HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Επίσημη παρουσίαση του «Αρίσταρχου» ως πρώτου επίγειου σταθμού στο «Ευρυζωνικό Δίκτυο του Διαστήματος»

Μετά την επιτυχημένη σύζευξη του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» με τον δορυφόρο «Alpha Sat» -το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου...



Μετά την επιτυχημένη σύζευξη του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» με τον δορυφόρο «Alpha Sat» -το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου- (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και την για πρώτη φορά σύνδεση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με τη Γη με τη χρήση της τεχνολογίας λέιζερ, εγκαινιάστηκε σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου, το νέο σύστημα διασύνδεσης που καθιστά τον «Αρίσταρχο» ως τον πρώτο επίγειο σταθμό, μεταξύ των δέκα (10) συνολικά παγκοσμίως, του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος», μέσω του προγράμματος SkyLight.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κώστας Μάρκου, ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κος Δημήτρης Λιανόπουλος, δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία της Διευθύντριας για θέματα Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Viau Elodie.



Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κώστας Μάρκου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας dr Αλέξης Μπίρμπας.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του προγράμματος ScyLight για το Τηλεσκόπιο Καλαβρύτων -Χελμού «Αρίσταρχος», από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος Δρ Σπύρο Βασιλάκο καθώς και παρουσίαση του προγράμματος Οπτικές Τηλεπικοινωνίες (ESA) από την Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» και παρουσίαση του εξοπλισμού του προγράμματος SkyLight.
Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά η Ευρώπη συνέδεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τη Γη, με λέιζερ, χάρη στη σύζευξη του «Αρίσταρχου» με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alpha Sat».
Έτσι, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για μια νέα τεχνολογία στην επικοινωνία δορυφόρων και επίγειων σταθμών και δικτύων, με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στον χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών.
Και αυτό γιατί η νέα τεχνολογία θ’ αυξήσει εντυπωσιακά τις ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων και, επίσης, θα κάνει τη μεταφορά τους πιο ασφαλή από ποτέ, χωρίς παρεμβολές, περιορισμούς στη χωρητικότητα κ.α.
Μέσω του «Αρίσταρχου», η Ελλάδα τοποθετείται πια στο παγκόσμιο στερέωμα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, με τεράστιες δυνατότητες και πολύπλευρα οφέλη.
Και αυτό χάρη στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του «Αρίσταρχου» που επελέγη τον Αύγουστο του 2020 απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτος επίγειος σταθμός -μεταξύ των 10 παγκοσμίως – του προγράμματος SkyLight, με την τοποθέτηση εκεί -το τελευταίο διάστημα- όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.

Αθ.Παπαδόπουλος: η νέα, επαναστατική τεχνολογία, αυτή η τεχνολογική απογείωση έρχεται απ’ την κορυφή του Χελμού και τα Καλάβρυτα
«Τα Καλάβρυτα, ένας τόπος με βαθιά ιστορία, απ’ όπου ξεκίνησε 200 χρόνια πριν η Ελληνική Επανάσταση, συνδέουν σήμερα τ’ όνομα τους με μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που έρχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά τη σύντομη παρέμβαση του στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του Τηλεσκοπίου Χελμού-Καλαβρύτων «Αρίσταρχος», ως του πρώτου επίγειου σταθμού του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος».
Η εκδήλωση έγινε στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Αθανάσιου Κυριαζή.
Όπως είναι γνωστό, χάρη στο Τηλεσκόπιο Χελμού-Καλαβρύτων «Αρίσταρχος», που επελέγη απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως ο πρώτος επίγειος σταθμός του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος» και χάρη στο πρόγραμμα «SkyLight», το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, για πρώτη φορά η Γη συνδέθηκε με λέιζερ, με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alphasat».
«Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μιας επανάστασης στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου τα ραδιοκύματα αντικαθίστανται απ’ την τεχνολογία λέιζερ», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει νέες, τεράστιες δυνατότητες στη μεταφορά δεδομένων, με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς παρεμβολές και περιορισμούς στη χωρητικότητα».
Και πρόσθεσε: «Οφείλω, λοιπόν, και σήμερα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του προγράμματος και μαζί να τους ευχαριστήσω που μάς έδωσαν την ευκαιρία, το περασμένο Σάββατο, να γίνουμε μάρτυρες μιας καινοτομικής τεχνολογίας που, πέραν όλων των άλλων, δείχνει και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας. Μια εξέλιξη που έρχεται ταυτόχρονα να διευρύνει αποφασιστικά τους ορίζοντες και τα εφόδια της χώρας μας σε ένα πεδίο συνδεδεμένο με το μέλλον και σ’ έναν τομέα όπου εστιάζει ήδη, με μεγάλη ένταση, η παγκόσμια κοινότητα».
«Οι οπτικές ίνες παραχωρούν, πλέον, τη θέση τους στα συστήματα λέιζερ, στην επικοινωνία μεταξύ των επίγειων σταθμών και των δορυφόρων και αυτή η νέα, επαναστατική τεχνολογία, αυτή η τεχνολογική απογείωση έρχεται απ’ την κορυφή του Χελμού και τα Καλάβρυτα, για να δανειστώ τον τίτλο μιας πρόσφατης συνέντευξης του κ. Βασιλάκου σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα», υπογράμμισε ακόμα ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και τη σημαντική συμβολή τους σ’ όλο το εγχείρημα, τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή Αθανάσιο Κυριαζή, τον Πρόεδρο και Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο και την Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
«Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Ελοντί, Διευθύντρια για θέματα Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Στον «Αρίσταρχο» από μέρες βρίσκονται επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας οι οποίοι πραγματοποίησαν μια σειρά από πετυχημένα πειράματα και δοκιμές με το Τηλεσκόπιο και τον γεωστατικό δορυφόρο AlphaSAT.
Η επιστημονική ομάδα που εργάσθηκε αποτελούταν από τους: Μανώλη Ξυλούρη (Ερευνητή NOA), Donatas Miklusis και Zoran Sodnik (μηχανικούς της ESA), Αλέξης Γουρζέλας (τεχνικός ΕΑΑ), Παναγιώτης Χάντζιος (Ερευνητής ΕΑΑ), Ιωάννης Αλικάκος (Αστρονόμος ΕΑΑ).
Στις 23 Ιουλίου, η ομάδα τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ μαζί με δύο οπτικούς μηχανικούς από την ESA ξεκίνησαν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος από τους επιστήμονες της ESA με στόχο την παρακολούθηση και καταγραφή πληροφορίας που θα στέλνει ο δορυφόρος, με οπτικό laser, σε ειδικό ανιχνευτή που θα είναι τοποθετημένος στον Αρίσταρχο.
Η ομάδα εγκατέστησε ένα μικρό τηλεσκόπιο στο πλάι του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος, το οποίο θα στέλνει το σήμα λέιζερ στον δορυφόρο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης, ένα κατάλληλο οπτικό σύστημα για την ευθυγράμμιση με ακρίβεια του μικρού τηλεσκοπίου με τον Αρίσταρχο. Στις 26 Ιουλίου, η ομάδα ευθυγράμμισε με επιτυχία το οπτικό σύστημα του ανιχνευτή με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου και πήρε την πρώτη εικόνα ενός αστέρα μέσω του νέου ανιχνευτή, επομένως επιτεύχθηκε το πρώτο φως! Η ευθυγράμμιση του μικρού τηλεσκοπίου με τον οπτικό άξονα του Αρίσταρχου επιτεύχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Σήμερα 31 Ιουλίου 2021 σε μια ιστορική μέρα, η ομάδα στόχευσε να συζεύξει τον Αρίσταρχο με τον δορυφόρο Alphasat, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών που υπάρχει σήμερα, με πετυχημένο αποτέλεσμα.
Η επιτυχής εγκατάσταση του εξοπλισμού ήταν και το “πρώτο φως” για το πρόγραμμα ScyLight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και η πετυχημένη ζεύξη έκανε πλέον το Αστεροσκοπείο Χελμού το πρώτο επίγειο σταθμό αυτού του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις τεχνολογίες επικοινωνίας.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SKYLIGHT ΚΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»
Η τεχνολογία οπτικών επικοινωνιών με τη χρήση laser είναι η επόμενη επανάσταση
στις δορυφορικές επικοινωνίες, φέρνοντας πρωτοφανείς ρυθμούς μετάδοσης, και
υψηλή ασφάλεια δεδομένων για την κάλυψη αναγκών την επόμενη δεκαετία.
Σήμερα, η μετάδοση δεδομένων από δορυφόρους αξιοποιεί κυρίως την τεχνολογία των ραδιοκυμάτων. Ο «Αρίσταρχος» θα επικοινωνεί απευθείας με έναν Γεωστατικό δορυφόρο και θα κατεβάζει τα δεδομένα σε πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες με τη χρήση του laser στη γη. Για πρώτη φορά θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με τους δορυφόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Θα είναι ο πρώτος επίγειος σταθμός στη γη που θα κατεβάσει δεδομένα με τη
τεχνολογία αυτή. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που συλλέγουν οι δορυφόροι θα δημιουργηθούν σε τελικό στάδιο 10 επίγειοι σταθμοί σαν τον «Αρίσταρχο» σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για µία κορυφαία στιγµή για τα Καλάβρυτα και τον "Αρίσταρχο" που χαρακτηρίζεται ως «επανάσταση στις νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών», «ένα παράθυρο στο µέλλον, µέσω του δεύτερου µεγαλύτερου Τηλεσκοπίου στην Ευρώπη και του µεγαλύτερου στα Βαλκάνια», όπως δήλωσε ο δήµαρχος Θαν. Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής 


ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής



ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης

Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα

 Η Διευθύντρια Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Viau Elodie

ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος

ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κώστας Μάρκου

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Δρ Σπύρος Βασιλάκος



ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας δρ. Αλέξης Μπίρμπας.






{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ