HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μοναδικό Πανελλήνιο Μνημείο του Έθνους είναι στην Αγία Λαύρα - Εκεί που άναψε η φλόγα της λευτεριάς

Το πιο σπουδαίο μνημείο του Έθνους, το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, δεσπόζει επιβλητικό στον γραφικό λόφο του προφήτη Ηλί...


Το πιο σπουδαίο μνημείο του Έθνους, το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, δεσπόζει επιβλητικό στον γραφικό λόφο του προφήτη Ηλία, βόρεια της μονής της Αγίας Λαύρας, στα Καλάβρυτα.

Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό. Είναι το μοναδικό Πανελλήνιο Ηρώο για το 1821 και όχι τυχαία αφού τοποθετήθηκε εκεί δίπλα στην Αγία Λαύρα στον τόπο που άναψε η φλόγα της λευτεριάς και πάνω από την πρώτη ελεύθερη πόλη, τα Καλάβρυτα
Οι προσπάθειες για την ανέγερση του μνημείου είχαν ξεκινήσει από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα.
Το 1904 και 1908 η Πολιτεία σχημάτισε δυο διαδοχικές Ερανικές Επιτροπές με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Μνημείου. Το 1911 καλείται από το Παρίσι ο γλύπτης Κ. Θ. Δημητριάδης για να επιλέξει την τοποθεσία όπου θα ανεγερθεί το μνημείο και μαζί με το συνεργάτη του Αν. Μεταξά υποβάλλουν τις πρώτες προτάσεις τον Ιανουάριο του 1912. Το Μάρτιο του 1927, όταν πλέον είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 100.000 δρχ., αποφασίστηκε να ξανακληθεί ο Κ. Δημητριάδης και να αρχίσει τις προκαταρκτικές εργασίες.
Η οριστική ανάθεση του έργου στον γλύπτη έγινε τον Οκτώβριο του 1928 και το πρόπλασμα, σε κλίμακα ¼, παραδόθηκε τον Απρίλιο του 1930. Στις 24 Ιουλίου 1932 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ηρώου και αναμενόταν ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η δαπάνη του έργου θα έφτανε τα 7 εκατομμύρια δρχ. γεγονός που απαγορευτικέ από την Ερανική Επιτροπή.
Το 1938 ανατέθηκε στον Κ. Δοξιάδη η μελέτη και η εκτέλεση των λοιπών αρχιτεκτονικών έργων, όπως του σταθμού, των προπυλαίων και της κύριας κλίμακας πρόσβασης. Παρά τις μεγάλες πιέσεις που άσκησε η Επιτροπή στον Κ. Δοξιάδη δεν κατόρθωσε να παραδώσει ποτέ τα γλυπτά του Ηρώου καθότι η έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ο θάνατος του καλλιτέχνη, κατά τη διάρκεια της κατοχής, το άφησαν ημιτελές.
Η Επιτροπή ανασυγκροτήθηκε το 1966 και τις οικοδομικές εργασίες ανάλαβε ο εργολάβος Κ. Πανυπέρης. Στις 25 Μαρτίου 1971, κατά τον εορτασμό των 150 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης και της χιλιετίας της Αγίας Λαύρας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου, το οποίο χρειάστηκε 75 περίπου χρόνια για να παραδοθεί στο Έθνος.
Στην σημερινή του μορφή, το Ηρώο Πεσόντων Αγωνιστών, αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.


Εργασίες συντήρησης 
Κάτι παραπάνω από οκτώ μήνες προσπαθειών και εντατικών εργασιών χρειάστηκαν για την ανακατασκευή του περιβάλλοντος χώρου στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του ΄21 και οι εργασίες συντήρησης του μοναδικού πανελλήνιου Ηρώου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τέλη Οκτωβρίου 2020 με χρηματοδότηση και ανάθεση του έργου, από τον μεγάλο ευεργέτη, εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο (κοντά στο 1 εκατ. ευρώ η δαπάνη), μετά από συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο κο Αθανάσιο Παπαδόπουλο. Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, έφυγαν οι σκαλωσιές και αποκαλύφθηκε το μοναδικό μνημείο του Έθνους πλήρως συντηρημένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια και πλέον είναι, όπως κατασκευάσθηκε πριν από μισό αιώνα.


Εμβληματικές συναυλίες 
Εντυπωσιακή σε χρώμα εικόνα και κυρίως μουσική ήταν η συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 η πρώτη μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στα Καλάβρυτα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Καλαβρύτων, κατά την οποία συνέπραξαν η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Μικρή Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής Πατρών για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού και μουσική του Νικόλαου Μάντζαρου.
Την επόμενη χρονιά, 29 Ιουνίου 2022 σε μια μαγική βραδιά, χάρισαν στο πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821, ο μοναδικός Γιώργος Νταλάρας, η Ασπασία Στρατηγού και η ορχήστρα της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Το 2023 (11 Αυγούστου) ακολούθησε η συναυλία με τους Μητσιά και Φαραντούρη. Η Μαρία Φαραντούρη, καθήλωσε με τις μουσικές διαδρομές της και η φωνή της και ο Μανώλης Μητσιάς μάγεψε και μαζί μας ταξίδεψαν μουσικά στο χρόνο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοϊζου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη κ.α.  
Για το 2024 (11 Αυγούστου) έχει προγραμματιστεί ακόμα μιά μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του.
Έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαϊα και διευθύνοντας ό ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.









{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.