2021 έτος των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Προ πανδημίας οι σχεδιασμοί εκδηλώσεων πολλοί. Δήμοι, φορείς, σύλλογοι, με μεγαλεπήβολ...
2021 έτος των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Προ πανδημίας οι σχεδιασμοί εκδηλώσεων πολλοί. Δήμοι, φορείς, σύλλογοι, με μεγαλεπήβολα σχέδια. Με την πανδημία, όλα άλλαξαν και δεν ξέρω αν αποτελεί και άλλοθι σε μερικές περιπτώσεις για να ακυρωθούν υποτιθέμενα σχέδια. Δεν ξέρω επίσης αν οι αρχικοί σχεδιασμοί διαφόρων, ήταν μια ευκαιρία για επιδείξεις «γκλαμουριάς», ανούσιους κομπασμούς και εικόνες εντυπωσιασμού.
Σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου βρέθηκα στο Δημοτικό Σχολείο της Πάου. Ένα σχολείο που αντιστέκεται στην ερημοποίηση των χωριών μας, με μόλις 9 μαθητές στο μονοθέσιο σχολείο και με δύο δασκάλους, δύο νέους ανθρώπους, με μεράκι και αγάπη για το λειτούργημά τους, την Ρωξάνη Μαρτίνη και τον Κώστα Παππά, που εκ του αποτελέσματος κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Από σήμερα τα παιδιά, με μία μοναδική ιδέα, ξεκίνησαν να βαδίζουν στα χνάρια της ιστορίας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με περισσή ουσία, έκαναν πράξη μια ιδέα που "βάζει τα γυαλιά" σε όλους μας.
Έφτιαξαν τις σημαίες του αγώνα, όπως τις είχαν τότε, πιστά αντίγραφα, την σημαία του Ρήγα Φεραίου, των Κολοκοτρωναίων, της Ύδρας, των Φιλικών κ.λ.π. Κάθε Δευτέρα, αρχής γενομένης από σήμερα, θα γίνεται η ύψωση, κάθε φορά μιας σημαίας στον ιστό του Σχολείου, με τα παιδιά, όλη την εβδομάδα να εχουν εργασίες πάνω στην ιστορία της. Μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία μας, που θα τους μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη
Σήμερα υψώθηκε η σημαία του Ρήγα Φεραίου. Η σημαία φέρει το ρόπαλο του Ηρακλή και τρεις σταυρούς. Το κόκκινο σημαίνει αίμα, το λευκό ελευθερία και το μαύρο θάνατος. Μάλιστα την σημαία αυτή την πρότεινε ο Ρήγας Φεραίος ως σημαία τής «Ελληνικής Δημοκρατίας» στο έργο του «Πολίτευμα του Ρήγα».
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν με λόγια τα συναισθήματα που έζησα.
Θέλω μόνο να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και ένα μεγάλο μπράβο, -θεωρώ εκ μέρους όλων-, για την εξαιρετική δουλειά των δασκάλων και την σπάνια ποιότητα των μικρών παιδιών.
Και θα κλείσω με μια αποστροφή από ένα πρόσφατο άρθρο μου στην "Ωρα των Καλαβρύτων": "Ας γίνει αφορμή να επανεξετάσουμε τον τρόπο όπου σημαντικές έννοιες όπως αυτή της «πάλης», του «στόχου», του «σκοπού», των «αξιών» και της «ελευθερίας» διοχετεύονται στις νέες γενιές. Τις σημαντικές αυτές έννοιες για την ανθρώπινη ύπαρξη, που τις κάναμε εγωκεντρικές. Καμία από αυτές δεν τις συνδέουμε με την «αγάπη» την «ετερότητα» και την «κοινωνία προσώπων». Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Να δημιουργήσουμε γενιές, μέσα από το, εκ νέου διαμορφωμένο σύστημα παιδείας, όπου θα εξετάζουν την ουσία, θα αναπτύσσουν την κρίση, θα φτιάχνουν κοινότητες και όχι θα ζουν με την εγωπάθεια την ανέλιξη «επι πτωμάτων», με προσωπικότητα και όχι με προσωπείο, με αγάπη και μοίρασμα και όχι με εωσφορική εγωπάθεια που σκοπό έχει μόνο την επίδειξη, τη χαύνωση αισθήσεων και την ικανοποίηση παθών…"
Αυτό μας το δίδαξαν σήμερα τα παιδιά και οι άξιοι δάσκαλοί τους!
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.