HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΥΡ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της μαρτυρικής πόλης συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη 19/10, το απόγευμα, παραμονές της επίσημης παρουσίασης της συγκεκρ...



Το Δημοτικό Συμβούλιο της μαρτυρικής πόλης συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη 19/10, το απόγευμα, παραμονές της επίσημης παρουσίασης της συγκεκριμένης έκδοσης, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους τοπικούς δημοτικούς παράγοντες σε σχέση με τις εντάσεις τους τις οποίες κατέθεσαν έχοντας λάβει ήδη το ψηφιακό πρότυπο του βιβλίου.
«Υποβαθμίζει την περιοχή και τα όσα ιστορικά συνέβησαν εδώ, παραλείπει συμβάντα που σφράγισαν την εθνική παλιγγενεσία και μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ‘θρύλο’ το γεγονός της Αγίας Λαύρας και την ύψωση του Λαβάρου (25/3/1821). Εμείς, πριν απ όλα και πάνω απ όλα, έχουμε την ιστορία της περιοχής και τη διαφύλαξή της απέναντι σε δυνάμεις που επιχειρούν να την αλλοιώσουν, να την υποτιμήσουν, να την παραποιήσουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος. Αναφορικά με το πόνημα του ερευνητή και ιστορικού Νίκου Τόμπρου το οποίο και παρουσιάζεται από την Π.Δ.Ε. την Πέμπτη 21/10 στην Πάτρα, με την μορφή ενός ιστορικού και επετειακού Λευκώματος. 
   
«ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ»
Ο Δήμαρχος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Φίλια αλλά και με τον Ν. Φαρμάκη, στάθηκε στις ενστάσεις γύρω από το περιεχόμενο του λευκώματος, ζητώντας να ακυρωθεί η εκτύπωσή του και να παρουσιαστεί, εκ νέου, διορθωμένο!       
Ο κ. Παπαδόπουλος με τεκμηριωμένη εισήγηση έκανε λόγο για «λεύκωμα που υποβαθμίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή και παραλείπει σημαντικές πτυχές και γεγονότα, που σφράγισαν και καθόρισαν την εθνική Παλιγγενεσία». Έκανε λόγο για την εξοργιστική σε όλους, απουσία του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, την απουσία φωτογραφιών, έστω, του Μοναστηριού του Έθνους, σε αντίθεση με την παράθεση δεκάδων εικόνων από διάσπαρτα μοναστήρια της Δυτικής Ελλάδας, την τοποθέτηση των γεγονότων των Καλαβρύτων στο δεύτερο μέρος του λευκώματος με τίτλο "τοπικά γεγονότα" και όχι στο πρώτο μέρος όπου έχει τα "εθνικά" (εκεί συμπεριέλαβαν το Μεσολόγγι), τα λάθη σε ιστορικά γεγονότα, τον όρο "θρύλος" (αναφορά στην Λαύρα), την παράλειψη σημαντικών προεπαναστατικών γεγονότων, την απουσία του μοναδικού Πανελληνίου Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας κ.αλ.. 

Ανταπαντώντας ο κ. Φίλιας, έκανε προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επισημαίνοντας πως για το λεύκωμα γνωμοδότησαν άνθρωποι κύρους και ειδικοί ιστορικοί. Δεν απάντησε καθόλου για την απουσία του Λαβάρου και για την Αγία Λαύρα έδειξε φωτογραφίες του λευκώματος που απεικονίζουν τον Π.Π.Γερμανό και μόνο. Θέλοντας μάλιστα να μετακινήσει τις ευθύνες, παρουσίασε έγγραφο του Φεβρουαρίου που ζητούσε από τους Δημάρχους να στείλουν υλικό και τεκμήρια για το λεύκωμα. Εκεί έλαβε την ψύχραιμη απάντηση του κ. Παπαδόπουλου, όπου αφοπλιστικά του απάντησε οτι όλα τα τεκμήρια παραδόθηκαν στην Περιφέρεια προσωπικά από τον ίδιον με το επετειακό λεύκωμα του Δήμου Καλαβρύτων. Όσο για την εικόνα του Λαβάρου, ήταν τουλάχιστον εύκολη η ανεύρεσή της... 


Ο κ. Παπαδόπουλος  τόνισε οτι "Τόσο ο κ. Φαρμάκης, όσο και ο κ. Φίλιας στάθηκαν και στέκονται αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία την Εθνική Επέτειο και δεν θεωρεί ότι έχουν την ευθύνη της ιστορικής έρευνας, που αποσιωπεί Λάβαρο, Αγία Λαύρα και Απελευθέρωση Καλαβρύτων, αλλά κανείς Καλαβρυτινός δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την υποβάθμιση", τονίζοντας οτι "θα αντιδρούμε σε κάθε έκδοση που θαμπώνει την ιστορική πραγματικότητα. Το 21 ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα. Είναι ο τόπος της πρώτης μπαρουτιάς. Περιμένουμε να το δούμε αποτυπωμένο στο λεύκωμα. Ν’ αποκατασταθεί η αλήθεια».
«Για την πόλη των Καλαβρύτων, την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό και για την Αγ. Λαύρα, μας κατατάσσουν στα τοπικά γεγονότα! Εδώ άναψε το πρώτο μπαρούτι, αυτό περιμένουμε να δούμε και στο Λεύκωμα, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» εξήγησε ο δήμαρχος.
«Δεν είναι μια κατανομή γεγονότων που γίνεται αξιολογικά. Ξεχωρίζει τα γεγονότα εντός αλλά και εκτός της Περιφέρειας γι αυτόν που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά και γι αυτά. Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης της συμμετοχής των Καλαβρύτων» εξήγησε, από την πλευρά του ο κ. Φίλιας. Απαντώντας στις ενστάσεις του δήμου για ιστορικές ανακρίβειες, τόνισε ότι «και εγώ και ο Περιφερειάρχης είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε, αν υπάρχουν…»
«Η λέξη ‘θρύλος’ που ενοχλεί κάποιους, αναφέρεται στην παρουσία του Π.Π. Γερμανού την 25/3/1821, στην Πάτρα, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Δεν τρελαθήκαμε να φτιάξουμε ένα Λεύκωμα που να ρα ανατρέπουμε όλα!» κατέληξε ο κ. Φίλιας.  

ΚΡΙΤΙΚΗ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ…
«Ποιες ήταν οι εκδηλώσεις που χρηματοδότησε ο Δήμος για τα 200 χρόνια, με πρωτοβουλία του, για να δείξει σε όλη την Ελλάδα ότι η περιοχή έχει αυτή την ιστορική θέση και μέγεθος;» αναρωτήθηκε προς την πλευρά του Δημάρχου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Θεοχάρης.    
«Είναι και ήττα εκ των έσω! Μας θύμισε την υποβάθμιση του Λαβάρου κατά την παρέλαση του περασμένου Μαρτίου, για την 25η Μαρτίου, στο Σύνταγμα» τόνισε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γ. Τσενές. Υπενθυμίζοντας, προς την πλευρά του Ανδρ. Φίλια και της Περιφέρειας, για την Αγ. Λαύρα ότι «Έτσι έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές! Εχουμε ξεκινήσει να ανατρέπουμε το γεγονός και έρχεται σήμερα η Περιφέρεια να το ενισχύσει αυτό…»     
Για «πολιτική υποβάθμιση του Δήμου Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια» έκανε αναφορά, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Νίκος Μαγκαφάς.
Απαντώντας, ο βοηθός Δημάρχου Λεωνίδας Βασιλόπουλος επέρριψε πολιτικές ευθύνες σε προηγούμενες Δημοτικές, αναφερόμενος σε ελλιπή τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων και αργά πολιτικά αντανακλαστικά, όταν εκδίδονταν τα Προεδρικά Διατάγματα που αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα…

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
«Θα με έπειθε ο διαχωρισμός ‘εθνικών’ και ‘τοπικών’ γεγονότων, αν στα ‘εθνικά’ δεν ήταν το Μεσολόγγι…» ανέφερε επίσης ο Λ. Βασιλόπουλος. 
Κατά την δευτερολογία του ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία για τα ζητήματα που αφορούν το ένθετο και ζητά: 
@Τα ιστορικά γεγονότα των Καλαβρύτων να βρίσκονται στα "εθνικά" γεγονότα του λευκώματος
@ Να διορθωθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά ότι στις 21/3/1821 απελευθερώθηκαν τα Καλάβρυτα 
@ δεν υπάρχει αναφορά σε «Ορκωμοσία» στη Μονή αλλά σε Δοξολογία, παρόντος του Π.Π. Γερμανού και των οπλαρχηγών. 
@ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
@Πρέπει να αναφερθεί η έναρξη της επανάστασης 
@Να γίνει αναφορά στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 και στην άσβεστη κανδύλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που μεταφέρθηκε από το Ιερό Τόπο της Αγίας Λαύρας


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητώντας σήμερα την άμεση επανέκδοση του, τη διόρθωση του και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
Τα κύρια σημεία της εισήγησης Δημάρχου Καλαβρύτων:
"Ζητήσαμε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να εκφράσουμε την δικαιολογημένη διαμαρτυρία μας για τα όσα περιέχονται -αλλά και για τα όσα δεν περιέχονται- στο επετειακό Λεύκωμα που εξέδωσε για τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το οποίο θα παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. 
Το Λεύκωμα υποβαθμίζει τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ όλη την περιοχή Καλαβρύτων, παραλείπει σημαντικές πτυχές τους, παραλείπει συμβάντα που σφράγισαν και καθόρισαν την Εθνική Παλιγγενεσία και μεταξύ όλων των άλλων, χαρακτηρίζει «θρύλο» τα γεγονότα της Αγίας Λαύρας και την ύψωση του Λαβάρου.
Παράλληλα, η υποβάθμιση συνεχίζεται με ανακρίβειες αναφορικά με την Απελευθέρωση των Καλαβρύτων, στις 21 Μαρτίου 1821, ανακρίβειες για τους λόγους που οδήγησαν στον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου, παραλείψεις και αβλεψίες για ιστορικές μάχες στην περιοχή μας και με προσεγγίσεις που κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από το να φωτίσουν και ν’ αναδείξουν την ιστορική μας κληρονομιά.
Όσοι μετέχουμε σ’ αυτό το όργανο έχουμε πριν και πάνω απ’ όλα ψηλά την Ιστορία μας. Και την με κάθε τρόπο διαφύλαξη της απέναντι σε δυνάμεις που επιχειρούν να την αλλοιώσουν, να την υποτιμήσουν, να την παραποιήσουν. 
Και δεν αναφέρομαι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
Δεν αναφέρομαι στον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και στον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια που όλο αυτό το καιρό στάθηκαν και στέκονται αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που ο Δήμος Καλαβρύτων ανέλαβε για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων και την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας απ’ την Αγία Λαύρα, με την ύψωση του Λαβάρου μας. 
Άλλωστε, ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει μιλήσει για δυο Φλόγες Ελευθερίας. Για τα Καλάβρυτα και για το Μεσολόγγι. Και μάς έχει τιμήσει με την παρουσία του και τη βοήθεια του. Το ίδιο και ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Φίλιας.
Η Περιφέρεια ήταν ο φορέας έκδοσης αυτού του Λευκώματος. 
Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είχε την ευθύνη της ιστορικής έρευνας και καταγραφής οι οποίες αποδεικνύονται ελλειμματικές, αποδεικνύονται αποσπασματικές και αποσιωπούν εμβληματικά γεγονότα όπως το Λάβαρο και η Αγία Λαύρα. 
Γεγονότα που στον βαθμό -και με τον τρόπο- που αναφέρονται στο Λεύκωμα, δεν ανήκουν καν στην ενότητα των «Εθνικών Γεγονότων» αλλά υποβαθμίζονται στην ενότητα των «τοπικών», σαν η Αγία Λαύρα, που είναι χαραγμένη στη ψυχή και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, να ήταν ένα αμφισβητήσιμο γεγονός, με τοπική διάσταση, και όχι ο ακρογωνιαίος λίθος της Επανάστασης. 
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να δεχτούμε αυτή την βαριά υποβάθμιση, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι εκείνες οι πλευρές που μιλούν για «θρύλο της Αγίας Λαύρας» και «θρύλο των Καλαβρύτων», οι πλευρές που συγκροτούν μιας μορφής όψιμο καθηγητικό κατεστημένο και εκφράζουν μετωπικά ένα «αντιλαυρικό μένος», εξακολουθούν να βρίσκουν-οι απόψεις τους, τουλάχιστον- απήχηση και χώρο έκφρασης. 
Αντιδρούμε, σήμερα, για το Λεύκωμα που εξέδωσε η Περιφέρεια με τον ίδιο τρόπο που αντιδράσαμε, που αντιδρούμε και θ’ αντιδρούμε απέναντι σε κάθε έκδοση που θαμπώνει την ιστορική πραγματικότητα και αποβλέπει στον υποβιβασμό της. 
Το ’21 ξεκίνησε απ’ τα Καλάβρυτα. Το ’21 ξεκίνησε απ’ την Αγία Λαύρα, αυτός είναι ο τόπος «της πρώτης μπαρουτιάς», όπως λέει και στο προλογικό του σημείωμα στο Λεύκωμα ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. 
Αυτό περιμένουμε να δούμε και στο Λεύκωμα. 
Ζητώντας σήμερα την άμεση επανέκδοση του, τη διόρθωση του και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. 
Και με τη δική σας συγκατάθεση, αυτό θα ζητήσουμε και την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση του Λευκώματος στην Πάτρα. Που, δική μας ευχή και επιδίωξη, είναι να μην χρειαστεί να γίνει, αλλά να μετατεθεί χρονικά όταν το αναθεωρημένο Λεύκωμα θα είναι έτοιμο και ακριβές στις αναφορές του. 
Με εκτενή και προβεβλημένη αναφορά στα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, στην Απελευθέρωση των Καλαβρύτων, στα εθνικά γεγονότα που συνδέονται με τα Καλάβρυτα και τις μάχες στην περιοχή μας. 
Με αναφορά και φωτογραφικές παραπομπές στο μοναστήρι μας, στο μοναδικό Ηρώο Αγωνιστών του ’21 που υπάρχει στη χώρα, με παράθεση όλων των ντοκουμέντων που-με παραδεκτά και ιστορικώς τεκμηριωμένα Διατάγματα- τεκμηριώνουν ότι τα Καλάβρυτα ήταν η πρώτη και η ηγέτιδα περιοχή της Παλιγγενεσίας και έχουν αποτυπωθεί στο Λεύκωμα που αφιλοκερδώς επιμελήθηκε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, ύστερα από εξαντλητική ιστορική έρευνα. 
Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Η «γραμμή Βερέμη» δεν θα περάσει. 
Κι όσο κι αν χρειαστεί να μαχόμαστε για τ’ αυτονόητα, εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Θα είμαστε πάντα μπροστά.  
Δεν θα θυσιάσουμε την Ιστορία μας στ’ όνομα καμιάς συνθήκης. Είναι αυτό που όλοι οι Έλληνες βρήκαμε, και είναι αυτό που όλοι οι Έλληνες θα παραδώσουμε. 
Σήμερα, σ’ αυτό το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας αλλά και δείχνουμε τον δρόμο. 
Πάνω απ’ όλες τις διαφορές μας, υπερέχει η έννοια της αλήθειας. 
Αυτή την αλήθεια ζητώ να προβάλλουμε και να υπηρετήσουμε, με την ομόφωνη ταύτιση μας στο αίτημα να διορθωθεί και να εμπλουτιστεί το Λεύκωμα της Περιφέρειας. 
Αυτό, νομίζω, ότι είναι το χρέος μας.  
Σας ευχαριστώ."      


 ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ;
«Η ιστορική μου καταγωγή είναι πάνω απ όλα, από τις σχέσεις με τον Περιφερειάρχη αλλά και όλη την Κυβέρνηση» απάντησε ο κ.Παπαδόπουλος, στον Αντιπεριφερειάχη, ενώπιον του Δημοτικού -του- Συμβουλίου. Δήλωση σηματοδοτεί, όπως φαίνεται, σημαντική αλλαγή στάσης του Δημάρχου και προέδρου των δημάρχων (ΠΕΔ) της Δυτικής Ελλάδας, έναντι της Περιφερειακής Αρχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, εισαγωγικά στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Νασιώτης τόνισε ότι οι παράγοντες που συντελούν στην υποβάθμιση της πόλης, πρέπει να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι και να μην υπάρξει –επίσημη- πρόσκληση από την πόλη, κατά τις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα (13/12/2021).«Τους καλούμε, τους φιλοξενούμε όπως εμείς γνωρίζουμε και μόλις γυρίσουμε την πλάτη μας μαχαιρώνουν πισώπλατα…» σχολίασε.
«Προσωπικά, δε θα νιώσω ποτέ ανεπιθύμητος στα Καλάβρυτα» κατέληξε πάντως ο Ανδρ. Φίλιας για τον τόπο καταγωγής του…  

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Σημαντική ερώτηση από τον κ. Βασιλόπουλο προς τον κ. Φίλια για το αν γνωρίζει η γνωμοδοτική επιτροπή των επιστημόνων το τελικό κείμενο του βιβλίου. Ο κ. Φίλιας απάντησε καταφατικά. Περιμένουμε τις απαντήσεις και αποό την επιτροπή...
                
ΣΧΟΛΙΟ Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σχετικά με το Λεύκωμα της Περιφέρειας έχω να παρατηρήσω ότι ουδεμία ενημέρωση έγινε στα μέλη της Επιτροπής για το 1821. Συντάσσομαι με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαβρύτων για τα όσα γράφονται η παραλείπονται από το εν λόγο Λεύκωμα για τα Καλάβρυτα.
Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αποτυπώνονται όπως έχουν καταγραφεί, όπως τα γνωρίσαμε και τα γιορτάσαμε παιδιόθεν, απαιτείται επαναδιατυπώσει προς αποκατάσταση της Ιστορικής αληθείας και οι όποιες αλλαγές η διορθώσεις να γνωστοποιηθούν τουλάχιστον στα μέλη της Επιτροπής της ΠΔΕ προ της επανέκδοσης του» σχολίασε χθες ο Καλαβρυτινός Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην βουλευτής Δ. Κατσικόπουλος, προαναγγέλλοντας την αποχή του από την σημερινή παρουσίαση. 
  
ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ
@Σημαντική η ομόφωνη απόφαση, κάνοντας στην άκρη τις όποιες μικρές κραυγές για... ψυχραιμία
@Διαβασμένος ο Δήμαρχος αφού ήξερε λέξη προς λέξη τα λάθη και τις παραλείψεις. 
@Προσπάθησε πολύ ο κ. Φίλιας. Φιλότιμη προσπάθεια αλλά, η τουλάχιστον, προχειρότητα του λευκώματος δεν του άφησε και πολλά περιθώρια
@Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος "ΜΝΗΜΕΣ 1821 - Δυτική Ελλάδα - Η Γη της Φλόγας", που επρόκειτο να παρουσιαστεί και επίσημα την Πέμπτη 21/10 στην στην Achaia Clauss ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ...   

Η απόφαση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων
Με αφορμή την έκδοση του Λευκώματος «Μνήμες 1821-Δυτική Ελλάδα-Η γη της Φλόγας», συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων. 
Με την απόφαση 99/2021, το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε: 
ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ:
Για την σοβαρή υποβάθμιση, στο υπό έκδοση Λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των ιστορικών γεγονότων της περιοχής των Καλαβρύτων που σφράγισαν και καθόρισαν την Εθνική Παλιγγενεσία. Των γεγονότων της σύσκεψης και ορκωμοσίας των Αγωνιστών στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, της πολιορκίας και απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, ως η πρώτη απελευθερωμένη πόλη της Ελλάδας, των προεπαναστατικών δράσεων στην Επαρχία Καλαβρύτων και το ρόλο των προεστών και οπλαρχηγών της περιοχής.
Για την ένταξη των ιστορικών γεγονότων της περιοχής των Καλαβρύτων στην ενότητα των «Τοπικών Γεγονότων» και όχι στην ενότητα των «Εθνικών Γεγονότων», όπου πραγματικά ανήκουν, σαν η Αγία Λαύρα, που είναι χαραγμένη στη ψυχή και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, να ήταν ένα αμφισβητήσιμο γεγονός, με τοπική διάσταση, και όχι ο ακρογωνιαίος λίθος της Επανάστασης. 
Για τις αβλεψίες και ανακριβείς αναφορές σχετικά με τα γεγονότα αυτά, την παράλειψη σημαντικών πτυχών τους, την αποσιώπηση και τον χαρακτηρισμό ως «θρύλου» των εμβληματικών γεγονότων της Αγίας Λαύρας και της Ύψωσης του Λαβάρου και γενικότερα για την ελλειμματική και αποσπασματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων μέσω του Λευκώματος που κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από το να φωτίσει και ν’ αναδείξει την ιστορική μας κληρονομιά. 
ZHTA THN AMEΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, την αναβολή της προγραμματισμένης παρουσίασής του, την αναθεωρημένη έκδοσή του με εκτενή και προβεβλημένη αναφορά στα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, στην Απελευθέρωση των Καλαβρύτων, στα εθνικά γεγονότα που συνδέονται με τα Καλάβρυτα και τις μάχες στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Με αναφορά και φωτογραφικές παραπομπές στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, στο Ιστορικό Λάβαρο του 1821, στο μοναδικό Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας - Αγωνιστών του 1821 που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από την Αγία Λαύρα, με παράθεση όλων των ντοκουμέντων που τεκμηριώνουν ότι τα Καλάβρυτα ήταν η πρώτη και η ηγέτιδα περιοχή της Παλιγγενεσίας και έχουν αποτυπωθεί στο Λεύκωμα του Δήμου, που ύστερα από εξαντλητική ιστορική έρευνα, εκδόθηκε, με την συνυπογραφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Πολεμικού Μουσείου, τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων Εθνικής Παλιγγενεσίας.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους
ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.
  
 Ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής       
{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ