Με απόφαση του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, εγκρίθηκε η πρώτη ομάδα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού, που αφορά σε 12 μελέτες Τοπικών...
Ανάμεσα στους Δήμους που κατέθεσαν αίτημα για χρηματοδότηση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και που εγκρίθηκε, είναι και ο Δήμος Αιγιαλείας. Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρείται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί το σημερινό χάος με τη διαχείριση της γης στη χώρα μας, καθώς μέσω αυτών θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι δρόμοι, τα προβλήματα με τους κατολισθησιμους οικισμούς κ.α..
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως φορέας υλοποίησης της πράξης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προκηρύξει ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης: ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ εκτιμώμενης αξίας 1.856.194,84 € (πλέον Φ.Π.Α. 24 %) με τελική προθεσμία υποβολής προσφορών την 30η Σεπτεμβρίου.
Αντικείμενο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Αιγιαλείας είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στην έκταση του Δήμου με διάκριση των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων. Κεντρικό πυρήνα της διαδικασίας αποτελεί η κατάρτιση της Κύριας Μελέτης ΤΠΣ η οποία καθορίζει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, την ιεράρχηση του οδικού δικτύου, τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, την προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή του έργου. Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες καθορίζονται και Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης. Επιπλέον, περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές Μελέτες της Κύριας Μελέτης ΤΠΣ την συνοδή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων, την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στο σύνολο της έκτασης και για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά.
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος σημειώνει πως η δημοτική αρχή είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Αιγιάλεια συμπεριλαμβάνεται στους πρώτους Δήμους της χώρας όπου ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχέδιου σε όλη την έκταση του Δήμου. “Είναι σημαντικό πλέον ότι ο Δήμος μας διεκδικεί χρηματοδοτούμενα προγράμματα προς όλες τις κατευθύνσεις και το συγκεκριμένο ίσως είναι από τα πιο σημαντικά, αφού έχει σκοπό την ορθή πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής” δηλώνει ο κ. Καλογερόπουλος, προσθέτοντας πως τα γρήγορα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής κατατάσσουν την Αιγιάλεια στους πρώτους δήμους που υλοποιούν τις σχετικές διαδικασίες. Με τη σειρά του, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου κ. Βασίλης Χριστόπουλος, αφού ευχαριστεί θερμά όλους τους εμπλεκόμενους που συνεργάστηκε για την υποβολή της πρότασης και την άμεση αποστολή των επιπλέων στοιχείων που ζητήθηκαν και ιδιαίτερα την Υπηρεσία Δόμησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών, τονίζει πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, όπως ΤΕΕ, Υπηρεσία Δόμησης, Σύλλογο Μηχανικών Αιγιαλείας κ.α. ώστε να αποτυπωθούν τα προβλήματα αλλά και οι πολεοδομικές ιδιαιτερότητες κάθε Κοινότητας, γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα επόμενα χρόνια να σχεδιαστεί σωστά το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αιγιαλείας και να θεραπευτούν αρκετές πολεοδομικές παθογένειες που αποτρέπουν την ορθή οικιστική ανάπτυξη, τις επενδύσεις κ.α.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους και η ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών των νέων ΤΠΣ, που θα καλύψουν το 70% της ελληνικής επικράτειας θα είναι πραγματικότητα έως το 2025. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.