Περισσότεροι από 725.000 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να εξασφαλίσουν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Ακολουθούν οι εκτα...
Περισσότεροι από 725.000 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να εξασφαλίσουν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Ακολουθούν οι εκταμιεύσεις από την ερχόμενη εβδομάδα και τον Μάρτιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Αμέσως μετά όμως το «μοντέλο» στήριξης -και μαζί και οι προϋποθέσεις- για τις επιχειρήσεις αλλάζει.
«Έσπασε τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που θα μοιράσει σε όσους «προκριθούν» ως δικαιούχοι της ενίσχυσης 1,5 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις των ποσών αυτού του κύκλου θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα βλέμματα στρέφονται στον επόμενο κύκλο ενισχύσεων, αφού ακόμη και εάν η αγορά αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το επόμενο διάστημα (… πράγμα απίθανο), οι επιχειρήσεις είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν ένα… κρατικό στήριγμα για να ορθοποδήσουν. Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ακόμη ένας κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο 6ος που όμως μόλις ολοκληρωθεί θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο τελευταίος, με τη μορφή τουλάχιστον που τον ξέρουμε. Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με ενισχύσεις που θα αγγίζουν και τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά θα έχει τελείως διαφορετική λογική και άλλες προϋποθέσεις.
Ο… «διάδοχος» της Επιστρεπτέας
Δομημένο, λοιπόν, σε μια άλλη λογική θα είναι το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας: Και στους 5 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κυρίαρχο στοιχείο για την χορήγηση της ενίσχυσης ήταν η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η στόχευση στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων πλέον δεν πρέπει να είναι μόνο στο κριτήριο του μειωμένου τζίρου, καθώς ενδέχεται μια επιχείρηση να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά να είναι κερδοφόρα. Έτσι, στο «τραπέζι» για τα επόμενα -μετά την Επιστρεπτέα όπως την ξέρουμε- χρηματοδοτικά σχήματα έχει πέσει το κριτήριο των δαπανών και κατά συνέπεια των ζημιών.
Οι προϋποθέσεις που θα θέτει ο… «διάδοχος»
Σε αυτό το πλαίσιο και αμέσως μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, δηλαδή μετά τον Μάρτιο, ενεργοποιείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο λόγω, απώλειας τζίρου, αλλά εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, ενοίκια, προμήθειες κλπ. Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας.
Ποσά που θα αγγίζουν μέχρι και τα 3 εκατ. ευρώ
Εκ των πραγμάτων μιλάμε για ένα πιο «επιλεκτικό» πρόγραμμα σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, χώρια που ακόμη η Αθήνα δεν έχει αποφασίσει αν και σε ποιο βαθμό θα είναι επιδότηση ή μόνο δάνειο. Η στήριξη που θα χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης θα καλύπτει μέρος των πάγιων εξόδων των δικαιούχων, τα οποία ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση.
Τα ποσά θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες της περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.
enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.