"Έξω από τα δόντια" η τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαβρύτων και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάση Παπαδόπουλου, στο Ετήσιο Τ...
"Έξω από τα δόντια" η τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαβρύτων και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάση Παπαδόπουλου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ που φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των Δημάρχων της χώρας και των Υπουργών Εσωτερικών κ. Πέτσα και ψηφιακής πολιτικής κ. Πιερρακάκη, τον υφυπουργό κ.Λινάνιο, Βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων. Ο κ. Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για εγκατάλειψη των Δήμων, που λειτουργούν με πενιχρούς πόρους, έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και προσωπικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά οτι μετέτρεψαν τους Δημάρχους σε υπηρέτες των Περιφερειών και ουσιαστικά προϊσταμένους υπηρεσιών, καλώντας τους Δημάρχους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με πίεση σε κάθε κατεύθυνση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε αρμοδιότητες που μετακυλίονται στους Δήμους απ’ την Κυβέρνηση χωρίς παράλληλα να συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους και σε χρηματοδοτήσεις που όχι μόνο δεν επαρκούν ώστε ένας Δήμος να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στον σύγχρονο πολύπλευρό ρόλο του, αλλά διαρκώς «ψαλιδίζονται».
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε και στο κύμα ανατιμήσεων που θα επηρεάσει και τη λειτουργία των Δήμων σε ζωτικές λειτουργίες τους και σε δαπάνες όπως τα καύσιμα, τα οικοδομικά υλικά, τα τιμολόγια ρεύματος κ.α.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης απ’ τους οποίους, όπως είπε, οι περιφερειακοί Δήμοι εξαιρούνται ενώ επεσήμανε και την ανάγκη εξορθολογισμού των κριτηρίων χρηματοδότησης των μικρότερων Δήμων της χώρα με βάση, όπως είπε, όχι διατάξεις κενές περιεχομένου, αλλά με γνώμονα τα πραγματικά λειτουργικά κόστη τους και τις ανάγκες του σήμερα.
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε, κατά την παρέμβαση του, ότι «θα ήθελα ν’ αναφέρω και μια σειρά από άλλα ζητήματα που καθιστούν ή θα καταστήσουν εξαιρετικά προβληματική τη λειτουργία των Δήμων το επόμενο διάστημα:
Για το θέμα του τέλους ταφής των αποβλήτων: Ένα τέλος που ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή του απ’ την 1η Ιανουαρίου 2022, με αρχικό κόστος 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και σταδιακή αύξηση του στα 35 ευρώ το 2025, σε 45 ευρώ το 2026 και σε 55 ευρώ από το 2027. Δεν θα υπεισέλθω στη λογική του νόμου και στο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», θα επισημάνω ωστόσο ότι η επιβάρυνση αυτή θα φέρει ανατροπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, την ίδια στιγμή που έργα διαχείρισης των αποβλήτων βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα, δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη για την ολοκλήρωση των υποδομών πρόληψης απορριμμάτων (πράσινα σημεία, βιοαπόβλητα) ενώ, επίσης, είναι ασαφές πόσο λειτουργική θα είναι στην πράξη η πρόβλεψη για τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών. Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε, γι’ αναβολή τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 την εφαρμογής του νέου πλαισίου, ασφαλώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει με κάθε τρόπο να υιοθετηθεί απ’ την Κυβέρνηση.
Το μέγα θέμα της υλοποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής και της πολιτικής προστασίας. Τι απέγινε η εξαγγελία για την εθνική πολιτική για τα δάση; Ποια είναι η χρηματοδότηση της πρόληψης: Το Δασαρχείο Καλαβρύτων παλεύει με 10.000 ευρώ να κάνει συντήρηση οδών δασοπροστασίας σε 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο Δήμος να τα βγάλει πέρα με τα 40.000-70.000 ευρώ της ΣΑΤΑ για όλα τα υπόλοιπα άπειρα χιλιόμετρα και για όλους τους κινδύνους.
Δεν έχει εξειδικευτεί ακόμα τίποτα για τους Δήμους από το 1,5 δισ. του Σχεδίου «Αιγίς» στην Πολιτική Προστασία από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή οι φορείς διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν μείνει μετέωροι, χωρίς στελέχη, χωρίς χρηματοδότηση. Τα ίδια παρατηρούμε στη βιώσιμη διαχείρισης υδάτων και ποταμών. Όλα έχουν μείνει στα χαρτιά. Ακούμε ότι έχουμε προμετωπίδα το περιβάλλον, αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει στο τοπικό επίπεδο, εκεί που μετράει.
Ύστερα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της υλοποίησης των Προβλέψεων του Χωροταξικού και ειδικά της έλλειψης του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προξενεί πολλά προβλήματα, αφού οι Δήμοι δε λαμβάνονται υπόψη. Ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτού του Σχεδιασμού, με αποτέλεσμα σήμερα το τοπίο να είναι νεφελώδες.
Θέλω, επίσης, πολύ σύντομα να κάνω μια γρήγορη αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται μπροστά στη γνωστή κατάσταση. Μετακυλίεται σ’ εμάς μια αρμοδιότητα απ’ την κεντρική διοίκηση, χωρίς υποδομές, χωρίς πόρους, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό για την περισυλλογή, τη διαχείριση, τη φύλαξη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Θα ήθελα να κάνω και μια σύντομη επισήμανση στο ζήτημα της Πάγιας Προκαταβολής προς τις Τοπικές Κοινότητες, ζήτημα που είμαι βέβαιος ότι απασχολεί τη μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας. Οι σημερινές προβλέψεις για την διάθεση της Πάγιας Προκαταβολής είναι στην πράξη δυσλειτουργικές, είναι χρονοβόρες, είναι περίπλοκες και απαιτείται άμεσα ο εξορθολογισμός και η απλούστευση τους».
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.