HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για τις κινήσεις της Τουρκίας

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά την πρόκληση της Τουρκίας να ...

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά την πρόκληση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX για τη διενέργεια θαλάσσιων ερευνών, νοτίως του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, λίγες ώρες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης ετοιμότητας στην οποία έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, είναι η ανάκληση αδειών του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς ζητήθηκε σε αξιωματικούς και οπλίτες να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η εσπευσμένη επιστροφή από την Κύπρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων στη Μεσογείων, ενώ σχεδιάζονται οι τρόποι αποτροπής της διεξαγωγής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που βρισκόταν την Τρίτη στην Αθήνα ενημέρωθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είπε στον Χάιο Μάας πως εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ Τουρκία θα είναι μονόδρομος.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και με απόλυτη ετοιμότητα και βέβαια η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ζήτημα της αναγγελίας σεισμικών ερευνών σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελλόριζου έχει ήδη εγερθεί στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, κορβέτες, φρεγάτες και υποβρύχια. Τα 19 τουρκικά πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας έπλεαν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας 

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα
Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε την Τρίτη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά από την αναγγελία της NAVTEX.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.