HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΧΑΪΑ: Με ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώθηκε το 9ο Forum Yγείας

Η αποκέντρωση της διαχείρισης ζητημάτων της δημόσιας υγείας είναι επιβεβλημένη στην νέα εποχή, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδεί...



Η αποκέντρωση της διαχείρισης ζητημάτων της δημόσιας υγείας είναι επιβεβλημένη στην νέα εποχή, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «ΠΦΥ O ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη νέα Εποχή» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής, σηματοδοτώντας το κλείσιμο του φετινού 9ου Forum Yγείας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»

Χ. Μπονάνος: «Καλύψαμε με 21 εκ. Ευρώ τη μισθοδοσία γιατρών».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος (ο οποίος είχε και τον συντονιστικό ρόλο της εκδήλωσης) αναφέρθηκε στις ελλείψεις και τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη των αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων που ανέδειξε το τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας.
«Είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε μεταρρυθμιστικές προτάσεις και πόσο θα άλλαζαν την εικόνα της πατρίδας μας;» έθεσε ευθέως το ερώτημα για να προσθέσει πως «η κρίση μας δίδαξε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα αξιόπιστο δίκτυο ΠΦΥ στη νέα εποχή»
Σημείωσε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην δημόσια υγεία με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ του ποσού των 21 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, παροχή υγειονομικού υλικού και στήριξη των δομών υγείας, όμως, τόνισε πως το έλλειμμα της μη αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μεγάλο και πρέπει να καλυφθεί μέσω μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής.


Γ. Παναγιωτακόπουλος: « Προ των πυλών η μετάλλαξη Δέλτα»

Πρώτος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας λέγοντας πως «είμαστε σε φάση επιδημιολογικής ύφεσης», όμως δεν έκρυψε την αγωνία του ενόψει της απειλής των μεταλλάξεων, όπως αυτή με το ινδικό στέλεχος «Δέλτα», η οποία –δυστυχώς- δεν είναι προ των πυλών αλλά είναι εντός της χώρας και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα μας επηρεάσει, είναι μια σημαντική παράμετρο γι’ αυτό έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και ενδεχομένως να ληφθούν και νέα αναλόγως της επιδημιολογικής πορείας. Αναχαίτιση και πλήρης εξάπλωση του στελέχους δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Με μέτρο, σύνεση και εγκράτεια νομίζω ότι μπορούμε να χαρούμε αυτήν την ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Χ.Γώγος: « Μόνο με εμβολιασμό θα φρενάρουμε τον ιό»
Ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών παίρνοντας τη σκυτάλη, αναφέρθηκε στο ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας που αγγίζει το 50% του πληθυσμού, που είναι ένα καλό επίπεδο και η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει. Όπως είπε, στην χώρα μας είμαστε στο κίτρινο και σύντομα θα μπούμε στο πράσινο, ενώ το πρόβλημα είναι η μετάλλαξη του ιού. «Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κατά 80% για να φθάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Στόχος μας είναι να πείσουμε κατά πρώτον το 30% περίπου ηλικίας, άνω των 70 ετών, που ακόμα δεν έχουν μπει στον εμβολιαστικό στόχο και γενικότερα οι ευάλωτες ομάδες, και κατά δεύτερον τον υπόλοιπο πληθυσμό και τις νέες ηλικίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανοσία της αγέλης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον πολλαπλασιασμό και την αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα, οι οποίες δυστυχώς θα προκαλέσουν μεταλλάξεις. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ελέγξουμε αυτή τη συνεχή αλλαγή του στελέχους. Νομίζω ότι ο κόσμος πείθετε, αλλά πρέπει να ενημερωθεί στοχευμένα από ειδικούς για να πειστεί» ανέφερε.
Σημείωσε, δε, πως «οι πανδημίες δεν λύνεται μόνο με εμβόλια, με καλές θεραπείες, με μέτρα ατομικής υγιεινής, αλλά με ευρύτερα μέτρα για την παγκόσμια υγεία, την κλιματική αλλαγή, προστασία του ευάλωτου πληθυσμού χωρών, ενώ πρέπει το Σύστημα Υγείας να θωρακίζεται και να είναι έτοιμο για πανδημίες και για καταστροφές. Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές, η Δημόσια Υγεία να βγει στο προσκήνιο να αναβαθμιστεί σε όλες τις εκφάνσεις», ενώ χαρακτήρισε αδήριτη την ανάγκη αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Α. Βανταράκης: « Η αναβάθμιση της Υγείας να ξεκινήσει από την Περιφέρεια»
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη οι περιφέρειες να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ειδικά οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών που είναι ισχυρές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή κοινωνία για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
«Πρέπει να σκύψουμε πάνω στις περιφέρειες και να τις ενδυναμώσουμε ώστε να ισχυροποιηθούν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, σε περίοδο ύφεσης. Ακόμα και το θέμα των μεταλλάξεων καλό θα είναι να υπήρχαν πυρήνες αλληλούχησης, όπως γίνεται με τα λύματα, έχουμε δημιουργήσει δίκτυο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και όχι αθηνοκεντρικό με αποτελέσματα ανά Περιφέρεια που φέρνουν ασφάλεια. Είναι αναγκαία η επαφή με τον πληθυσμό και η εξατομίκευση κάθε περιφέρειας. Δεν φθάνει μόνο ο αριθμός των εμβολιασμών, αλλά να περιοριστεί ο χρόνος μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Βανταράκης, ο οποίος ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις της Δημόσιας Υγείας.
«Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ξανά τη δημόσια υγεία, δίκαια γιατί στην χώρα μας έχει μεγάλες ανισότητες», επισήμανε τονίζοντας πως η Δημόσια Υγεία πρέπει να αναβαθμιστεί σε περιφερειακό επίπεδο ενώ πρέπει να στηριχθεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
 
Γ. Κυριόπουλος: « Η θνητότητα στις ΜΕΘ ήταν υψηλή»
«Η ταύτιση της Δημόσιας Υγείας με την ιατρική περίθαλψη αποτελεί μεγάλη πλάνη», τόνισε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η νέα Δημόσια Υγεία, όπως σήμερα προσλαμβάνεται από τον δυτικό κόσμο, είναι κυρίως πολιτική υγείας, η οποία συνοψίζεται ως ένα πολιτικό και διοικητικό εγχείρημα ελέγχου των παραγόντων κινδύνου για την υγεία και συντήρησης και βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού».
Για την πανδημία ανέφερε πως σε παγκόσμιο επίπεδο προέκυψε «αιφνιδιασμός» και πως η Δημόσια Υγεία αρχίζει να φθίνει και λόγω της έκρηξης της ιατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας.
Στην χώρα μας, παρατήρησε πως ήταν ικανοποιητική η επίδοση στην πανδημία και αυτό οφείλεται στους «εργάτες» υγείας ιατρούς και νοσηλευτές και στα Πανεπιστήμια, καλή στο πρώτο lockdown, μέτρια στο δεύτερο και πολύ καλή στα εμβόλια. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην υψηλή θνηνότητα στις ΜΕΘ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.
Αναφέρθηκε και στην σύγχυση που προκλήθηκε στην κοινότητα, αλλά και στην δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, και στην κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και στην εξουσία και αυτό θα πρέπει να το άρουμε σύντομα.
Δεν συμμερίστηκε τις απόψεις των ειδικών, λέγοντας πως «βρισκόμαστε στη δίνη μας μεγάλης αβεβαιότητας, ακόμα δεν έχουμε εικόνα για έκταση της ανοσίας και υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν λυθεί διεθνώς» σημειώνοντας πως ένα επίπεδο συναγερμού θα πρέπει να τηρηθεί.
Κλείνοντας υπογράμμισε πως αυτή η υπόθεση της πανδημίας είναι κυρίως πρόβλημα της δημόσιας υγείας, άρχισε με την καραντίνα και θα τελειώσει με το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.

Α. Σωτηρούδης: «Κάναμε το καλύτερο στα κύματα πανδημίας»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Απόστολος Σωτηρούδης, Καρδιολόγος Διευθυντής ΕΣΥ, Πρόεδρος Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πάτρας, ο οποίος ανεφέρε από την πλευρά του πως στην πανδημία όλα έγιναν την τελευταία στιγμή αλλά καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τους εργαζόμενους για να ανταπεξέλθουμε ως κοινωνία στην υγειονομική κρίση.
Τόνισε, επίσης, πως «ο ρόλος της πρόληψης – που είναι αρμοδιότητα της ΠΦΥ- έχει ξεχαστεί. Είμαστε πρωτοπόροι ως προς την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ στην πρωτοβάθμια είμαστε οι πρώτοι από το τέλος. Έχουν γίνει σπασμωδικές κινήσεις στην ΠΦΥ και τόσα χρόνια μιλάμε για πιθανότατα όσμωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Σημείωσε επίσης ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι παίζουν λάθος ρόλο, είναι επιστημονικά όργανα και πρέπει να είναι σύμβουλοι της πολιτείας που ασχολούνται με τον συνδικαλισμό.
«Προσπαθήσαμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία στην ΠΦΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως χρειάζεται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της πρόληψης για να μην γεμίζουν τα νοσοκομεία.


Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.