HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκσυγχρονίζεται το σεισμολογικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Με έντεκα νέους και σύγχρονους σεισμολογικούς σταθμούς, επτά νέους σταθμούς παρακολούθησης της εδαφικής επιτάχυνσης και γεωφυσικό εξοπλισμό ...


Με έντεκα νέους και σύγχρονους σεισμολογικούς σταθμούς, επτά νέους σταθμούς παρακολούθησης της εδαφικής επιτάχυνσης και γεωφυσικό εξοπλισμό για τη μελέτη της εδαφικής απόκρισης θα εξοπλιστεί το σεισμολογικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η προμήθεια του εξοπλισμού έχει προϋπολογισμό 310 χιλ. ευρώ και με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου θα υποβληθεί πρόταση για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο εξοπλισμός αυτός θα αξιοποιηθεί τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και στην πραγματοποίηση γεωφυσικών διασκοπήσεων με διάφορους στόχους (αρχαιολογικούς, γεωτεχνικού ή γενικού γεωλογικού ενδιαφέροντος).

Το προτεινόμενο έργο σκοπεύει στον εκσυγχρονισμό των μόνιμων σταθμών του σεισμολογικού δικτύου και την περαιτέρω ενίσχυσή τους μέσω προσθήκης νέων αισθητήρων (επιταχυνσιομέτρων) που θα μπορούν να δίνουν δεδομένα πολύτιμα όχι μόνο στη μελέτη της εδαφικής κίνησης, αλλά και της απόκρισης των κατασκευών. Μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του, το σεισμολογικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Πατρών θα συμβάλει πρωτίστως στην ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, την αναβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης εργαστηριακής εκπαίδευσης που προσφέρεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, την αύξηση και βελτίωση των δεδομένων μελέτης του σεισμικού κινδύνου στη Δυτική Ελλάδα, και μακροπρόθεσμα, μέσω των εξειδικευμένων μελετών που θα βασιστούν στα νέα δεδομένα, στην απομείωση του σεισμικού κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι ανάγκες μελετών τόσο γύρω από τις θέσεις των σταθμών του δικτύου, όσο και γενικότερα (γεωτεχνικός χαρακτηρισμός θέσεων μεγάλων τεχνικών έργων, μικροζωνικές μελέτες, εντοπισμός θαμμένων στόχων γεωτεχνικού, γεωλογικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) είναι διαρκείς και αυξανόμενες, καθώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί χώρο υλοποίησης μεγάλων τεχνικών έργων.

Η εισήγηση για την έγκριση του έργου έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Φωκίωνα Ζαΐμη. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατάσσεται ως η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας μας και γι' αυτό δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους σημαντικά έργα. Μέσω του εκσυγχρονισμού των μόνιμων σταθμών του σεισμολογικού δικτύου και την αναβάθμισή τους με την προσθήκη νέων αισθητήρων, θα έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη μελέτη της εδαφικής κίνησης» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ