HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Γυναίκες και Επανάσταση σε εξαιρετικό δρώμενο και καθηλωτική ομιλία (ΦΩΤΟ)

Στον ρόλο και στην ανεκτίμητη, πολύπλευρη συμβολή των γυναικών στην προετοιμασία, στην οργάνωση και στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του ...



Στον ρόλο και στην ανεκτίμητη, πολύπλευρη συμβολή των γυναικών στην προετοιμασία, στην οργάνωση και στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821 αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την παρουσίαση στα Καλάβρυτα του βιβλίου της Ιστορικού και συγγραφέως Βασιλικής Λάζου «Γυναίκες και Επανάσταση 1821 -Απ’ τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος».
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, τον οποίο και συνεχάρη για την πρωτοβουλία του ο κ. Παπαδόπουλος. 
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων εστίασε ιδιαίτερα στο έργο των καθημερινών γυναικών της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου, σημειώνοντας ότι «οι ανώνυμες, καθημερινές γυναίκες είναι παρούσες στην τροφοδοσία και στην εμψύχωση των αγωνιστών, είναι παρούσες στις μάχες, είναι παρούσες στην περίθαλψη των ανδρών, είναι παρούσες γαλουχώντας τα παιδιά τους με τη σπίθα της Ελευθερίας, της Πίστης και της Πατρίδας και παρούσες ώστε αυτή η σπίθα να γίνει φλόγα και τελικά νικητήρια δύναμη».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «οι αφανείς ηρωίδες του ’21 συμβάλλουν πολύπλευρα στην Επανάσταση κόντρα, όχι μόνο στον εχθρό, αλλά και στους κοινωνικούς περιορισμούς που συνόδευαν το φύλο τους. Κόντρα σε κοινωνικά όρια που τις κατέτασσαν σε συγκεκριμένους ρόλους. Αν και όλοι οι ρόλοι τους ήταν πάντα πρώτης γραμμής».
Αναφερόμενος στο βιβλίο της κ. Λάζου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ιστοριογραφία, αναλογικά με το εύρος της συμμετοχής και της συνεισφοράς των γυναικών στον Αγώνα, στο πριν και στο μετά, δεν είναι τόσο πλούσια. Είναι ελλειμματική. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που καθιστά το βιβλίο της κυρίας Λάζου ως μια απ’ τις πιο ξεχωριστές, πολύτιμες και ενδιαφέρουσες εκδόσεις, με αφορμή και τη συμπλήρωση φέτος των 200 χρόνων απ’ την κήρυξη της Επανάστασης στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας». 
Και πρόσθεσε: «Εδώ, στα Καλάβρυτα, εδώ απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, εδώ είναι ο φυσικός τόπος να παρουσιαστεί ένα βιβλίο που μιλά για την ηρωίδα γυναίκα του ’21. Τη σύζυγο, τη μητέρα, την κόρη, την αδελφή αλλά και τη χήρα της πρώτης περιόδου του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ηρωίδες, δηλαδή, ισάξιες με τους άνδρες τους. Γυναίκες που αγωνίστηκαν με ανδρεία, με παλληκαριά, που ατρόμητες και δοξασμένες, αψήφησαν τον θάνατο στο όνομα της γης, της πατρίδας, της πίστης και της Ελευθερίας. Γυναίκες που χωρίς τη συμμετοχή τους η Επανάσταση δεν θα είχε σίγουρα την έκβαση που είχε».

Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος μαθητές των Καλαβρύτων, 
Γιαννέλου Νεφέλη, Δαφαλιάς Αχιλλέας, Δαφαλιάς Παναγιώτης, Μπίκου Ιωάννα και Παναγοπούλου Κωνσταντίνα, με την καθοδήγηση και σκηνοθεσία της κας Μαρίας Νίκα απέδωσαν με μοναδικές ερμηνείες το θεατρικό δρώμενο "Προς τις γυναίκες που λησμονήθηκαν - Με εκτίμηση"
Στο δεύτερο μέρος παρακολουθήσαμε μια καθηλωτική ομιλία της καθηγήτριας του ΑΠΘ κας Βασιλικής Λάζου με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας στα χρόνια της επανάστασης".



Να σημειώσουμε οτι η κα Λάζου πρόσφατα κυκλοφόρησε το σχετικό βιβλίο "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, 1821 - ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ" από τις εκδόσεις "διόπτρα"
Το βιβλίο περιλαμβάνει:
Προεπαναστατικά χρόνια. Μέσα από γλαφυρές και ενδιαφέρουσες αφηγήσεις διερευνώνται με κριτική ματιά οι πραγματικότητες των γυναικών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Ύδρα.
Η προετοιμασία του Αγώνα. Στον απόηχο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Φαναριώτισσες και γυναίκες της αναδυόμενης αστικής τάξης αναλαμβάνουν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση.
Η Επανάσταση. Γυναίκες εν πολέμω. Μέσα από μια ποικιλία ιστορικών πηγών διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι γυναίκες στον πόλεμο, η επικουρική και ενίοτε η πολεμική τους δραστηριότητα. Γυναίκες ως "βάρος", γυναίκες ως "λάφυρο", γυναίκες στα χαρέμια.
Επώνυμες και διάσημες γυναίκες του 1821. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους. Οι εξαιρετικές και ασυνήθιστες πράξεις τους τις έβγαλαν από την αφάνεια και τις έφεραν στο επίκεντρο συνταρακτικών εξελίξεων που ξεπερνούσαν τα κοινωνικά όρια του φύλου τους.
Οι μαζικές αιχμαλωσίες. Χριστιανός και μουσουλμάνες στην Πελοπόννησο, τη Νάουσα, τη Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο και την Αθήνα αντιμετωπίστηκαν ως λεία πολέμου προς εκμετάλλευση και εμπόρευμα για προσπορισμό κέρδους.
Ο Καποδίστριας. Με φόντο τις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του ελληνικού κράτους, θίγονται ζητήματα μέριμνας των χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων, των ηθικών αμοιβών και των συντάξεων για τις χήρες των αγωνιστών, της γυναικείας εκπαίδευσης και της απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή και τα πολιτειακά κείμενα του Αγώνα. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ