Αν αφήσω δίπλα σας το τηλέφωνό μου για ένα βράδυ, το πρωί θα μου φέρετε μέσα σε σακούλα διαλυμένο σε κομματάκια. Και θα το έχετε σπάσει...
Αν αφήσω δίπλα σας το τηλέφωνό μου για ένα βράδυ, το πρωί θα μου φέρετε μέσα σε σακούλα διαλυμένο σε κομματάκια. Και θα το έχετε σπάσει εσείς από τα νεύρα σας λόγω του αριθμού των τηλεφωνημάτων που θα έχετε δεχθεί όλη τη νύχτα από συνδημότες μας, που ο ένας πεθαίνει (τρέξε γιατρέ), ο άλλος έχει δύσπνοια, ο τρίτος πόνους στην καρδιά, ο τέταρτος γιατί του ανέβηκε η πίεση στα 220, ο πέμπτος γιατί θέλει να ρωτήσει αν πρέπει να πάρει κολχικίνη για τα συμπτώματα που έχει για να προλάβει το έμφραγμα που έρχεται λόγω κορονοϊού.
Και γιατί όλα αυτά;
Γιατί όλα τη μέρα που κάθονται στο σπίτι είναι μπροστά σε μια ανοιχτή τηλεόραση που τους κάνει πλύση εγκεφάλου για το πώς πέθανε εκείνος, γιατί εμφανίστηκε η μυστηριώδης επιπλοκή στο νεαρό Γερμανό που δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα και τον έστειλε αδιάβαστο, γιατί ενώ ο άλλος πήγαινε καλά και κατέληξε και πάει λέγοντας.
Ηρεμία παιδιά. Δεν πεθαίνετε τόσο εύκολα από τον κορονοϊό.
Απλά σωματοποιείτε όσα ακούτε όλη μέρα στο χαζοκούτι από τους δημοσιογράφους και κάτι καθηγηταράδες που αντί να πάνε να βοηθήσουν στην πρώτη γραμμή της εντατικής κάθονται στη γραφειάρα τους και για 5λεπτο προβολής λένε αυτά που θέλουν να πουν πρωτίστως για να προβάλλουν τον εαυτό τους. Και βέβαια η κολχικίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ασκεί προστατευτική δράση στο μυοκάρδιο, αλλά όταν βγαίνεις και το λες, γνωρίζοντας τη νοοτροπία και την ψυχοσύνθεση του Έλληνα είναι σαν να δίνεις το σύνθημα για να αρχίσει η κάθοδος των μυρίων στα φαρμακεία για να προμηθευτούν κολχικίνη. Βγαίνεις και λες για την χλωροκίνη και το Zithromax και εξαφανίζονται τα σκευάσματα από τα φαρμακεία. Γύρευε και πόσοι συμπατριώτες μας τα έχουν ήδη καταναλώσει με απρόβλεπτες συνέπειες. Στον Καναδά το πρώτο σκεύασμα, η προστατευτική για την καρδιά κολχικίνη(γνωρίζω από τους εκεί συναδέλφους μου ότι χρησιμοποιείτε εδώ και 20 μέρες στη θεραπεία βαρέως πασχόντων ασθενών), δεν γνωρίζω όμως να βγήκε να βγήκε κανένας καθηγητής και να μίλησε γι’ αυτό, αλλά και να βγήκε ήταν μια απλή ενημέρωση, γιατί για να το προμηθευτείς στην Αμερική χρειάζεσαι συνταγή γιατρού και όχι όπως εδώ που μπαίνεις στο φαρμακείο και κατεβάζεις το ράφι.
Και για να μιλήσουμε λίγο με αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με την αντίδραση τη δική μας σε αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν μόνο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου- ανακοπή 5000-7000 άνθρωποι, οιασδήποτε ηλικίας, όχι μόνο υπερήλικες, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα υγείας, δηλαδή 15-20 άτομα την ημέρα. Από τον κορονοϊό, 3 εβδομάδες τώρα έχουν πεθάνει μόνο 38 άτομα. Κάντε μόνοι σας τη σύγκριση.
Δεν σας είδα όμως να έχετε την ίδια ευαισθησία στην προ του κορονοϊού εποχή, να τρέχετε στον γιατρό ή να τον παίρνετε τηλέφωνο με το παραμικρό σύμπτωμα. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί συμπατριώτες μας αγνόησαν τα προειδοποιητικά συμπτώματα του οξέως εμφράγματος και ήρθαν στον γιατρό όταν ήταν ήδη πολύ αργά.
Ψυχραιμία λοιπόν.
Καθήστε στο σπίτι σας, αποφύγετε τις άσκοπες εξόδους, και όταν βγαίνετε για τις δουλειές σας κρατήστε την απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους, τηρείστε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.
Αυτή είναι η θεραπεία.
Η θεραπεία της πρόληψης.
Για τις υπόλοιπες παραμέτρους της θεραπείας, ένας ολόκληρος πλανήτης εργάζεται γι’ αυτή και για το εμβόλιο. Και όταν είναι έτοιμη θα βγουν και θα την ανακοινώσουν. Και θα το ανακοινώσει επίσημα και η δική μας πολιτεία. Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν και μην ακούτε αυτά που λέει ο κάθε “πικραμένος” στο χαζοκούτι.
Στα πλαίσια του Δήμου μας τώρα (γιατί κάθε ένας πρέπει να “κοιτάζει” πρώτα από όλα το σπίτι του) θα ήθελα να συγχαρώ τους γιατρούς, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου Καλαβρύτων, της Κλειτορίας και των Τριποτάμων, για τη δουλειά που κάνουν, καθώς και την Διοικήτρια του νοσοκομείου μας. Έχουμε μια πολύ δραστήρια, νέα σε ηλικία (πολύ σημαντικό αυτό), ντόπια (ακόμα πιο σημαντικό) γυναίκα που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τον τόπο μας (της). Μιλάω για την κυριά Σφυρή Ιωάννα.
Γιατί ο ρόλος της πρωτοβάθμιας υγείας είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου. Να αποσυμφορήσει το κέντρο από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν εδώ και να του λύσει τα χέρια προκειμένου τα τριτοβάθμια νοσοκομεία να ασχοληθούν με τα βαριά περιστατικά και τον εφιάλτη της πανδημίας.
Προσωπικά επειδή γνωρίζω πολύ- πολύ καλά το νοσοκομείο Καλαβρύτων, εκπροσωπώντας τον Δήμο πλέον, έχοντας ήδη υποβάλλει αίτηση για εθελοντής στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και επειδή γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κάλυψη καρδιολόγου για αρκετές μέρες κάθε εβδομάδα, είμαι στη διάθεση της Διοίκησης του νοσοκομείου για την κάλυψη καρδιολογικών περιστατικών που μπορεί να παραμείνουν και να νοσηλευτούν εδώ, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση του κέντρου. Επίσης σκέφτομαι μια φορά κάθε 10 μέρες σε συνεργασία με τους γιατρούς της Κλειτορίας, της Δάφνης και των Τριποτάμων, οι οποίοι θα επιλέγουν τους ασθενείς που κατά τη γνώμη τους χρήζουν οπωσδήποτε καρδιολογικής εκτίμησης, να κάνουμε καρδιολογικό ιατρείο στα τοπικά αγροτικά ιατρεία και να εξυπηρετούμε τους συνδημότες μας που έχουν καρδιολογικά προβλήματα, αποφεύγοντας έτσι την μετακίνησή τους στην Τρίπολη ή τα Καλάβρυτα προκειμένου να εξεταστούν.
Ψυχραιμία λοιπόν και όλα θα πάνε καλά.
Τελειώνοντας θέλω να απευθυνθώ στους κ.κ. “Αξιωματούχους” του Δήμου Καλαβρύτων. Αν νομίζετε ότι κάποιος από εσάς μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από αυτή που κάνω εγώ στο συγκεκριμένο θέμα ας αναλάβει αυτός. Πολύ ευχαρίστως να του παραχωρήσω τη θέση μου. Δεν ανέλαβα αυτή τη θέση για να προβάλλω τη μούρη μου. Ο καθένας έχει “φτιάξει” το όνομά του στη πορεία της ζωής του. Ανέλαβα αυτό το πόστο, που άλλωστε εγώ το δημιούργησα και το υιοθέτησε ο Δήμαρχος (πριν ήταν σκόρπιες υπηρεσίες), για να προφυλάξουμε όσο μπορούμε καλύτερα τους δημότες μας από την πανδημία αυτή. Θα πρέπει λοιπό οι κύριοι αυτοί να καταλάβουν ότι οι υπηρεσίες Βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικοί λειτουργοί, συνεργεία απολύμανσης ανήκουν στην δική μου δικαιοδοσία. Δεν μπορώ να λέω σε κάποιον εργαζόμενο «Κάνε αυτό» και να μου απαντά «Ξέρετε ο κύριος Τάδε μου είπε να κάνω το άλλο». Συμβουλές δέχομαι, γιατί ούτε τέλειος είμαι ούτε ξερόλας. Εθελοντική προσφορά για κάτι που μπορεί κάποιος να το κάνει καλύτερα από εμένα, ακόμη περισσότερο.
Αλλά παρεμβάσεις του τύπου “Άσε τον Νασιώτη να λέει ότι θέλει, θα κάνετε αυτό που θέλουμε εμείς”, δεν το ανέχομαι. Τελεία και παύλα. Ιδού η θέση, ελάτε και καθήστε.
Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.