας, σε εθνικές, επαρχιακές της Αχαΐας και επί μέρους τμήματα, ώστε -ανάλογα με τους φόρτους- να τίθενται για σωστές ιεραρχήσεις.

1 σχόλιο

  1. Τοποθετήσαν 81 πυλώνες τεράστιου μεγέθους σε μια πολύ μεγάλη έκταση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μέσα σε δάση, δίπλα σε ιστορικούς οικισμούς και μονές, πάνω από τα όμορφα Λαπατοχώρια και όχι μόνο! Ατσαλένιοι γίγαντες που χαλούν την αισθητική, είναι επίφοβοι για πρόκληση φωτιάς σε μεγάλα δάση. Δηλαδή δεν μπορούσαν να κάνουν μια μελέτη για μια καλύτερη γραμμή αυτών με όχι τέτοιο κόστος για την περιοχή μας;;;; Δεν γινόταν να μην περνά έστω πάνω ακριβώς από τα παραδοσιακά χωριά μας και δίπλα σε ιστορικές εκκλησίες και μονές, ακόμη και μέσα από δάση που σπανίζουν;;;; Κρίμα, θλίβομαι όταν περνάω με το αμάξι από τον δρόμο στο Κρυονέρι, οι τουρίστες και επισκέπτες άραγε δεν θα ξενίζουν με την βανδαλισμένη εικόνα του τοπίου;;; Μιλάμε επίσης και για κάτι που φέρνει βλάβες στην υγεία. Όλα και μόνο για κέρδος, εύκολη λύση με όποιο κόστος και εις βάρος τοπικών κοινωνιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.