Με αφορμή τις λίγες σε αριθμούς άρνησεις γονέων, να φορέσουν μάσκα τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και τους πολλούς (πάλι σε αριθμούς) ...
Με αφορμή τις λίγες σε αριθμούς άρνησεις γονέων, να φορέσουν μάσκα τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και τους πολλούς (πάλι σε αριθμούς) προβληματισμούς πολλών γονέων για τις επιπτώσεις της μάσκας στην υγεία των παιδιών τους, γράφεται το πιο κάτω άρθρο, προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματά που μου έθεσαν οι ίδιοι οι γονείς.
Ξεκινάμε λοιπόν με την 1η ερώτηση.
Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;
Απάντηση:
Υπάρχουν δύο απόψεις.
1η άποψη
Της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής όσο και του CDC της Αμερικής αλλά και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, οι οποίες συνιστούν τη μάσκα στα παιδιά από 2 ετών και άνω. Το ίδιο συνιστά και Ελληνική Παιδιατρικη Εταιρεία.
2η άποψη
Του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος τον Αύγουστο του 2020 εξέδωσε τις οδηγίες του, αφότου μία Διεθνής και Διεπιστημονική ομάδα ειδικών αξιολόγησε τις αποδείξεις για τον κορονοϊό και τη μετάδοση στα παιδιά, όπως και τις περιορισμένες διαθέσιμες αποδείξεις για την χρήση μάσκας στα παιδιά.
Με βάση αυτό αλλά και παράγοντες, όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 5 ετών. Εξαίρεση συνιστούν οι περιπτώσεις για συγκεκριμένες ανάγκες, όπως όταν είναι κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος, πάντα υπό την εποπτεία κάποιου ενήλικα που θα επιτηρεί την ασφαλή χρήση της μάσκας από το παιδί.
Τα παιδιά 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκα με τους ίδιους όρους με τους ενήλικες.
Σε ότι αφορά τώρα τα παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 11 ετών ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να βασίζεται στους εξής παράγοντες.
Αν υπάρχει αν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση του κορονοϊού στην περιοχή που διαμένει το παιδί.
Την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και σωστά τη μάσκα.
Την πρόσβαση σε μάσκες, όπως και το πλύσιμο ή την αντικατάσταση των μασκών σε οργανωμένες δομές (όπως τα σχολεία και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών).
Τον πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και γιατρούς.
Τις αλληλεπίδρασεις που έχει το παιδί με άλλους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά, όπως τους ηλικιωμένους και εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως κυστική ίνωση, καρκίνος ή ανοσοκαταστολή θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο ΠΟΥ σημειώνει ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες των τοπικών αρχών.
Ερώτηση 2η
Η χρήση μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή των παιδιών;
Απάντηση:
Όχι. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις έντονης σωματικής άσκησης ή περιπτώσεις σοβαρού χρόνιου αναπνευστικού προβλήματος.
Ερώτηση 3η
Η Χρήση μάσκας επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων ή εξασθενεί το ανοσολογικό σύστημα του παιδιού;
Απάντηση:
Όχι. Δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι η χρήση μάσκας για μακρύ χρονικό διάστημα επηρεάζει τους πνεύμονες. Αντίθετα οι λοιμώξεις δημιουργούν προβλήματα από τις οποίες λοιμώξεις η μάσκα προστατεύει.
Αυτά από ιατρικής πλευράς. Από κοινωνική άποψη τοποθετούμενος έμμεσα στην απόφαση μερικών συμπατριωτών μας που αρνούνται να φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα, έχω να πω τα εξής:
Ούτε εμένα μου αρέσει να φοράω μάσκα, ούτε στη δουλειά μου ούτε οπουδήποτε αλλού, ούτε πιστεύω ότι από μόνη της η μάσκα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την εμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πιστεύω ότι αν δεν συνδυαστεί με το καλό αερισμό της αίθουσας του σχολείου, τον μικρό αριθμό των μαθητών, την απόσταση του 1 μέτρου και το συχνό πλύσιμο των χεριών, από μόνη της δεν θα αποδώσει.
Φοράω όμως τη μάσκα όπου αυτή απαιτείται. Γιατί άλλο οι προσωπικές επιθυμίες και τα δόγματα και άλλο ο γενικώς επικρατών κανόνας.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μεταφέρονται οι προσωπικές μας επιθυμίες και τα δικά μας δόγματα στα παιδιά μας, τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ή να απορρίπτουν τη χρήση της μάσκας.
Γιατί τα παιδιά μας είναι αυτά που θα πληρώσουν τα σπασμένα σε μία διένεξη με τη Διεύθυνση του σχολείου.
Θα στιγματιστούν τα παιδιά σαν "αρνητές" της μάσκας, θα τα απομονώσουμε στο σπίτι, θα τους στερήσουμε τους φίλους τους, τη μόρφωσή τους.
Το θέλετε αυτό; Δε νομίζω ότι υπάρχει γονιός που θέλει κάτι τέτοιο για το παιδί του.
Καλή Σχολική Χρονιά λοιπόν. Με υγεία, πολύ υπομονή και συνεργασία με τους δασκάλους για το καλό των παιδιών μας.
Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.