Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του ΄21, και οι εργασίες συντήρησης το...
Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του ΄21, και οι εργασίες συντήρησης του μοναδικού αυτού πανελλήνιου Ηρώου. Την χρηματοδότηση των εργασιών και την ανάθεση του έργου, έχει αναλάβει ο γνωστός ευεργέτης της περιοχής μας, εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanews.com, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αρχές του καλοκαιριού, ωστε να είναι έτοιμος ο χώρος για την μεγάλη συναυλία πανελλαδικής εμβέλειας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και Δήμου Καλαβρύτων για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Για το λόγο αυτό θα κατασκευαστεί και εξέδρα θεατών όπου θα φιλοξενήσει τους προσκεκλημένους και επισήμους για το μεγάλο αυτό γεγονός. Στην μελέτη προβλέπεται και ο φωτισμός του μνημείου αλλά και του δρόμου που οδηγεί εκεί και έργα πυροσπροστασίας.Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου, ο Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, επισκέφθηκε το χώρο εργασιών, όπου ενημερώθηκε από συντηρητές και μηχανικούς για την εξέλιξη των έργων και το χρονοδιάγραμμα εργασιών και έλαβε την διαβεβαίωση οτι όλα θα είναι έτοιμα αρχές καλοκαιριού.
Η ιστορία του Πανελλήνιου Ηρώου Αγωνιστών του 1821
Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους.
Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό.
Οι προσπάθειες για την ανέγερση του μνημείου είχαν ξεκινήσει από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα.Το 1904 και 1908 η Πολιτεία σχημάτισε δυο διαδοχικές Ερανικές Επιτροπές με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Μνημείου. Το 1911 καλείται από το Παρίσι ο γλύπτης Κ. Θ. Δημητριάδης για να επιλέξει την τοποθεσία όπου θα ανεγερθεί το μνημείο και μαζί με το συνεργάτη του Αν. Μεταξά υποβάλλουν τις πρώτες προτάσεις τον Ιανουάριο του 1912. Το Μάρτιο του 1927, όταν πλέον είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 100.000 δρχ., αποφασίστηκε να ξανακληθεί ο Κ. Δημητριάδης και να αρχίσει τις προκαταρκτικές εργασίες.
Η οριστική ανάθεση του έργου στον γλύπτη έγινε τον Οκτώβριο του 1928 και το πρόπλασμα, σε κλίμακα ¼, παραδόθηκε τον Απρίλιο του 1930. Στις 24 Ιουλίου 1932 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ηρώου και αναμενόταν ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η δαπάνη του έργου θα έφτανε τα 7 εκατομμύρια δρχ. γεγονός που απαγορευτικέ από την Ερανική Επιτροπή.
Το 1938 ανατέθηκε στον Κ. Δοξιάδη η μελέτη και η εκτέλεση των λοιπών αρχιτεκτονικών έργων, όπως του σταθμού, των προπυλαίων και της κύριας κλίμακας πρόσβασης. Παρά τις μεγάλες πιέσεις που άσκησε η Επιτροπή στον Κ. Δοξιάδη δεν κατόρθωσε να παραδώσει ποτέ τα γλυπτά του Ηρώου καθότι η έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ο θάνατος του καλλιτέχνη, κατά τη διάρκεια της κατοχής, το άφησαν ημιτελές.
Η Επιτροπή ανασυγκροτήθηκε το 1966 και τις οικοδομικές εργασίες ανάλαβε ο εργολάβος Κ. Πανυπέρης. Στις 25 Μαρτίου 1971, κατά τον εορτασμό των 150 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης και της χιλιετίας της Αγίας Λαύρας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου, το οποίο χρειάστηκε 75 περίπου χρόνια για να παραδοθεί στο Έθνος.
Στην σημερινή του μορφή, το Ηρώο Πεσόντων Αγωνιστών, αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.