Παράδοση… και παραλαβή 4 Μαΐου λοιπόν, βγαίνουμε από την καραντίνα. Μπορούμε πλέον χωρίς sms, χωρίς ωράριο να κυκλοφορήσουμε, να μετ...
Παράδοση… και παραλαβή
4 Μαΐου λοιπόν, βγαίνουμε από την καραντίνα. Μπορούμε πλέον χωρίς sms, χωρίς ωράριο να κυκλοφορήσουμε, να μετακινηθούμε εντός Νομού χωρίς να χρειάζεται να δείξουμε τα διαπιστευτήριά μας.
Μεταπηδούμε από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς». Τι σημαίνει αυτό; Μάσκα, γάντια, απόσταση, αντισηπτικό και για την ακρίβεια με σειρά προτεραιότητας, απόσταση, αντισηπτικό, μάσκα, γάντια. Περνάμε από το ένα στάδιο στο άλλο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, καρτερικότητα και υπακοή στους κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία για να μην ξανακυλήσουμε στο πρώτο και ξανακλειστούμε σπίτι.
Και για να έρθουμε λίγο στην επόμενη μέρα. Είμαστε ένας Δήμος που, εκ του αποτελέσματος, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν είχε ούτε ένα κρούσμα κορονοΐού στην επικράτειά του. Ένας τουριστικός Δήμος που η “καθαρότητά” του όσον αφορά τον ιό θα παίξει μεγάλο ρόλο την επόμενη μέρα στον τουρισμό της περιοχής μας. Και αν παράλληλα με την “καθαρότητα” του Δήμου μας, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα Καλάβρυτα και στα χωριά μας δείξουν την πειθαρχία τους στα μέτρα που υποδεικνύει η πολιτεία, τότε θα είμαστε ένας από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που θα έχουμε μεγάλη αύξηση του εγχώριου τουρισμού. Γιατί ο πολίτης που θα πάρει τα παιδιά του να έρθει μια εβδομάδα διακοπές στα Καλάβρυτα, θέλει μερικά βασικά πράγματα. “Καθαρή” από τον ιό περιοχή, συνθήκες διαβίωσης που θα του εξασφαλίζουν την, όσο είναι δυνατόν, απομόνωσή του από τους άλλους, επαγγελματίες εστίασης και διαμονής που θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Τα πρώτα μηνύματα για τον εγχώριο τουρισμό, γι’ αυτό το καλοκαίρι, είναι ενθαρρυντικά. Ας περιμένουμε και τα τελικά αποτελέσματα όταν ανοίξει η στρόφιγγα του τουρισμού.
Και μιας και ο τίτλος του άρθρου είναι “Παράδοση και παραλαβή”, από τη Δευτέρα 4/5/2020, οι υπηρεσίες «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρο Κοινότητας Καλαβρύτων, συνεργεία απολύμανσης, περιέχονται εκ νέου στην παλιά τους προϊστάμενη αρχή. Δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης η παρουσία μου σαν προϊστάμενος – συντονιστής αυτών των υπηρεσιών. Πιστεύω ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε αυτή τη χρονική περίοδο των 2 μηνών για την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και για να κρατήσουμε τον Δήμο μας “καθαρό” από τον ιό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους σε αυτές τις υπηρεσίες, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν στους δρόμους φροντίζοντας όλους εμάς. Αλλά πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλου εσάς, που χωρίς την δική σας συμβολή, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα. Και όταν λέω όλους εσάς, εννοώ όλους όσους μένουμε στα χωριά μας αλλά και όλους όσους υπακούοντας στις συμβουλές της πολιτείας προτιμήσατε να μείνετε στα σπίτια σας, στις μεγάλες πόλεις, στερώντας την φυσική σας παρουσία από τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο χωριό, αλλά εμποδίζοντας με την ενέργειά σας αυτή τη διασπορά του ιού.
Άφησα τελευταία τα σώματα ασφαλείας του Δήμου μας που χωρίς αυτά τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Σε αυτούς οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η επιτυχία του «Μένουμε στο σπίτι» αλλά και σε αυτούς θα οφείλεται και η επιτυχία του επόμενου εγχειρήματος «Μένουμε ασφαλείς». Αυτοί είναι που θα τραβήξουν και πάλι το λούκι.
Σας ευχαριστώ παιδιά.
Αυτή είναι η “παράδοση”, η πρώτη λέξη του τίτλου. Η δεύτερη είναι η “παραλαβή”. Και λέγοντας παραλαβή εννοώ δύο τομείς που θέλω να αναλάβω στις επόμενες μέρες αυτής της πανδημίας. Το πρώτο έχει σχέση με τον τομέα της Υγείας και το δεύτερο με την ίδρυση του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. Είναι γεγονός ότι αυτή η κρίση ανέδειξε τη σημασία που θα πρέπει να δοθεί για τη ενίσχυση του συστήματος υγείας και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί) αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής. Στον Δήμο μας γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά (κι εγώ καλύτερα) τις δυνατότητες του νοσοκομείου μας, του κέντρου υγείας Κλειτορίας και των αγροτικών ιατρείων μας. Για να αναβαθμίσουμε όμως το δικό μας σύστημα υγείας θα πρέπει η διοίκησή του να περιέλθει στο Δήμο. Γιατί ο Δήμος ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζονται οι κάτοικοί του, πως πρέπει να επανδρωθεί το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία. Στον άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010) “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, μεταβιβάζονται ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στους δήμους αρμοδιότητες που ασκούνται από τις Δ.Υ.Π. Ε περιλαμβανομένων και αρμοδιοτήτων των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας καθώς και αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Δήμαρχο Καλαβρύτων. Να γίνει μπροστάρης στην ενεργοποίηση αυτής της διάταξης. Γιατί όταν τούτο εδώ το Νοσοκομείο είχε την δική του αυτόνομη διοίκηση, είχε ανθήσει. Από την στιγμή που μας έβαλαν κάτω από την σκέπη του Αιγίου, με τις περιβόητες τότε διοικήσεις του, άρχισε η διάλυση και το κατέστησαν διακομιστικό σταθμό. Ευκαιρία λοιπόν τώρα να ξανανθίσει και πάλι. Ουτοπία θα μου πείτε. Μπορεί. Αλλά αν δεν παλέψεις γι’ αυτό που δικαιούσαι δεν θα το μάθεις ποτέ.
Προς το παρόν από πλευράς δημοτικής αρχής έχω εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και έχει ληφθεί απόφαση για την αγορά 10 απινιδωτών και 3 φορητών καρδιογράφων που θα κατανεμηθούν και θα τοποθετηθούν και στις 4 δημοτικές ενότητες (αγροτικά ιατρεία, γήπεδα, χιονοδρομικό, απομακρυσμένα μεγάλα χωριά κλπ). Έχω έρθει σε συνεννόηση με την Ε.Κ.Ε. (Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία) και τον πρόεδρό της καθηγητή κ. Γουδέβενο, μετά την προμήθεια του υλικού και την άρση της απαγόρευσης των μέτρων κυκλοφορίας, να έρθουν εδώ και να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, καθηγητές, μαθητές, αλλά και απλούς πολίτες στην Κ.Α.Ρ.Π.Α. (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) και επιλέγοντας μερικούς από αυτούς, μόνιμους κατοίκους, και εκπαιδεύοντάς τους στη χρήση του απινιδωτή. Γιατί όλη αυτή η ιστορία σώζει ζωές αλλά δείχνει και το στίγμα του ενδιαφέροντος του Δήμου και για τους κατοίκους του αλλά και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τον τόπο μας.
Το δεύτερο σκέλος της παραλαβής είναι η ίδρυση του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού. Λόγω της οικονομικής κρίσης η ίδρυσή του πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Για λόγους που θα τους αναλύσω μια άλλη φορά, αλλά και λόγω της αλλαγής του νόμου, υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση. Ανοίγοντας όμως τα δικαστήρια θα τρέξουμε αυτό το πρόγραμμα με ανάλογη της καθυστέρησης ταχύτητα.
Θα πρέπει όμως τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο Συνεταιρισμό να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Λόγω της οικονομικής ύφεσης δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της επιλογής αυτών που ονειρευόμασταν να κάνουμε. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές συζητήσεις μεταξύ των γυναικών κάθε Δημοτικής Ενότητας για διάφορους τομείς δραστηριότητας, διαφωνίες, ακόμη και άρνησης συμμετοχής στο Συνεταιρισμό, αν γίνει αυτό και δεν γίνει εκείνο.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν παρακάλεσα την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μακελλαριάς να συντάξει μία έκθεση, του τι ακριβώς νομίζει ότι πρέπει να γίνει, πως πρέπει να ξεκινήσουμε, τι κατά την γνώμη της πρέπει να παράγει, καταρχάς, ο Συνεταιρισμός για να πάμε παρακάτω. Έχω τυφλή εμπιστοσύνη στην κρίση της και λόγω των γνώσεων και της ειδικότητάς της ως γεωπόνος, αλλά και της μεγάλης εμπειρίας της αφού η Ιερά Μονή παρασκευάζει ήδη προϊόντα αυτού του τύπου.
Έχοντας λοιπόν σαν μπούσουλα την εισήγησή της, έτσι θα ξεκινήσουμε. Και όταν με το καλό στήσουμε το “μαγαζί” και δούμε πως θα πάει, θα πάμε και παρακάτω.
Αυτά προς το παρόν. Άλλωστε γι’ αυτά τα θέματα θα επανέλθουμε πολλές φορές ακόμα.
Τελειώνοντας θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τονίσω την ανάγκη της αξιοποίησης όλου του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της επαρχίας μας (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, πολιτικοί, καθηγητές, οικονομολόγοι κλπ) που με τη γνώση και την εμπειρία τους θα συμβάλουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της ύφεσης όσον αφορά το Δήμο μας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.