Πρόσφατα μεμονωμένα δημοσιεύματα, κάνουν σενάρια για την τύχη της έδρας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, προκαλώντας ερωτηματικά από πλευράς δ...
Πρόσφατα μεμονωμένα δημοσιεύματα, κάνουν σενάρια για την τύχη της έδρας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, προκαλώντας ερωτηματικά από πλευράς δικηγόρων, δικαστικών και υπαλλήλων για το πως και γιατί προέκυψε ένα τέτοιο ζήτημα από το πουθενά.
Η εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων", ζήτησε απαντήσεις από τους πλέον αρμόδιους, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους Ανώτατους Δικαστές και Εισαγγελείς, εισπράττοντας από όλους την κατηγορηματική απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το «κλείσιμο» του Πρωτοδικείου.
Η ενημέρωση που είχαμε από τα πλέον έγκυρα πρόσωπα, είναι ότι δεν υπάρχει καμία παρόμοια εισήγηση και δεν έχει τεθεί σε κανένα επίπεδο τέτοιο ζήτημα.
Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγα χρόνια στην καρδιά της κρίσης και των μνημονίων, είχε συζητηθεί η νέα χαρτογράφηση των Πρωτοδικείων και την λειτουργία έως δύο (2) σε κάθε Νομό, χωρίς να υλοποιηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι στην Αχαΐα λειτουργούν τρία (3), Πάτρας, Καλαβρύτων και Αιγίου. Και τότε όμως δεν ετέθη ποτέ ονομαστικά η παύση λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων που εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και της Ανατολικής Αιγιάλειας.
Δεν ξέρουμε αν στο εγγύς η απώτερο μέλλον υπάρξει τέτοιο ζήτημα, αλλά σήμερα ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.
Και για να πάμε στην ουσία. Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων είναι ένα ιστορικό Πρωτοδικείο πολλά χρόνια παλαιότερο του Αιγίου (σε πέντε χρόνια κλείνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του), που εξυπηρετεί πολίτες της ορεινής Αχαΐας και της απομακρυσμένης Αιγιάλειας με δύσκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα Πάτρα. Αν λοιπόν θα υπήρχε ζήτημα ή ανακύψει στο μέλλον, για λειτουργία δύο (2) Πρωτοδικείων στην Αχαΐα, αυτό που θα «κινδύνευε» με αναστολή λειτουργίας είναι του Αιγίου, αφού η Πάτρα είναι πολύ εύκολα πρόσβαση.
Προφανώς το ζήτημα που έφεραν κύκλοι στην επιφάνεια θέλουν να δημιουργήσουν ένα προδεδικασμένο σε μελλοντική αναδιάρθρωση των δομών Δικαιοσύνης.
εφημερίδα "Ώρα των Καλαβρύτων" Φεβρουαρίου 2021
ΤΟ ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Σε πέντε χρόνια κλείνει έναν αιώνα λειτουργίας
------------------------------------------------------------------------
Μια συνοπτική ανασκόπηση της δικαιοσύνης στα Καλάβρυτα
από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους
--------------------------------------------------------------------------
(Εξαιρετικά συνοπτική ανασκόπηση από το Ιστορικό Αρχείο Φίλιππου Σαρδελιάνου για την εφημερίδα ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)
Με τη σύσταση του Νεοελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση και την απελευθέρωση, στα Καλάβρυτα από την Κυβέρνηση Καποδίστρια, μεταξύ άλλων, αρχίζει τη λειτουργία του ένα από τα πρώτα Δικαστήρια της Ελεύθερης Ελλάδας μέσα στη γενική προσπάθεια του πρώτου Κυβερνήτη να οργανώσει το Κράτος.
Είναι το «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»
Σύμφωνα με τη διακήρυξη οι εργασίες του Δικαστηρίου αρχίζουν από 24 Νοεμβρίου 1830 και «ειδοποιούνται άπαντες οι πολίται της επαρχίας ταύτης, όσοι απαιτούν την δικαιοδοσίαν του Δικαστηρίου να παρουσιάσουν τας αναφοράς των»
Οι σύμβουλοι του «Πρωτοκλήτου Δικαστηρίου Καλαβρύτων διωρίσθησαν και «έλαβον τον προσήκοντα όρκον» δια διατάγματος της Α.Ε. του Κυβερνήτου.
Το Δικαστήριο στεγάστηκε σε ένα «εθνικόν ερείπιον» από αυτά που υπήρχαν στα Καλάβρυτα του οποίου υποδεικνύεται η συντήρηση «δια να χρησιμεύσει εις πολλά πολλών ειδών γραφικά καταστήματα προς αποφυγήν και των βαρέων ενοικίων».
Την ίδια περίοδο κάποιες «σοβαρές» υποθέσεις όπως η αγωγή των κληρονόμων του Ταμπακόπουλου εναντίον του Χονδρογιάννη, για τα ομόλογα που πήρε στη Χελωνοσπηλιά, αλλά και υποθέσεις ληστείας, εκδικάζονται στην Κόρινθο.
Με το γύρισμα του 19ου αιώνα, αρχές 20ου (1905) σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου (Καλαβρυτινή Επετηρίς) «Προς απονομής της δικαιοσύνης υπάρχουσι εν τη επαρχία τέσσερα ειρηνοδικεία, εν ειδικόν υποθηκοφυλακείον και 8 συμβολαιογραφεία. Ειρηνοδικεία είναι των Καλαβρύτων με περιφέρειαν τους Δήμους Καλαβρύτων, Κερπινής, Λαπαθών, Σουδενών και Καλλιφωνίας, το Νωνάκριδος με έδραν την Ακράταν και περιφέρειαν τους δήμους Κραθίδος, Φελλόης και Νωνάκριδος, και προσέτι τους εν Αιγιαλεία δήμους Ακράτας και Αιγείρας. Το Αροανίας με έδραν το Σοπωτόν και περιφέρειαν τους δήμους Αροανίας, Ψωφίδος και Παϊων και το Κλειτορίας με έδραν τα Μαζέϊκα και περιφέρειαν τους δήμους Κλειτορίας και Λευκασίου. Συμβολαιογραφεία είναι τρία εν Καλαβρύτοις και ανά εν Σελλιάνη, Βαλιμή, Μαζεϊκοις, Φίλια, Σοπωτό και Στρεζόβη»
Την περίοδο αυτή, τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα, οι «μεγάλες υποθέσεις», όπως η υπόθεση του κοινωνικού «λήσταρχου» Πανόπουλου και των συντρόφων του, εκδικάζονται στην Πάτρα, στα δικαστήρια της οποίας ορίζονται ένορκοι και από την επαρχία Καλαβρύτων. Το κράτος τότε από την ανυπαρξία δρόμων και συγκοινωνιών και για την αποφυγή απίστευτων ταλαιπωριών από τη μετάβαση κατοίκων της πολυάριθμης επαρχίας Καλαβρύτων στην Πάτρα προχωράει στην ίδρυση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.
-Ίδρυση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων
Η λειτουργία του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου 1926 έχοντας στην αρμοδιότητα του τους 13 πρώην δήμου (όπως και σήμερα 95 χρόνια μετά). Απογραφή 1920:
1. Καλαβρύτων 2522 κατ. έδρα Καλάβρυτα 1.380 κατ.
2. Αροανίας 2130 » » Σοπωτό 522 »
3. Καλλιφωνίας 2493 » » Κέρτεζη 1.195
4. Κερπινής 5215 » » Κερπινή 360
5. Κλειτορίας 4938 » » Μαζέικα 1.474
6. Λαπαθών 6151 » » Μάνεσι 462
7. Λευκασίου 3934 » » Φίλια 991
8. Παϊων 3489 » » Στρέζοβα 1829
9. Σουδενών 1821 » » Σουδενά 314
10. Ψωφίδος 3232 » » Λειβάρτζι 909
Στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εντάχθηκαν και οι τρείς δήμοι Νωνάκριδος-Κραθίδος και Φελλόης (και παραμένουν έτσι μέχρι σήμερα) που το 1923 είχαν αποσπαστεί διοικητικά από την επαρχία Καλαβρύτων στην Αιγιάλεια, αποτελούμενοι από 24 συνοικισμούς τότε και 3972 κατοίκους και μόνο δικαστικά ανήκουν στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων «ήρξατο λειτουργούν έχων υπεραρκετήν εργασίαν, αναλόγως του πληθυσμού, καθότι κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του εξεδικάσθησαν υπερ τας 2800 υποθέσεις, αριθμός εμφαίνων το φιλόδικον των κατοίκων. Η αυτή μεγάλη αναλογία ήτο και όταν υπήγετο η επαρχία Καλαβρύτων Πρωτοδικειακώς εις τας Πάτρας καίτοι αι εις το Πρωτοδικείον Πατρών υπαγόμεναι έταιραι δύο επαρχίαι Αιγιαλείας και Πατρών ηρίθμουν πληθυσμόν εκατόν πεντήκοντα χιλιάδων κατοίκων, εν τούτοις αι εις το πινάκιον του Πρωτοδικείου Πατρών αναγραφόμεναι δίκαι ανήρχοντο εις 0,7 του όλου αριθμού των υποθέσεων, Τ.Σ. Οι κάτοικοι της επαρχίας Καλαβρύτων είναι εξαπλασίως φιλόδικοι των άλλων τμημάτων του Νομού. Τούτο οφείλεται εις την βασιλεύουσαν αγραμματοσύνην διότι τα ¾ των κατοίκων είναι αναλφάβητοι κατά την απογραφήν του 1920»
Δικηγόροι που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή στα Καλάβρυτα ήταν οι:
Αναγνωστόπουλος Νικ.
Βαλιμίτης Αθ.
Δούβος Τάκης
Κώης Τάκης
Παπαρρηγόπουλος Λεων
Πετιμεζάς Ιωαν.
Μετά την σύσταση του Πρωτοδικείου-Πλημ/κείου-Εισαγγ. Πρωτοδικών και έχοντας Ειρηνοδικείο Πταισματοδικείο-Υποθηκοφυλακείο-Συμβολαιογραφεία στα Καλάβρυτα επακολούθησε η ίδρυση ποινικών φυλακών και ο ερχομός στην πόλη 20 ακόμα ανδρών χωροφυλάκων (Γάσπαρης) προς ενίσχυση των 12 ακόμα που υπήρχαν. Έτσι η δύναμη Χωροφυλακής για την «ασφάλεια» της επαρχίας το 1928 αποτελείται από 46 χωροφύλακες που κατανέμονται σε διάφορους σταθμούς των κέντρων των πρώην Δήμων, εξαρτώμενους από δύο αυτοτελή τμήματα ήτοι τη Διοίκηση Χωροφυλακής Καλαβρύτων και το τμήμα Χωροφυλακής Μαζεϊκων. Οι φυλακές λειτούργησαν κυρίως με κρατούμενους ζωοκλέφτες, επί Μεταξά «φιλοξένησαν» όλα τα προοδευτικά στοιχεία του τόπου (γιατρός Ανδριόπουλος Γ κλπ). Τελευταίος διευθυντής ο Καγιάφας που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Έκλεισαν οι φυλακές μετά τον εμφύλιο αφού πριν είχαν μεταβληθεί σε κρατητήρια δημοκρατικών πολιτών της επαρχίας.
Πριν την κατοχή οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται στο κτίριο Άγριου δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο (Μουσείο). Στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης ιδρύονται και λειτουργούν τα Λαϊκά Δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού με υπεύθυνο για την Επαρχία, αρχικά, τον δικηγόρο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.
Με την απελευθέρωση και τον Εμφύλιο υποτυπώδεις και «έκτακτες» δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται στο κτίριο Αναστόπουλου απέναντι από τον Σιδ. Σταθμό. Τέλος το 1950-51 οικοδομείται το λεγόμενο «Διοικητήριο» στον πρώτο όροφο του οποίου στεγάστηκε το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία και στο ισόγειο το Ειρηνοδικείο. Από το 1999 οικοδομήθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο στην είσοδο της πόλης.
Σημείωση: Από τον Μάρτιο του 1969 είχε υποστηριχτεί πρόταση (Αιγιώτης) του Αιγίου για ίδρυση Πρωτοδικείου στο Αίγιο και παράλληλη κατάργηση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων η οποία βεβαίως απορρίφθηκε.
Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.