Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί και επίσημα στην Πάτρα το επετειακό λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από τ...
Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί και επίσημα στην Πάτρα το επετειακό λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Το λεύκωμα 240 σελίδων έχει τίτλο "ΜΝΗΜΕΣ 1821 ΔYTIKH ΕΛΛΑΔA: H ΓΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ" σε κείμενα του ιστορικού Νίκου Τόμπρου.
Αυτό που είναι άμεσα αντιληπτό είναι οτι απουσιάζει παντελώς το ΛΑΒΑΡΟ της Αγίας Λαύρας, ακόμα και αλλά και οι αναφορές στα γεγονότα των Καλαβρύτων, που έδωσαν την έναρξη της Επανάστασης σε δύο μονόστηλα κάνοντας λόγο για τέλεση δοξολογίας από τον Γερμανό και όχι ορκωμοσία των αγωνιστών. Αγνοεί δε σε αντίθεση με πολλές άλλες περιοχές, τα προεπαναστατικά γεγονότα όπως αυτό της Χελονωσπηλιάς, της Τουρλάδας, του Λειβαρτζίου... Στο δε χρονολόγιο των γεγονότων δεν γίνεται κανένας λόγος για έναρξη και Αγία Λαύρα... Φυσικά απουσιάζει ακόμα και σαν φωτογραφία η Μονή της Αγίας Λαύρας σε αντίθεση με άλλα μοναστήρια που προβάλλονται δέοντος
Παραθέτουμε τα αποσπάσματα από το λεύκωμα:
Ο Π. Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα
Τέλη Φεβρουαρίου ο Π. Πατρών Γερμανός ξεκίνησε από την Πάτρα για την Τριπολιτσά, όπου είχε προσκληθεί από την οθωμανική διοίκηση μαζί με αρκετούς άλλους επιφανείς Πελοποννήσιους. Φτάνοντας στα Καλάβρυτα και συζητώντας με κάποιους από τους προσκεκλημένους (Α. Λόντος, Κερνίτσης Προκόπιος, Σ.Χαραλάμπης, Σ. Θεοχαρόπουλος, Ι. Παπαδόπουλος, Ασ. και Α. Ζαΐμη, Ασ. Φωτήλας), απέρριψε την πρόσκληση και κατευθύνθηκε στη μονή της Αγίας Λαύρας (10.3.1821). Εκεί ξεκίνησε σειρά επαφών με προεστούς και αρχιερείς της περιοχής για το ενδεχόμενο άμεσης επαναστατικής δράσης. Στις πολυήμερες συζητήσεις που ακολούθησαν η πλειονότητα των συμμετέχοντες υπήρξε διστακτική ως προς την Επανάσταση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Ασ. Φωτήλας και Σ. Χαραλάμπης που υποστήριξαν μια εσπευσμένη εξέγερση. Τελικά τα επιχειρήματα των προαναφερθέντων Αχαιών έκαμψαν τις όποιες αντιρρήσεις εξέφρασε η αντίθετη πλευρά. Στα μέσα Μαρτίου ο Γερμανός -πριν την αποχώρησή του για τα Νεζερά- τέλεσε δοξολογία, στην οποία ευλόγησε τους παρευρισκομένους, αλλά και τα επικείμενα επαναστατικά σχέδια. Ο θρύλος θέλει τη συγκεκριμένη δοξολογία -με την ύψωση λαβάρου- να λαμβάνει χώρα στη μονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα.
Πολιορκία και άλωση των Καλαβρύτων
Στις 21 Μαρτίου 600 περίπου επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί υπό την ηγεσία των Σ. Χαραλάμπη, Ασ. Φωτήλα, Αν. Λεχουρίτη, Σ. Θεοχαρόπουλου, Ν. Σολιώτη, Β. και Ν. Πετμεζά, επιτέθηκαν στις οθωμανικές δυνάμεις του Ιμπραήμ Αρναούτογλου στα Καλάβρυτα, εξαναγκάζοντάς τες να οχυρωθούν στους τρεις οχυρούς πύργους της περιοχής. Ύστερα από ολιγοήμερη πολιορκία, και καθώς δεν προσήλθαν, για να συνδράμουν τους πολιορκημένους, οθωμανικές δυνάμεις από την Τριπολιτσά, ο Αρναούτογλου αναγκάστηκε να παραδοθεί, με τον όρο να τεθεί υπό την προστασία του Αν. Λεχουρίτη. Τα Καλάβρυτα ήταν πλέον ελεύθερα. Οι ελληνικές απώλειες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή υπήρξαν ελάχιστες. Δύο μόνο νεκροί και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Σολιώτης. Αδιευκρίνιστες ωστόσο παραμένουν οι απώλειες των Οθωμανών, στις οποίες συγκαταλέγονταν και αρκετοί άμαχοι.
Το Χρονολόγιο του λευκώματος:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.