Μένοντας, όπως πρέπει να κάνω, στο σπίτι μου χθες, άνοιξα την τηλεόραση χαζεύοντας τις πρωινές εκπομπές, ακούγοντας τους ειδήμονες περί ...
Μένοντας, όπως πρέπει να κάνω, στο σπίτι μου χθες, άνοιξα την τηλεόραση χαζεύοντας τις πρωινές εκπομπές, ακούγοντας τους ειδήμονες περί του κορονοϊού, άσχετους, σχετικούς, αλλά και “καθηγητές” πανεπιστημίου να αναλύουν πόσο ζει ο κορονοϊός στα χέρια, πόσο στα ρούχα, πόσο σε επιφάνεια μεταλλική ή όχι, αν πηδάει άλμα επί κοντώ, αν τρέχει τα 100m σε 5 δευτερόλεπτα και άλλα πολλά. Και το παράδοξο ήταν όταν άλλαζα κανάλι σε κανά 20λεπτο, έβλεπες πάλι τους ίδιους, με εκείνο το βαρύγδουπο ύφος του “καθηγητή”, να ξαναματαναλύουν τα δεδομένα, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκερπάνια λες και είναι σε πασαρέλα.
Έβαλα το “καθηγητές” σε εισαγωγικά γιατί εδώ στην Ελλάδα γίνεσαι καθηγητής είτε γιατί έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε είσαι οσφυοκάμπτης, είτε γιατί γίνεσαι μέλος του κατεστημένου, δηλαδή συγγενής του εκάστοτε καθηγητή. Έχω γνωρίσει πολλούς από αυτούς όταν δούλευα στον Καναδά που έρχονταν στο εξωτερικό για 3-6 μήνες απλά για να πάρουν το χαρτί μετεκπαίδευσης και σε όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν ούτε καν ακουμπήσει ασθενή.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι κανόνας αυτός αλλά είναι μια μεγάλη πλειονότητα μεταξύ των καλουμένων καθηγητών. Υπάρχουν στην κορυφή της Ιατρικής Πυραμίδας αξιολογότατοι άνθρωποι που τιμούν την Ελλάδα, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, και ανάμεσά τους πολλοί συμπατριώτες μας.
Απλά για ενημέρωση θα ήθελα να σας παραθέσω τις απόψεις του Justin Lessler, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου John Hopkins της Βαλτιμόρης όπως τις περιέγραψε σε άρθρο του στην Washington Post.
Οι απόψεις λοιπόν του καθηγητή συνοψίζονται στα εξής:
1. Ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ήρθε για να μείνει.
2. Εκτιμά ότι ο ιός θα μολύνει το 40-70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο κύμα της εξάπλωσής του (αυτό που περνάμε τώρα).
3. Έχει δύο σενάρια για το χρονικό διάστημα που θα συμβεί αυτό. Ένα κακό που η μόλυνση αυτή θα συμβεί σε μόνο 6-12 μήνες και το δεύτερο, το καλό, ότι μπορεί αυτό να γίνει σε κάποια χρόνια.
4. “Παλιώνοντας” η νόσος θα αλλάξει η ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων. Σήμερα ένας 70χρονος έχει την ίδια πιθανότητα με έναν 7χρονο να μολυνθεί αλλά ο πρώτος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει. Το 80% των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε άτομο άνω των 60 ετών, ενώ κάτω από 20 ετών οι θάνατοι είναι 1 στους χίλιους.
5. Οι επιδημίες είναι σαν τις φωτιές. Όταν υπάρχουν άφθονα καύσιμα καίνε ανεξέλεγκτα, όταν τα καύσιμα λιγοστεύουν σιγοκαίνε αργά. Τα καύσιμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός στον παθογόνο μικροοργανισμό. Όσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που έχουν περάσει την Covid-19 τόσο η νόσος θα παρουσιάζει ύφεση.
6. Η ύπαρξη εμβολίου θα μειώσει δραστικά την θνησιμότητα σε ένα- δύο χρόνια. Αν δεν υπάρξει έγκαιρα εμβόλιο ένας στους χίλιους , μεταξύ των διαγνωσμένων κρουσμάτων, θα πεθάνουν.
Και καταλήγει.
Εάν η εξέλιξη συμβεί σε διάστημα 6-12 μηνών το σύστημα υγείας θα γονατίσει. Γι’ αυτό συνιστά “Μένουμε στο σπίτι μας ώστε να απλωθούν σε βάθος χρόνου οι νέες λοιμώξεις”.
Σταχυολόγησα μερικά από τα στοιχεία που κατέθεσε ο καθηγητής. Αν θέλει κάποιος να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο ας ανατρέξει στην Washington Post στο άρθρο με τίτλο “The coronovarius pandemic will end but the virus will still circulate”.
Υ.Γ.1
Προσωπική μου άποψη για όλους εσάς που θέλετε να ενημερωθείτε, και καλά κάνετε, για την πανδημία αυτή, ακούστε κάθε μέρα τον κ. Τσιόρδα στην ενημέρωση που κάνει για την πορεία της νόσου στη χώρα μας. Είναι ένας προσγειωμένος επιστήμονας με θαυμάσιες σπουδές στο εξωτερικό (μεταξύ των πολλών και στο Harvard Medical School στη Βοστώνη των Η.Π.Α.) και είναι ο άνθρωπος που η πολιτεία του εμπιστεύθηκε το σχεδιασμό και της εκτέλεση της πορείας της χώρας μας σε αυτή την καταιγίδα.
Διαφορετικές γνώμες για την τακτική που ακολουθεί υπάρχουν πολλές αλλά αν βάλουμε 8 γιατρούς σε ένα δωμάτιο για τον ίδιο ασθενή θα ακούσουμε 9 διαφορετικές γνώμες.
Υ.Γ.2
Ένα email που έλαβα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις θεωρούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων.
Ασθενείς με:
1. Καρδιακή ανεπάρκεια
2. Στεφανιαία Νόσο (πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent) ή εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς)
3. Πνευμονική Υπέρταση
4. Συγγενείς καρδιοπάθειες
5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6. Μυοκαρδιοπάθειες
7. Μυοκαρδίτιδα
Επίσης σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κυρίως με βάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από σειρές ασθενών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στους αυξημένου κινδύνου ασθενείς για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό είναι και οι ασθενείς με
1. Υπερτασική Καρδιοπάθεια
2. Κλινικά Σημαντική αρρυθμία, συμπεριλαμβανομένης της Κολπικής Μαρμαρυγής
3. Ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υ.Γ.3
Σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων και εκφράζοντας και την άποψη του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου, όλου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά, θέλω να πιστεύω, και όλων των πολιτών του Δήμου μας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στου γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο για την προσφορά και την αυτοθυσία τους στις μάχες που δίνουν για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Προσωπικά επειδή γνωρίζω τον καθηγητή κ. Γώγο από πολύ παλιά (ξεκινήσαμε μαζί ειδικότητα επί εποχής Βαγενάκη) θα ήθελα να του πω:
Λάμπη σε ευχαριστούμε.
Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.