HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των δράσεων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών

«Η μάχη που δώσαμε - και ακόμα δίνουμε - με τις φλόγες, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο πλευρό των ...



«Η μάχη που δώσαμε - και ακόμα δίνουμε - με τις φλόγες, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο πλευρό των δήμων, των πολιτών και των εθελοντών, γνωρίζουμε καλά ότι είναι μόνο η πρώτη, μίας σειράς μαχών που έχουμε μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον αλλά και για να στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν» τονίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με εντολή του οποίου οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων για την άμεση στήριξη των πληγέντων και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλο το διάστημα της μεγάλη πυρκαγιάς στην Ηλεία διέθεσε στόλο άνω των 50 μηχανημάτων και οχημάτων, συμβάλλοντας μαζί με τις δυνάμεις των Δήμων στην προστασία των οικισμών μέσω της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, μεταφοράς νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα, μετακίνησης εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ενώ παράλληλα παρείχε σημαντικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό στα σώματα ασφαλείας και στις κοινότητες που απειλήθηκαν από τις φλόγες. 

Πέραν τούτων όμως, πλέον έχουν ξεκινήσει ή ολοκληρώνονται οι εξής δράσεις:

Ξεκίνησε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, ώστε το σχετικό αίτημα να διαβιβαστεί από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο Υπουργείο Μεταφορών.

Συγκροτούνται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες επιτροπές εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις

Σε συνεργασία με τους Δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ, διενεργείται έλεγχος για βλάβες σε κρίσιμες υποδομές (ύδρευση, άρδευση, δρόμοι, κλπ) και τεχνικά έργα, ενώ οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας διενεργούν ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων.,

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησε σε αρχική εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο ενώ προχωράει και σε έλεγχο των άλλων βλαβών που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υλοποιεί δράσεις υγειονομικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών που επλήγησαν.


Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης, ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:

Διαβίβασε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την αρχική εκτίμηση αναγκών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων και ταχέων δράσεων αποκατάστασης καθώς και τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και το χαρακτηριστικό των πολλών και μικρών κλήρων. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και περιοχών βόσκησης που πρόκειται να ανακύψει, θέτοντας υπόψη του Υπουργείου πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για απευθείας πίστωση πόρων αποζημίωσης για την κάλυψη διατροφικών αναγκών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής καθυστέρησης λόγω γραφειοκρατίας. Σημειώνεται πως η πρόταση προβλέπει την απευθείας πίστωση ποσών για τις ανάγκες σε ζωοτροφές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ με απλή αίτηση των κτηνοτρόφων (με προσκόμιση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2021) και μετά από διασταυρωτικό έλεγχο των αιτήσεων από τη ΔΑΟΚ.

Με επιστολή του προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, θέτει την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, ξυλοφράγματα), ώστε αφενός να μην υπάρξουν αποσαθρώσεις εδαφών και να επιταχυνθεί η φυσική και τεχνητή αναδάσωση και αφετέρου, να μην υπάρξει επιβάρυνση στους χείμαρρους και στα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς των πληγεισών περιοχών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται δε, για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Αλφειό στον οποίο καταλήγουν έξι παραπόταμοι και ο οποίος διέρχεται παραπλεύρως του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν σημαντικά προβλήματα. Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη μελέτης για την οριοθέτηση νέων βοσκοτόπων, καθώς και στις πυρόπληκτες και αναδασωτέες περιοχές, προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει βόσκηση για τα επόμενα χρόνια, αλλά οι ανάγκες βόσκηση του ζωϊκού κεφαλαίου θα παραμένουν και πρέπει να εξυπηρετούνται.

Τέλος, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ζήτησε τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αρωγή στις πυρόπληκτες Περιφέρειες της χώρας, αλλά και διαμόρφωση κοινής θέσης για την ισχυροποίηση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε ένα ισχυρό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης ασύμμετρων φυσικών απειλών. Κατόπιν του αιτήματος του κ. Φαρμάκη, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αποφάσισε τη σύγκληση εκτάκτου Δ.Σ. για την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.

«Με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και υλοποιήσιμες προτάσεις προς την κεντρική εξουσία, αλλά και διαρκή παρουσία με τις δικές της δυνάμεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα σταθεί στο πλευρό των Δήμων και των συμπολιτών μας που γνώρισαν την καταστροφή από τον όλεθρο της φωτιάς. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι και το τελευταίο καμένο δέντρο να ξαναπρασινίσει, μέχρι και το τελευταίο χωράφι να καρπίσει και πάλι. Η φωτιά μπορεί να έκαψε πολλά, δεν έκαψε όμως την αγάπη όλων για τον τόπο μας. Με αυτή την αγάπη και με ενότητα, θα τον ξανακάνουμε όπως πριν και ακόμα καλύτερο. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βρούμε και πολλούς συμμάχους. Κυρίως όμως είμαι βέβαιος για τις δικές μας δυνάμεις» καταλήγει ο κ. Φαρμάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.