Οι Πηγές του Λάδωνα δείχνουν σημάδια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, καθώς παραμένουν παντελώς απροστάτευτες και αναξιοποίητες. Γι΄αυτό, είν...
Οι Πηγές του Λάδωνα δείχνουν σημάδια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, καθώς παραμένουν παντελώς απροστάτευτες και αναξιοποίητες. Γι΄αυτό, είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για οριοθέτησή τους γεγονός, που θα αποτελέσει αφετηρία για την ανάπλαση του χώρου και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους του.
αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
Τα αναγκαία βήματα για την αξιοποίηση των πηγών Λάδωνα, ενός αναξιοποίητου φυσικού θησαυρού που βρίσκεται στα Αροάνια όρη, στην περιοχή της Λυκούριας, κατέγραψαν πρόσφατα η Δημοτική Αρχή των Καλαβρύτων και η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ».
Η συνάντηση παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου και των μελών της Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου το απόγευμα στο περιθώριο της παρουσίας εκπροσώπων συλλογικοτήτων των Καλαβρύτων από Πάτρα και Αθήνα στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του τοπικού ήρωα της Κέρτεζης Αναγνώστη (Δημητρίου) Στριφτόμπολα.
Το θέμα των πηγών του Λάδωνα «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας με πρωτοβουλία του προέδρου της Σωκράτη Μούσιου ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Λυκούρια.
ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας "Αρχαίος Κλείτωρ" Σωκράτης Μούσιος |
Σχετική επιστολή για την αξιοποίηση των πηγών Λάδωνα, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο με κοινοποίηση και στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη απέστειλε τον περασμένο Ιούνιο ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Δουκλιάς με την ιδιότητά του ως αντιδήμαρχος, τότε, της Δ.Ε. Κλειτορίας.
Συγκεκριμένα ζήτησε να εξεταστεί η οριοθέτηση των πηγών «για να μπορεί ο δήμος μας στη συνέχεια να προβεί σε περεταίρω ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής που είναι ζωτικής σημασίας για την ορεινή Αχαΐα».
Το αίτημα απεδέχθη ως τεχνικός προϊστάμενος, με επιστολή του στο δήμο, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός.
Η Ομοσπονδία αφού εξασφάλισε από το περασμένο καλοκαίρι ότι πολιτική βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι η αξιοποίηση των πηγών, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της ΠΔΕ, προσέτρεξε στο δήμο Καλαβρύτων προκειμένου να υπάρξει συλλογική παρέμβαση και δράση.
Ο δήμος, μέσω του Δημάρχου κ.Παπαδόπουλου, θα στηρίξει την πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των πηγών, κινητοποιώντας και το Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού.
«Το Δασαρχείο Καλαβρύτων είναι απαραίτητο να δώσει την συγκατάθεσή του και να κινητοποιηθεί για την οριοθέτηση των πηγών. Η Δημοτική αρχή μπορεί να είναι ο φορέας που θα κινητοποιήσει τη διαδικασία ενώ ο Φορέας Χελμού Βουραϊκού διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία, έναντι της όλης γραφειοκρατίας, να κάνει τη σήμανση και να αξιοποιήσει κονδύλια που είναι ήδη διαθέσιμα μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΕΣΠΑ για την χάραξη και σήμανση της περιοχής η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως δημόσιο κτήμα» σχολιάζει ο κ.Μούσιος.
Η Πρόταση για την Αξιοποίηση
Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας της Ομοσπονδίας «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ» να συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, έχει από καιρό δημιουργηθεί, τόσο ένας ολοκληρωμένος φάκελος με όλα εκείνα τα στοιχεία, για το πως και που επιβάλλεται να γίνουν οι επεμβάσεις, για την οριοθέτηση και ανάπλαση των Πηγών του ποταμού ΛΑΔΩΝΑ, που βρίσκονται στην Κοινότητα της Λυκούριας, του Δήμου Καλαβρύτων, φάκελος που έχει αποσταλεί σε κάθε αρμόδιο.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Σωκράτης Μούσιος σε συνάντηση που είχε με τον δημοσιογράφο και εκδότης της εφημερίδας «ΩτΚ» Νίκο Κυριαζή, στο σημείο «0» του Λάδωνα, θα πρέπει να εξεταστεί, όσο το δυνατόν συντομότερα και με τη δέουσα βαρύτητα, το αίτημα μας για οριοθέτηση και ανάπλαση των Πηγών του ποταμού ΛΑΔΩΝΑ, που βρίσκονται στην Κοινότητα της Λυκούριας, του Δήμου Καλαβρύτων.
Ο κος Μούσιος επισημαίνει ότι «αναφορικά με την περιβαλλοντική διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του π.Λάδωνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού πρέπει να μεριμνήσουν για τη διατήρηση και τη μη υποβάθμιση της εν λόγω περιοχής συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, όπως προβλέπεται άλλωστε και από την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του οικείου Υδατικού Διαμερίσματος.
Αναφορικά με την ανάδειξη των Πηγών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Το πολυθρύλητο ποτάμι του Λάδωνα, τον οποίο ο περιηγητής Παυσανίας χαρακτηρίζει ως τον ωραιότερο ποταμό, διασχίζει τους νομούς Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας και μέσω του Αλφειού εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το μήκος είναι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα και ο ρους του στον χάρτη μοιάζει με φίδι που ελίσσεται. Παραπόταμοί του είναι ο Αροάνιος ή Κατσάνας, ο Πάος ή Πάϊος ή Ξεροπόταμος, ο Τράγος ή Νταραίικο ποτάμι. Οι εντυπωσιακές Πηγές του βρίσκονται στα νοτιοδυτικά του χωριού Λυκούρια, σε απόσταση 4,5 km και σε ύψος 475m από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Πηγών αυτών είναι η μικρή αλλά βαθιά Λίμνη, την οποία σχηματίζει το άφθονο νερό, που αναβλύζει από ένα μόνο κεφαλάρι με συνεχή ροή όλο τον χρόνο, με ιδιαίτερη ορμή και σε τόσες μεγάλες ποσότητες, ώστε θα μπορούσαν να κινούν 20 μύλους κατά τον ιστορικό Γ. Παπανδρέου. Η Λίμνη είναι περίκλειστη από βλάστηση με πλατάνια, ιτιές και άλλα υδροχαρή φυτά, ενώ τα νερά της φαίνονται γαλάζια συνθέτοντας ένα φυσικό τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι Πηγές του Λάδωνα δείχνουν σημάδια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, καθώς παραμένουν παντελώς απροστάτευτες και αναξιοποίητες. Γι΄αυτό, είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για οριοθέτησή τους γεγονός, που θα αποτελέσει αφετηρία για την ανάπλαση του χώρου και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους του.
Α) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ
• Τοποθέτηση πινακίδων, που να κατευθύνουν τον επισκέπτη.
Ασφαλτόστρωση του χωμάτινου δρόμου για ευκολότερη πρόσβαση στις Πηγές.
• Δημιουργία χώρου στάθμευσης
• Κατασκευή κάποιου είδους αναχώματος, για να ανέβη η στάθμη των Πηγών, καθώς και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.
• Αξιοποίηση του χώρου μεταξύ των Πηγών.
• Πεζοδρόμηση και Φωταγώγηση περιμετρικά τους.
• Τοποθέτηση ξύλινων κατασκευών (παγκάκια, τραπέζια, καθίσματα, κιόσκια κ.ά) στον περιβάλλοντα χώρο.
• Δημιουργία χώρου υποδοχής των επισκεπτών και παροχής πληροφοριών σχετικά με την περιοχή (ενημερωτικά φυλλάδια με χάρτες και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος…)
• Ανάδειξη της παρόχθιας Περιοχής, που ξεκινά από τις Πηγές και συνεχίζει κατά μήκος και παράλληλα με τη ροή του ποταμού για απόσταση 200 μέτρων περίπου.
Με τον τρόπο αυτό, οι Πηγές θα γίνουν επισκέψιμες, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο αναφοράς για την ορεινή περιοχή του νομού Αχαΐας. Ειδικότερα:
Β) ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ
• Αξιοποίηση του Λάδωνα, ενός ποταμού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, που το όνομά του συνδέεται με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία.
*Δημιουργία χώρου κατάλληλου για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής (πεζοπορία, περπάτημα, ποδηλασία, ορειβασία, προσκοπισμός κ.α)
• Προσέλκυση επισκεπτών, τουριστών, πεζοπόρων.
• Τόνωση της οικονομίας της Περιοχής.
• Προβολή και Προώθηση των τοπικών προϊόντων
• Ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα και νέες θέσεις εργασίας, που θα αποτελέσουν κίνητρο για τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους.
• Ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς.
• Ένταξη των Πηγών του Λάδωνα και της περιοχής μας στο ευρύτερο δίκτυο σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος της Επαρχίας Καλαβρύτων (Χιονοδρομικό Κέντρο, Οδοντωτός, Φαράγγι του Βουραϊκού, Σπήλαιο Λιμνών, Ιστορικές Μονές, Κλήμα Παυσανία, Πλατανοδάσος Πλανητέρου, Πηγές Αροανίου, Αρχαίος Κλείτορας κ.α)
• Κλείνοντας, σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν, διαφαίνεται η αναγκαιότητα της Ανάπλασης και αξιοποίηση των Πηγών του ποταμού Λάδωνα, καθώς το έργο αυτό θα δώσει μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της Επαρχίας Καλαβρύτων και ιδιαίτερα της Τοπικής μας κοινωνίας, που ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με την κτηνοτροφία.
Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.