HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ν. Χαρδαλιάς στον Max fm 93,4: «Δράσαμε ακαριαία, σε μάχη σώμα με σώμα»

«Ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε, στην ώρα που έπρεπε, με τον δυναμισμό που έπρεπε, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκ...

«Ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε, στην ώρα που έπρεπε, με τον δυναμισμό που έπρεπε, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας δασικών Πυρκαγιών ‘’Ιόλαος’’», δήλωσε στον Max fm 93,4 και στον Αλέξανδρο Κογκόλη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας ένα γενικό απολογισμό για τις φωτιές στην Αχαΐα και δη  για αυτή στην Αιγιάλεια.
Τις ημέρες αυτές είχαν ξεσπάσει συνολικά 116 πυρκαγιές στη χώρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και των πολιτών. Σύμμαχος της φωτιάς ο καύσωνας και ο αέρας που της έδινε ώθηση. Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αργοπορία των αρχών και του συντονισμού, με πηγές του Μαξίμου να απαντούν πως δεν μπορούν να εγκαλούν την κυβέρνηση αυτοί που προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες στο Μάτι.

«Τηρήθηκαν άμεσα όλα τα πρωτόκολλα»
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα για όλες τις φωτιές στην Αχαΐα. Για την Αγιάλεια τόνισε πως «η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ένα συμπαγές πευκόφυτο δάσος, με μεγάλα θερμικά φορτία λόγω καύσωνα, σε περιοχή με πολλούς κατοίκους και φιλοξενούμενους τουρίστες, ενώ οι άνεμοι έφταναν τα 6 μποφόρ. Μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους ήταν όλοι εκεί αμέσως, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.  Σε πολύ μικρό διάστημα κατέφθασαν πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα από Ανδραβίδα, πεζοπόρο τμήμα, η αστυνομία, το λιμενικό, η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Όπως γνωρίζετε για να απογειωθούν τα αεροπλάνα χρειάζεται μια διαδικασία, όπως ο τεχνικός έλεγχος, ο χρόνος προσέγγισης και όλα τα συναφή». 

«Συνέδραμαν όλοι ακαριαία»
Επιπροσθέτως ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε: «Εστάλησαν δύο στοχευμένα μηνύματα από το 112. Η αστυνομία, μέσα σε 35 λεπτά, εφάρμοσε τον σχεδιασμό υποδειγματικά. Απομάκρυνε κατοίκους και οδηγούς, ρύθμισε την κυκλοφορία στις εθνικές και στους στενούς κάθετους δρόμους χωρίς να υπάρξει εγκλωβισμός και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Την ίδια ώρα, το λιμενικό με σκάφη, ιδιωτικά πλοιάρια και φέρι μποτ μετέφερε πολίτες από τη θάλασσα σε ασφαλή μέρη, ενώ συνέδραμε στην κατάσβεση και το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας. Το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή μέσα στο πρώτο μισάωρο. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Αιγιαλείας και οι υπόλοιποι δήμοι έδρασαν ακαριαία, με υδροφόρες, μηχανήματα, ερπιστριοφόρα. Όπως και οι εθελοντές μας, με συντεταγμένη και απολύτως αποτελεσματική δράση». 

«Μάχη σώμα με σώμα»
«Δώσαμε μάχη σώμα με σώμα, σε ένα δύσκολο χωροταξικό ανάγλυφο, σε πευκόφυτο δάσος. Οι σκέψεις μας είναι στους συμπολίτες μας που έχασαν περιουσίες. Εκατοντάδες περιουσίες όμως σώθηκαν και το σημαντικότερο όλων, δεν είχαμε καμιά ανθρώπινη απώλεια. Σώσαμε ανθρώπους. Πάνω από όλα για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή. Μακριά από μένα η προσπάθεια συμψηφισμών και συγκρίσεων. Ευθύνη μας είναι να δίνουμε μάχες, να υπάρχει καθοδήγηση στην  περιοχή και να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα. Δεν χάθηκαν συνάνθρωποι. Οι περιουσίες που κάηκαν ήταν ελάχιστες σε σχέση με τον όγκο της πυρκαγιάς και τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτης ευαρέσκειας, αλλά η ευθύνη η δική μου είναι ότι δεν χάθηκαν ζωές. Πρώτο μέλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εκκένωση. Αν μέσα από αυτή την επιχείρηση χαθούν κάποια σπίτια θα θυσιάσουμε τα σπίτια για να μη χαθούν ζωές», δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
«Όχι λαϊκιστικές προσεγγίσεις»
Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως δεν θέλει να μπει στη λογική ενός σοβαρού κόμματος, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ,  που λέει ότι κάηκε η μισή Αχαΐα. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει μια αντιπολίτευση. Καλό είναι όμως να μη φτάνουμε σε τέτοιο επίπεδο αντιπολίτευσης. Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο τέτοιου είδους λαϊκιστικών προσεγγίσεων. Πρέπει α συνεργαστούμε όλοι, γιατί ζούμε στην ταχύτατη απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος, εν μέσω κλιματικής απειλής. Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο σημείο καμπής μετά το οποίο τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα. Πρέπει άμεσα να θωρακίσουμε τη χώρα με ένα πνεύμα συνεργασίας», ανέφερε.
Προσλήψεις και επιστήμονες σε πόστα
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «οι ανάγκες από την κλιματική αλλαγή αλλάζουν το δόγμα της προσέγγισης μας και θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές. Ταυτόχρονα με τις προσλήψεις στην πυροσβεστική, χρειαζόμαστε επιστημονική και ουσιαστική υποστήριξη. Υπηρεσίες με ανθρώπους που γνωρίζουν από δάση και πυρκαγιές, τα μετεωρολογικά δεδομένα και τις υποδομές. Δεν είναι αποτελεσματικό να υπάρχουν παράλληλα ερευνητικά προγράμματα, καθώς προκαλείται σύγχυση. Υπάρχει σαφής κυβερνητικός σχεδιασμός πάνω στον οποίο δουλεύουμε δύο χρόνια και θα τον εξελίξουμε».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ των 1,76 δισ. ευρώ
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά το σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων, παράλληλα όμως ανακοίνωσε την προώθηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα προγράμματος εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», μεταξύ άλλων, προβλέπει την αντικατάσταση όλων των «γερασμένων» αεροσκαφών καναντέρ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπει και την πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού και να ενισχυθεί το Σώμα σε σταθερή βάση, όλο το χρόνο, για την επίτευξη του στόχου του.

«Όχι οριζόντιες λογικές, κρούσματα από εξωτερικές συναθροίσεις στην Αχαΐα»
Για ότι αφορά στον Κορωνοϊό, σε ερώτηση για το αν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ολικό λοκ ντάουν στη χώρα ή και μέτρα περιορισμού τύπου Μυκόνου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αχαΐα ή νησιά του Ιονίου, αναλόγως του ιικού φορτίου, ο Υπουργός απάντησε, δίνοντας τέλος σε σενάρια και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
«Οριζόντιο είναι ένα μέτρο που αφορά όλη τη χώρα. Δεν χωρούν οριζόντιες λογικές. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στη Μύκονο, το 46% των κρουσμάτων προέρχονταν από εργαζόμενους ή επαφές εργαζόμενων στην εστίαση και στον τουρισμό, γι’ αυτό έκλεισε η μουσική και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία το βράδυ. Στην Αχαΐα τα κρούσματα προέρχονται από συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους. 
Από τον Σεπτέμβριο οι εμβολιασμένοι θα επιστρέφουν στην κανονικότητα, αφού θα είναι πιο ασφαλείς. Ο καθένας πλέον παίρνει την ευθύνη του. Έχουμε εργαλεία πάνω στο τραπέζι, όπως αυτά της Μυκόνου που εάν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την επέλαση του ιού. Δεν κουνάω το δάχτυλο, αλλά κάνουμε έκκληση να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να ακούμε τους επιστήμονες. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ας το κάνουν σύντομα».




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ