Ένα διήμερο συνέδριο εστιασμένο στην τοπική ιστορία, τα Καλάβρυτα ως αφετηρία του Αγώνα του ’21, με παράλληλο στόχο να ορίσει και βασικές ...
Ένα διήμερο συνέδριο εστιασμένο στην τοπική ιστορία, τα Καλάβρυτα ως αφετηρία του Αγώνα του ’21, με παράλληλο στόχο να ορίσει και βασικές αρχές μιας συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής και κοινωνικής εξωστρέφειας, για την πρόοδο και εθνική ολοκλήρωση, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 2/7 στα Καλάβρυτα, στο κτίριο "Πέτρινο", πλαισιώνοντας και την Κυριακάτικη (4/7/2021) ετήσια επέτειο και Αναπαράσταση της νικηφόρου μάχης κατά του Ιμπραήμ, στο Μέγα Σπήλαιο.
Κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου με τίτλο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: 200 χρόνια, η πρώτη ελεύθερη πόλη» την οποία θα κηρύξει στις 8:00 το απόγευμα σήμερα ο σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος, υπό την ευρύτερα γνωστή ιδιότητά του και αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα αναφερθεί στα «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μια διαρκής προσπάθεια για την Εθνική ολοκλήρωση».
Θα προηγηθούν οι χαιρετισμοί εκ μέρους των τριών βασικών διοργανωτών του συνεδρίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ.κ.Ιερωνύμου, του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Δημητρίου (Δήμου) Βαρβιτσιώτη και εκ μέρους της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας
Το προεδρείο κατά την απογευματινή εναρκτήρια ημερίδα θα αποτελούν και οι Φωτόπουλος Αθανάσιος, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, Φούρας Ανδρέας, π. Υπουργός, Βοηθός Δημάρχου για τον εορτασμό των 200 χρόνων, Καραμπελιάς Γεώργιος, Ιστορικός, Συγγραφέας και Σταθακόπουλος Δημήτριος, Δρ. Κοινωνιολογίας της ιστορίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, τέλος, τη Βράβευση Δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Πάος Καλαβρύτων για την πρωτότυπη ιδέα διδασκαλίας των παιδιών σχετικά με τις «Ιστορικές Σημαίες του 1821» και τη βράβευση του Γιώργου Δαλιάνη, για την διαχρονική συνεισφορά του ιδίου και της Μουσικής Οικογένειας στη διατήρησή της αυθεντικής Δημοτικής Μουσικής μας παράδοσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το διήμερο συνέδριο που ξεκινά σήμερα το πρωί ώρα 10:30 (Προεδρείο Κατσιρώδης Αθανάσιος, Νασιώτης Θεόδωρος, Σακελλαριάδης Γεώργιος, πανοσ. π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος) περιλαμβάνει ομιλίες των Β. Μπεντεβή («Η θυσιαστική και αγωνιστική προσφορά των Ιερών Μονών της Περιοχής Καλαβρύτων και Βοστίτσας στον Αγώνα του 1821»), Τ. Μπαλφούσια («Η άρνηση των Καλαβρυτινών προεστών το 1821 να μεταβούν στην Τρίπολη, ως “στάση” κατά της Οθωμανικής Διοίκησης»), Γ. Μητρόπουλου («Οι άγνωστοι Αγωνιστές της Κατσάνας»), γερ. Μάξιμου Ιβηρίτου, π. Πρωτεπιστάτη Αγίου Όρους, επίτιμου καθηγητή Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («Περί του Αντιβασιλέως της Αιγύπτου Ιμβραήμ Πασσά, του καταστροφέα της Πελοποννήσου»), πανοσ. π.Καλλίνικου Αποστολόπουλου («Τα Μοναστήρια, κιβωτός του Ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας, μετά την άλωση (1453), διατήρησαν την φλόγα της ελευθερίας του γένους»), Π. Φράγκου -Διευθυντής μονάδας Ε.Ε. ΥΠΟΙΚ.- («Τολμάν επικαλείστε την αλήθεια»), πανοσ. π. Ευσέβιου Σπανού («Η συμβολή των Καλαβρύτων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας»).
Κατά την απογευματινή συνεδρία, ώρα 5:00 μ.μ. (Προεδρειο Σ. Δουκλιάς . Γ. Κοσμάς, Ευθ. Βαζαίος) θα μιλήσουν οι Αν.Μπαλασοπούλου («Η φιλελληνική δράση στη Βόρεια Πελοπόννησο πριν και κατά την διάρκεια της Επανάστασης»), Στ.Μουζάκης («Αίτια και παράγοντες της Ελληνικής Επανάστασης. Άραγε θα μπορούσε σήμερα να ενεργήσει μια Φιλική Εταιρεία; Μια επίκαιρη προσέγγιση»), Δημήτριος Βαρβιτσιώτης («ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1821: Η βαρύνουσα σημασία της περιοχής των Καλαβρύτων για τους Οθωμανούς, την περίοδο της έναρξης του Αγώνα»), Κωνσταντίνος Φίλης, Διεθνολόγος, («Ελλάδα και διεθνές περιβάλλον: Εσωστρεφής και εξωστρεφής Πατριωτισμός») και ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης («Η Εθνική προσπάθεια για Ελευθερία το 1821 και η αναγκαιότητα συνεχούς προσπάθειας για διατήρησή της»). Το συνέδριο συνεχίζεται και αύριο Σάββατο 3/7/2021.
Αναβίωση του καλογερικού πολέμου
Την Κυριακή 4 Ιουλίου τα Καλάβρυτα εορτάζουν την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία. Θα προηγηθεί την παραμονή το απόγευμα ο Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με παρόντες δεκάδες ένστολους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ, αναβιώνοντας την ευλογία των Αρμάτων των Αγωνιστών Υπερασπιστών της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, που έγινε την παραμονή της Ιστορικής Μάχης το 1827.
Την Κυριακή, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα εκφωνήσει λόγο η συγγραφέας και εκπαιδευτικός κα Αναστασία Ευσταθίου και θα ακολουθήσει η αναβίωση των γεγονότων από την Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλους τους προβλεπόμενους από τον Νόμο περιορισμούς για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.