Τι απάντησε στην ερώτηση του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, διαδικτυακά στα μέσα ενημέρωση...
Τι απάντησε στην ερώτηση του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, διαδικτυακά στα μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Δείτε το σχετικά εδώ).
Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Νίκος Κυριαζής, εκπροσωπώντας το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS και την εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» και μεταξύ άλλων έθεσε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Συγκεκριμένα ο κ.Φαρμάκης ερωτήθηκε, για την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «Ωρα των Καλαβρύτων» που αφορούσε το μπλόκο που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρώτη εργολαβία του 1 εκατ. ευρώ. Η απόφαση που ακύρωσε τον 1ο διαγωνισμό απειλεί να ανατρέψει το συνολικό σχεδιασμό ενώ ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι το ίδιο άγχος μοιράζεται με την Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Αθανάσιο Παπαδόπουλο καθώς εκκρεμεί η ένταση επί της απόφασής ενώ ήδη έχουν γίνει και παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Φαρμάκης δεσμεύτηκε προς τους Καλαβρυτινούς αλλά και γενικότερα, ότι αγωνίζεται και θα συνεχίζει να αγωνίζεται, με όλες τις δυνάμεις του για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την μεγάλη επένδυση των 20,1 εκατομ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης.
«Eίμαι σε συνεχή επαφή και με το Δήμαρχο και με το νομικό παραστάτη με επαφές και σε πιο υψηλά πολιτικά κλιμάκια, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα αυτό» τόνισε ο κ.Φαρμάκης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η ΠΔΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανατραπεί ο σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες με την επένδυση δεν ήταν σε προχωρημένο επίπεδο όταν παρέλαβε.
«Δεν είναι μόνο η σπουδαιότητα του έργου που το επιβάλει αυτό αλλά και η ζημιά που θα έχουμε στο ΠΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να σκάσει στα χέρια όποιας διοίκησης διότι θα μας πάει πολύ πίσω» ανέφερε για το έργο των 20,1 εκατ. ευρω και κατέληξε ότι «είμαι αισιόδοξος και πρέπει να ξέρετε ότι έχει γίνει σαφής προς κάθε κατεύθυνση, η κρισιμότητα του έργου αυτού. Αλλά και ως νομικός σας ενημερώνω ότι υπάρχει το περιθώριο να ξεπεράσουμε τον κάβο για το πρώτο το μικρό τμήμα της επένδυσης, ώστε να είναι οδηγός μας στη συνέχεια, για το δεύτερο τμήμα της».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" φύλλο Μαρτίου 2020
Η απόφαση που εξέδωσε το στ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από την εισήγηση του Παρέδρου Γιώργου Παπαθεοδώρου έκρινε ότι με σύμβαση της Περιφέρειας (ανάθεση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων της σύμβασης προμήθειας εξοπλισμού προκειμένου να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του και να γίνει η προμήθεια των νέων χιονοστρωτήρων), για το πρώτο υποέργο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, (μέρος της συνολικής χρηματοδότησης των 20εκ.) δεν πληρούνται οι όροι του νόμου 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεν ακολουθήθηκε δηλαδή η ορθή διαδικασία, σύμφωνα και με τον Κώδικα των ΟΤΑ (Ν 3463/2006), τον «Καλλικράτη» (3852/20100) αλλά και την απόφαση για την διενέργεια διαγωνισμών υποχρεωτικά μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (19/5/2017).
Συμπληρωματικά το στ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο εξέδωσε την απόφαση υπό την προεδρεία του Στέλιου Λεντιδάκη, εκτιμά ότι η Περιφέρεια υπέγραψε λανθασμένα τη σύμβαση με το Χιονοδρομικού καθώς, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (Αρθρο 186), δεν είναι αρμόδια να χρηματοδοτοεί την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε Ανώνυμες Εταιρείες και επιχειρήσεις κερδοσκοπικού σκοπού (το ΧΚΚ υφίσταται με την ειδική μορφή Α.Ε. ΟΤΑ). «Oι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα να χρηματοδοτούν την κατασκευή, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, που δεν τους ανήκουν κατά κυριότητα, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι αυτές είτε ανήκουν σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είτε χρησιμοποιούνται από τους φορείς αυτούς» αναφέρεται στην απόφαση.
Επίσης επισημαίνει το Ελεγκτικό ότι «οι Περιφέρειες δεν δύνανται να χρηματοδοτούν την κατασκευή, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είτε ανήκουν σε κοινές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ, είτε χρησιμοποιούνται από αυτές, ακόμη και αν οι Περιφέρειες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ανωνύμων αυτών εταιρειών» (η ΠΔΕ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΧΚΚ). Το συγκεκριμένο υποέργο έχει περάσει από την Περιφέρεια από τον Οκτώβριο του 2018 προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001) η οποία προβλέπει μια δαπάνη, συνολικά, της τάξης των 19,4 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένταξη στο ΠΔΕ από 15/11/2018, έγκριση του Περιφερειακού με την οποία διορίζεται ως ειδικός πληρεξούσιος της επένδυσης η ΑΕ ΟΤΑ Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, έγκριση από το Περιφερειακό και της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από τις 2/8/2019.
Αναλυτικά η σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια δύο διαστρωτικών μηχανημάτων, δύο ερπυστριοφόρων για μεταφορά ΑΜΕΑ, τεσσάρων αυτοκινούμενων φρεζών εκχιονισμού πεζού χειριστή, ενός ελκήθρου χιονιού, μηχανοκίνητου ελκήθρου χιονιού με φορείο τραυματία και διάσωσης, ημιφορτηγό διπλής καμπίνας και δύο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η σύμβαση ανατέθηκε στις 18 του περασμένου Σεπτεμβρίου στον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος επρόκειτο να προμηθεύσει άμεσα τα μηχανήματα καθώς δεν υπήρξαν ενστάσεις (προδικαστικές προσφυγές ή άλλα ένδικα μέσα).
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση η χρηματοδότηση δεν μπορεί να εγκριθεί γιατί:
➠«Μη νομίμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε, ως φορέας υλοποίησης, τη δημοπράτηση της ελεγχόμενης προμήθειας, την υπογραφή και την εκτέλεση της οικείας σύμβασης… δοθέντος ότι οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, στην αναβάθμιση και βελτίωση του εξοπλισμού του οποίου αποσκοπεί η ελεγχόμενη προμήθεια, δεν ανήκουν σ’ αυτήν αλλά στην κοινή ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ»
➠Περαιτέρω, μη νομίμως ανέλαβε να χρηματοδοτήσει έμμεσα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την υλοποίηση της ελεγχόμενης προμήθειας, καθόσον όχι μόνο δεν προβλέπεται… η επιχορήγηση από τις Περιφέρειες της ανακαίνισης αθλητικών/τουριστικοαθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε κοινές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ…»
➠«Εξ άλλου, μέσα που προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα για την… διευκόλυνση της διεξαγωγής των υποθέσεών τους, όπως η μονομερής δικαιοπραξία της πληρεξουσιότητας… δεν δύνανται, ασκούμενα καταχρηστικώς, να άγουν σε παράκαμψη διατάξεων που θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς στη διεπόμενη από την απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή της νομιμότητας δράση των ΟΤΑ».
➠Τέλος το Ελεγκτικό επισημαίνει ότι στην περίπτωση τροποποίησης της σύμβασης, αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει το Αρθρο 132 του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν. 4412/2016) και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας (άρθρο 72 Οδηγίας 2014/24/ΕΕ).
Το έργο και η χρηματοδότηση
Το έργο έχει περάσει από την Περιφέρεια από τον Οκτώβριο του 2018 προς χρηµατοδότηση στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001) ενώ από το περασµένο καλοκαίρι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, έγκριση του Περιφερειακού Συµβουλίου για ένταξη στο Π∆Ε από 15/11/2018, έγκριση του Περιφερειακού µε την οποία διορίζεται ως ειδικός πληρεξούσιος της επένδυσης η ΑΕ ΟΤΑ «Χιονοδροµικό Κέντρο Καλαβρύτων», έγκριση από το Περιφερειακό της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από 2/8/2019. Η σύµβαση ανατέθηκε στις 18 του περασµένου Σεπτεµβρίου στον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος επρόκειτο να προµηθεύσει άµεσα τα µηχανήµατα καθώς δεν υπήρξαν ενστάσεις (προδικαστικές προσφυγές ή άλλα ένδικα µέσα).
Τι μέλη γενέσθαι
Μετά από αυτή την εξαιρετικά δυσοίωνη εξέλιξη και «φρένο» στην ανάπτυξη του Χιονοδρομικού, πέσαμε και στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας. Για την απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, δεν υπήρξε επι του παρόντος καμία αντίδραση. Η Νομική του πλευρά έχει αποφανθεί και είναι αρνητική και η μόνη αχτίδα ελπίδας είναι η πολιτική παρέμβαση, ο συντονισμός προσπαθειών, Δήμου, Περιφέρειας, Βουλευτών, Υπουργείου για την εξεύρεση λύσης. Προφανώς οι προηγούμενες αρχές, τόσο σε τοπικό (Δήμος-Περιφέρεια) όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, γνώριζαν τα κενά και τα εμπόδια, αλλά οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες βρέθηκαν μπροστά στις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε Δημοτική αρχή, όσο και σε Περιφερειακή και Κυβερνητική. Όλα δείχνουν ότι η έγκριση χρηματοδότησης και οι διαδικασίες ξεκινούν και πάλι από την αρχή με την πολιτική βούληση σε κεντρικό επίπεδο να έχει, αν θέλει, την λύση. (Ωρα των Καλαβρύτων - Μάρτιος 2020)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή