HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ … ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ - ΕΠΙΒΑΙΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" (ΟΚΤ 2020)

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν για την παλιά και σημαντική πρόταση της επέκτασης του Δικτύου του Οδοντωτού. Το έργο με πρωτοβουλία του Ελλάδα...



Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν για την παλιά και σημαντική πρόταση της επέκτασης του Δικτύου του Οδοντωτού. Το έργο με πρωτοβουλία του Ελλάδα 2021 όπως εκφράστηκε από την πρόταση που έγινε προς το Δήμαρχο Καλαβρύτων, ζητήθηκε να τεθεί ως πρόταση του Δήμου Καλαβρύτων και μάλιστα πρώτη σε ιεράρχηση από τις έξι πλέον προτάσεις, η «κατασκευή της επέκτασης του Οδοντωτού έως την Αγία Λαύρα». 
Το µεγάλο αναπτυξιακό όραµα της επέκτασης του Οδοντωτού προς την Αγια Λαύρα παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», καθώς φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δικαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων"  του Οκτωβρίου.
Τον καθοριστικότερο ρόλο, στην υλοποίηση του έργου, έχει διαδραµατίσει ο Αχαιός, Μιχάλης Μπεκίρης, ∆ιευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στη Βουλή.
Ο κ. Μπεκίρης ανέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα τα οφέλη που θα έχει η επέκταση του Οδοντωτού προς την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, για ιστορικούς και όχι µόνο λόγους, µε αποτέλεσµα να θεωρείται δεδοµένη η χρηµατοδότηση του έργου από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.
Το οραµατικό έργο προωθεί µε το ρόλο του και ο άµισθος σύµβουλος του ∆ηµάρχου Καλαβρύτων, Ανδρέας Φούρας, αλλά και το μέλος της επιτροπής "Ελλαδα 2021" κ. Κιτρομιλήδης
Για το θέμα, θα υπάρξει συνάντηση του ∆ηµάρχου Καλαβρύτων με τον Πρόεδρο του ∆.Σ.και νέο ∆ιευθύνοντα Σύµβουλο του ΟΣΕ Σπυρίδωνα-Κλέαρχο Πατέρα) την Πέµπτη 28/1, το µεσηµέρι, στην Αθήνα. Αντικείµενό της θα είναι η σύνταξη οριστικής µελέτης και η χρηµατοδότηση του έργου από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων για την σύνδεση του Οδοντωτού µε την Μονή και το Χιονοδροµικό, µε στόχο την άµεση προώθηση, προς δηµοπράτηση, του έργου µέσα στο 2021.

Ιστορικό του σχεδιασμού επέκτασης του Οδοντωτού προς Αγία Λαύρα και Χιονοδρομικό Κέντρο
Η αρχική ιδέα
Στις αρχές του 1995, επί Δημαρχίας του αείμνηστου Πάνου Πόλκα υπήρξε από πλευράς του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Α. Παπανδρέου η πρόταση να χρηματοδοτηθεί από τον ΕΟΤ η κατασκευή τελεφερίκ από Καλάβρυτα προς Χιονοδρομικό, με 2 δις πίστωση. 
Την διερεύνηση ανέλαβε από πλευράς Χιονοδρομικού ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δ. Βαρβιτσιώτης. Έγινε η σχετική προκαταρτική μελέτη σε συνεργασία με την Doppel Mayer  και με βάση το οικονομικό της κοστολόγιο έγινε σαφές ότι κατ’ ελάχιστο θα χρειάζονταν 3πλάσια πίστωση η οποία δεν υπήρχε.
Εν τω μεταξύ για το 1996σχεδιαζόταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Οδοντωτού το 1896 και προτάθηκε εναλλακτικά να μελετηθεί και εξετασθεί η δυνατότητα να πάει ο Οδοντωτός στο Χιονοδρομικό Κέντρο αντί του τελεφερίκ.
Ο αρχικός σχεδιασμός
Από τον ΟΣΕ στάλθηκαν οι εξαιρετικοί μηχανικοί Γραμμής κ.κ. Κώστα Αλεξάνδρου και Διονύσης Κεραμίδας και από πλευράς Δήμου ορίστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, να ετοιμάσουν το φάκελο της πρότασης. Η πρόταση έτυχε ισχυρής υποστήριξης από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού κ Ανδρέα Φούρα.
Αρχικός σχεδιασμός της γραμμής ήταν η διέλευση από τον κεντρικό δρόμο της πόλης υπό μορφή γραμμής σταθερής τροχιάς επί του οδοστρώματος (τύπου τράμ) και συνεχίζοντας από τη θέση Κεραμιδάκι να συνέχιζε προς τη θέση Φλούδα και μετά στο νταμάρι Βαλβουσίων και ακολούθως από την απέναντι πλευρά με κατάληξη στον Ξερόκαμπο και το Χιονοδρομικό. Η γραμμή είχε συνολικό μήκος 9,870 χιλιόμετρα και είχε υψομετρική διαφορά 973 μέτρων, από τα Καλάβρυτα723 μέτρα υψόμετρο σταθμού ΟΣΕ έως 1696 μ που είναι το υψόμετρο στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού, δηλαδή κάτι λίγο πάνω από 10% κλίση.                                                                                                       
 

Σχεδιαστική αποτύπωση σε Google earth  της αρχικής χάραξης και της μηκοτομής της Καλαβρυτα Χιονοδρομικό (κίτρινο). Η Μπλε γραμμή αποτελεί τον τελικό σχεδιασμό για Αγία Λαύρα 
Η προκαταρτική μελέτη
Εν όψει της γιορτής των 100 χρόνων λειτουργίας του Οδοντωτού, εκπονήθηκε από πλευράς ΟΣΕ αναγνωριστική μελέτη διερεύνησης της χάραξης για την επέκταση τον Οδοντωτού από τον σταθμό Καλαβρύτων προς Αγία Λαύρα και Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού. 
Η σύνταξη της μελέτης που έγινε από τους μηχανικούς του ΟΣΕ Α. Αλεξάνδρου και Δ. Κεραμίδα υπό την επίβλεψή τον τότε Βοηθού Γ.Δ. του ΟΣΕ Κ. Γιαννακού, και προσδιόρισε τα κατωτέρω βασικά χαρακτηριστικά και συμπεράσματα: 
Η επέκταση τον οδοντωτού μέχρι την Αγία Λαύρα και το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι εφικτή
Η διατήρηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υφιστάμενης γραμμής ΔΚ, επαρκούσε για το σχεδιασμό.
Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον τροχαίο υλικό
Θα ήταν συμβατό το υπό προγραμματισμό προμήθειας (τότε) τροχαίο υλικό 
Θα δημιουργούταν ένας μικρός σταθμός στην Αγία Λαύρα 
Θα δημιουργούταν τερματικός σταθμός στο Χιονοδρομικό 
Η κίνηση του θα ήταν εφικτή ασχέτως καιρικών συνθηκών χειμώνα 


 
Σχεδιαστική αποτύπωση σε Google earth  της χάραξης και της μηκοτομής γραμμής από Καλαβρυτα για Αγία Λαύρα 


Ο Οδοντωτός στις πλαγιές της Βελιάς 
Όταν δημιουργήθηκε η αρχική χάραξη, αυτή περνούσε μέσα από την πόλη των Καλαβρύτων, συνέχιζε από το Κεραμιδάκι και από εκεί προς τη θέση Φλούδα, μετά στο Βαλβούσι και εν συνεχεία δυτικά από την κορυφή του Τρεμουλά και πάνω από την περιοχή Σούβαρδο κατέληγε στην περιοχή του χιονοδρομικού στη θέση Ξερόκαμπος.

Όμως η γραμμή αυτή με συνολικό μήκος 9,870 μέτρα, είχε ορισμένες ειδικές απαιτήσεις. Κυρίως είχε σοβαρότατο πρόβλημα σε ότι αφορά απαλλοτριώσεις εκτάσεων, οι οποίες ήταν εντός της οικιστικής ζώνης των Καλαβρύτων και κατά συνέπεια θα ήταν αρκετά υψηλού κόστους. Για αυτό αναζητήθηκε εναλλακτική λύση η οποία θα είχε και ηπιότερες κλήσεις αλλά και θα μπορούσε να κινηθεί σε ήδη διαμορφωμένη κατάσταση οδοποιίας.
Όταν παρουσιάστηκε από την Επιτροπή των μηχανικών του ΟΣΕ και του προέδρου του ΔΣ,  η πρώτη αυτή αποτύπωση στο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ Πάνο Πόλκα, έπεσε η ιδέα ότι εφόσον έχει φτάσει τόσο κοντά στη θέση κατασκήνωση να συνεχίσει και να υπάρξει ένας κλάδος για την Αγία Λαύρα αναδεικνύοντας το ιστορικό σημείο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η πρώτη σκέψη η οποία προτάθηκε ήταν η γραμμή να ακολουθήσει από τη θέση κοντά στη θέση μεταξύ Αλή Μπέη και Καλαβρύτων και με Δυτική πορεία προς την κατεύθυνση της Αγίας Λαύρας, περνώντας στο πλάι του Εθνικού Σταδίου Καλαβρύτων, να συνεχίσει ακολουθώντας τη χάραξη του υπάρχοντος νέου δρόμου προς την Αγία Λαύρα. Στην περιοχή των κατασκηνώσεων να κάνει μία στροφή Νότιο Ανατολικά και να κινηθεί στα υπόρεια του βουνού Βελιάς, κινούμενο προς το Βαλβούσι και από κει και πέρα να ακολουθήσει την ίδια αρχικά σχεδιασμένη πορεία.
Η σκέψη μετετράπη σε σχεδιασμό και υιοθετήθηκε από τους μηχανικούς, τον Δήμαρχο Πάνο Πόλκα με θέρμη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ Αντρέα Φούρα. Υποστηρικτής της πρότασης και ο τότε Υπουργός κ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Έτσι εκπονήθηκε η προμελέτη για τη διαδρομή που φτάνει στον προαύλιο χώρο της Αγίας Λαύρας και ο μικρός σταθμός, ενώ από τις κατασκηνώσεις θα υπάρχει διασταύρωση και δυνατότητα εκτροπής προς το χιονοδρομικό κέντρο. Η πρόταση αυτή παρά το γεγονός ότι ήταν μεγαλύτερη σε μήκος περίπου γύρω στα 4 km από την προηγούμενη λύση, εν τούτοις είχε χαρακτηριστικά τα οποία την έκαναν πιο εφικτή και με μεγαλύτερη αξία.
Η πρόταση υπεβλήθη για χωροταξική προέγκριση  και έχει ήδη εγκριθεί χωροταξικά, έχοντας προσαρμοσθεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την ελάχιστη επίπτωση στο προστατευόμενο περιβάλλον. Για παράδειγμα τα προϊόντα εκσκαφής προβλέπεται να απομακρυνθούν εξ ολοκλήρου, ενώ οι κοιλαδογέφυρες και τα τούνελ έχουν απολύτως φυσική ρποσαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ