HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Α.Ο.ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ: Γήπεδο-ομάδα-κόσμος σε μια ιστορία δεκαετιών - 29 Νοεμβρίου 1997 η πρώτη επίσημη εμφάνιση - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

29-11-1997. Η πρώτη επίσημη αγωνιστική συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας ΕΠΣΑχαϊας γράφει ο  Ανδρέας  Νικ. Μπάλιος Πρώην Διοικητικό...

29-11-1997. Η πρώτη επίσημη αγωνιστική συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας ΕΠΣΑχαϊας


γράφει ο Ανδρέας  Νικ. Μπάλιος
Πρώην Διοικητικό και αθλούμενο μέλος Αθλητικού Ομίλου Σκεπαστού

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα εκείνη 3-6-2001 που ο Αθλητικός Όμιλος Σκεπαστού γιόρτασε για  πρώτη φορά την άνοδό της ομάδας ποδοσφαίρου στη Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ Αχαΐας.
Η «επέτειος» αυτή είναι η υπενθύμιση της επιβεβαίωσης της επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωστρέφειας του Σκεπαστού από το χώρο του αθλητισμού (όπως πολύ πετυχημένα έχει γίνει και από τον πολιτιστικό Σύλλογο στον τομέα του πολιτισμού).
Κάνοντας πράξη ένα όραμα πολλών χρόνων συμμετέχοντας για πρώτη φορά (29-11-1997) σε επίσημη διοργάνωση, στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Γ΄ κατηγορίας ΕΠΣ Αχαΐας, υλοποιώντας τον αρχικό στόχο για γεμάτο γήπεδο στις προπονήσεις, γεμάτες κερκίδες στους αγώνες και αποδεικνύοντας τι μπορεί να καταφέρει και από μόνο του (το Σκεπαστό) όταν δεν επιτρέπει σε εξωγενείς παράγοντες να το διαβάλουν και να το διαχωρίζουν, «αναγκάζοντας» ως και τον Δήμαρχο να επισκέπτεται την ομάδα σε πρόχειρα λειτουργούντα αποδυτήρια προκειμένου να μοιράσει συγχαρητήρια και υποσχέσεις.
Στο γήπεδο, εκεί όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, οι αθρόες συναθροίσεις των προπονήσεων, ο συνωστισμός κόσμου στους αγώνες, οι χαρές, τα πανηγύρια , οι φασαρίες σήμερα επικρατεί η σιωπή.
Χωρίς διοργανώσεις αθλητικών δραστηριοτήτων όχι λόγω των καταστάσεων εγκλεισμού-στέρησης-καταστολής-κοινωνικής απομόνωσης που ζήσαμε όλοι πρόσφατα, αλλά του γεγονότος ότι από το 2016 δεν διεξάγονται αγώνες- προπονήσεις γιατί το γήπεδο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας αφού οι καταγεγραμμένες από την επιτροπή ελέγχου καταλληλόλητας αθλητικών εγκαταστάσεων, ελλείψεις δεν έχουν κατασκευαστεί και η ομάδα ως γηπεδούχος αγωνίζεται στο Στάδιο Καλαβρύτων.
Ο άρρηκτος αυτός δεσμός, ομάδας- γηπέδου- κόσμου (ίσως στη μεγαλύτερη συσπείρωση κόσμου γύρω από μια συλλογικότητα του χωριού) η ανιδιοτελής συμμετοχή -προσφορά όλων, που έφερε αποτελέσματα δημιούργησε κίνητρο και στα μικρά παιδιά να κάνουν το γήπεδο σημείο συνάντησης να ομαδοποιηθούν καις τη συνέχεια να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα παίδων Ε.Π.Σ. Αχαΐας  από την περίοδο 1999-2000, δεν υπάρχει πλέον γιατί ο κατά τα άλλα φερόμενος ως ισχυρός Καποδιστριακός-Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων δεν κατασκεύασε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις (αποδυτήρια wc) είτε δεν μπορούσε είτε δεν ήθελε.
Το έμψυχο δυναμικό της περιόδου αυτής 2000-2001 αποτελούνταν από παιδιά του χωριού, ενισχυμένο ανιδιοτελώς μόνο με έναν παίκτη γειτονικού χωριού, που τιμητικά του είχε χορηγηθεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Στο πρωτάθλημα  των 26 αγωνιστικών η ομάδα ως αποτελέσματα είχε 21 νίκες  (5 άνευ αγώνα), 3 ισοπαλίες, 2 Ήττες και τέρματα 79-32
Εντός έδρα 12 νίκες (2 άνευ αγώνα), 1 ισοπαλία, 0 ήττες, τέρματα 46-15
Εκτός έδρας 9 νίκες (3 άνευ αγώνα), 2 ισοπαλίες, 2 ήττες ,τέρματα 33-17
 Αναλυτικά τα αποτελέσματα


Συμμετοχές -γκολ (ο πρώτος αριθμός οι συμμετοχές και ο δεύτερος τα τέρματα)

Στις συμμετοχές δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια που δεν έγιναν.

Γήπεδο- ομάδα- κόσμος είναι μια σχέση αλληλένδετη με ιστορία τουλάχιστον 50 χρόνια.
Η αναγκαιότητα του γηπέδου στο Σκεπαστό ήταν επιτακτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα πολλά τότε παιδιά δεν τα «χώραγε» κανένας χώρος (γειτονικές αλάνες- προαύλιο Σχολείου- Αλώνια) και κατηφόριζαν ως τον Κάκαβο (εκεί που θέλει να φτιάξει σήμερα ο Δήμαρχος αεροδρόμιο) για διαμόρφωση χώρου γηπέδου με εγκατάσταση ξύλινων δοκαριών και διεξαγωγή αναμετρήσεων με γειτονικά χωριά.
η Αθλητική Ομάδα Σκεπαστού το έτος 1973 στον Κάκαβο
Με την πολιτική αλλαγή το 1981 και των μετέπειτα κυβερνητικών αποφάσεων για παραχώρηση των διοικήσεων των Σχολικών μονάδων και των ακινήτων τους στις κοινότητες τέθηκε στους πρωταρχικούς στόχους της νεοεκλεγείσας κοινοτικής αρχής το 1982 η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου και μπάσκετ στον σχολικό αγρό, που με γρήγορες ενέργειες και τη βοήθεια του προϊσταμένου γραφείου φυσικής αγωγής Ν. Αχαΐας χαρακτηρίστηκε ως κοινοτικό Γυμναστήριο Σκεπαστού.
Με διάθεση χωματουργικού μηχανήματος από την Νομαρχία το 1983 εκτελέστηκαν οι πρώτες εργασίες διαμόρφωσης, και με χρηματοδότηση από το Νομαρχιακό ταμείο το 1985 τελείωσε η πρώτη φάση των χωματουργικών.
Αφού ανασχεδιάστηκε κατόπιν χρηματοδότησης της Γ.Γ.Α το 1989 ολοκληρώθηκαν όλες οι χωματουργικές εργασίες και τα αποχετευτικά επιστρώθηκε όπως είναι σήμερα βάζοντας σιγά σιγά στο μυαλό την ιδέα ίδρυσης ομάδας.
Με χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α το 1997 και μελέτη της ΤΥΔΚ Αχαΐας χωροθετήθηκε εκ νέου και εκτελέστηκαν οι εργασίες περίφραξης του γηπέδου ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Με κοινοτικούς πόρους ασφαλτοστρώθηκε το γήπεδο μπάσκετ, έγινε η προμήθεια των υλικών φωτισμού και με την εθελοντική συμμετοχή των μελών της ομάδας η εγκατάσταση το 1998.
Η κατασκευή των κερκίδων έγινε απευθείας από την Νομαρχία Αχαΐας το 1998 (οι δύο πάνω σειρές από το Δήμο Καλαβρύτων το 2000)
Με τις υποχρεωτικές συνενώσεις Δήμου και Κοινοτήτων από 1-1-1999 περιήλθε στο διαμορφωθέντα και διαφημιζόμενο ως ισχυρό νέο Δήμο Καλαβρύτων.
Η κατασκευή των αποδυτηρίων και wc του γηπέδου ήταν ψηλά στην ιεράρχηση έργων που ανακοίνωναν οι Δημοτικοί συνδυασμοί Παπαδόπουλου-Βαρβιτσιώτη-Νασιώτη ίσως λόγω και του γεγονότος ότι το Εθνικό (τότε) Στάδιο Καλαβρύτων ήταν κλειστό σχεδόν τρία χρόνια (1998-2000) για κατασκευή χλοοτάπητα- ηλεκτροφωτισμού κ.λπ. Και η ομάδα των Καλαβρύτων αγωνιζόταν ως γηπεδούχος στο γήπεδο Σκεπαστού με χορηγημένη προσωρινή άδεια χρήσης αποδυτηρίων τις ημιυπόγειες αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Σκεπαστού για να μην αναγκάζονται οι ομάδες να παίζουν όλα τα παιχνίδια εκτός έδρας.
Με την 1802/01-10-2001 απόφαση της περιφερειακής επιτροπής του Ε.Π.Τ.Α και την 349/12-1-2001 της επιτροπής του άρθρου 13 παρ. 6 Ν. 2539/97 προεντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004 Δίκτυο προπονητηρίων» με χρηματοδότηση 30.000.000 δρχ. (88.041,08 ευρώ) έργο που με την 138/29-05-2002 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων καθορίζεται ως αντικείμενο του έργου η κατασκευή αποδυτηρίων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, η ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και έργα αντιστήριξης στον ανατολικά του γηπέδου χώρο. Κατόπιν σύνταξης και υποβολή της σχετικής μελέτης από την ΤΥΔΚ Αχαΐας βάση της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να πάρει οριστική ένταξη.
2000-2001. Η πρώτη φορά άνοδος στη Β΄ κατηγορία


Η εκλογική συντριβή της παράταξης Παπαδόπουλου (183-356) από την παράταξη Νασιώτη στο Σκεπαστό στις Δημοτικές εκλογές του 2002 παρά του γεγονότος ότι ο ίδιος επανεξελέγη Δήμαρχος, άλλαξε φαίνεται την στάση του ως προς τη συνέχεια υλοποίησης της 138/29-5-2002 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας δώρο και μία τοπική έδρα στην παράταξη Νασιώτη,  αφού την εσφαλμένη απόφαση 583/2002 διοικητικού Πρωτοδικείου κατανομής εδρών (την ισχύον με απλή αναλογική) στο Σκεπαστό 1-4 αντί 2-3 δεν την προσέβαλε ποτέ, η μελέτη δεν έγινε ποτέ και κατ΄ επέκταση το έργο.

Το νέο νομικό πρόσωπο του Δήμου, που συστάθηκε για να διαχειριστεί το Στάδιο Καλαβρύτων μετά την παραχώρησή του από τη Γ.Γ.Α ιεράρχησε ως προτεραιότητες- αναγκαιότητες στα αθλητικά έργα, πρώτα την κατασκευή ξύλινου παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο και κατασκευή σύγχρονου ηλεκτροφωτισμένου εξωτερικού γηπέδου τένις στο χώρο που είχε αγοραστεί για κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου, τα αποδυτήρια και wc του γηπέδου Σκεπαστού εντάχθηκαν στις νέες υποσχέσεις.
Μετά την διοικητική ανασυγκρότηση του Αθλητικού Ομίλου Σκεπαστού το 2005 κατά τον προγραμματισμό διαμόρφωσης των υποδομών τόσο στη στελέχωση του έμψυχου δυναμικού αλλά κυρίως στη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων ώστε να δομηθεί μια ομάδα που να έχει διάρκεια στο χρόνο, ιεραρχήθηκε ως πρωταρχικός στόχος η κατασκευή αποδυτηρίων και wc στο γήπεδο και αποστέλλονταν κάθε χρόνο έγγραφο στο Δήμαρχο για να του υπενθυμίζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, με αποκορύφωμα την εφ όλης της ύλης 05/18-03-2009 επιστολή που δημοσιεύεται στο τοπικό τότε έντυπο τύπο, που σχολίαζε  ως ασυνεπή και αδιάφορη την Δημοτική Αρχή κάτι που βέβαια δεν πτόησε σε τίποτα τον Δήμαρχο, που όπως αποδείχθηκε είχε χαράξει πορεία για τη Βουλή, την πόρτα της οποίας πέρασε ως εκλεγμένος βουλευτής των εκλογών του Οκτωβρίου 2009 για να ψηφίσει Καλλικράτη-Μνημόνια κλ.π
Στο διάστημα αυτό η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται στο γήπεδο Σκεπαστού εντάσσοντας συνεχώς στο δυναμικό της νεανικό έμψυχο υλικό και  στα μπαράζ της Ακράτας τον Ιούνιο 2010 κέρδισε  και πάλι την άνοδο στη Β΄ κατηγορία, όπου ανανεώθηκε πλήρως και συνέχισε να αγωνίζεται ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.
Ο ερχομός του Καλλικράτη με την νέα γιγαντιαία υποχρεωτική συνένωση Δήμων κατόπιν των αποτελεσμάτων των Δημοτικών εκλογών τον Νοέμβριο 2010 βρήκε το Σκεπαστό χωρίς εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο πελαγωμένο από το ύψος των εκατομμυρίων ευρώ οφειλών που κληρονόμησε από τις προηγούμενες αρχές να ανακοινώνει αυτά που το μνημόνιο όριζε, ότι πρώτα έπρεπε να εξοφληθούν αυτές και μετά να γίνουν νέα έργα (για το Σκεπαστό ήταν σχεδόν 200.000 ευρώ 93.765,00 για την πλατεία και 98.000,00 ευρώ για την ύδρευση απόρια συμπληρωματικών συμβάσεων της προηγούμενης αρχής) αφού ιεραρχηθούν  οι αναγκαιότητες και προτεραιότητες που θα έκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμποντας το θέμα της κατασκευής των αποδυτηρίων για το μέλλον.
Το καλοκαίρι του 2016 λόγω των ελλείψεων και τη μη χορήγηση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων η ομάδα αναγκάζεται να συνεχίσει να αγωνίζεται ως γηπεδούχος στο Στάδιο Καλαβρύτων.


Μια ιδιωτική επίσκεψη του Γ.Γ. Αθλητισμού στα Καλάβρυτα τον χειμώνα του 2017 και μια βόλτα από το γήπεδο Σκεπαστού τον έπεισαν για την αναγκαιότητα κατασκευής αποδυτηρίων και wc και έτσι κατά την επίσημη επίσκεψή του τέλος Οκτωβρίου 2018 ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου μέσω του «προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ» κατασκευή- επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις κάτι που έγινε πράξη με την αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΦ/36986/198/24-01-2019 απόφασης Γεν. Γραμ. Αθλητισμού.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν επέτρεψε την εκταμίευση της χρηματοδότησης, το επιτελικό κράτος διέκοψε το πρόγραμμα ματαιώνοντας το έργο, και ο Δήμος Καλαβρύτων που μπορούσε δεν το επαναπρότεινε για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Η με κωδικό έργου 2018 Ε.Π 00100018 σύμφωνα με την αριθ.πρωτ. 127082/27-11-2018 απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ένταξης στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με τίτλο «έργα Βελτίωσης στα Δημοτικά Στάδια Καλαβρύτων-Σκεπαστού-Πετσάκων του Δήμου Καλαβρύτων» συνολικού ποσού 319.880,00 ευρώ για το Σκεπαστό οριζόμενο ποσό 136.400,00 ευρώ) πρόλαβε όμως και εκταμιεύθηκε στο Δήμο Καλαβρύτων.
Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, η κοινοτική παράταξη μειοψηφίας με οδηγό την εγκεκριμένη από Γ.Γ.Α μελέτη του διακοπέντος προγράμματος, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση τροποποίησης της απόφασης, που είχε ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη της ομάδας για κατασκευή φυσικού χλοοτάπητα, με σκεπτικό αυτής (αφού είχε εξασφαλιστεί η ένταξη των αποδυτηρίων στο άλλο πρόγραμμα) την δημιουργία υποδομών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες φιλοξενίας περισσότερων ομάδων την ίδια χρονική περίοδο που επιλέγουν για προετοιμασία την περιοχή μας, λειτουργώντας και ως βοηθητικό του Σταδίου (που για  τη συντήρησή του χρειάζεται τροποποίηση και για αυτό της απόφασης για διάθεση της χρηματοδότησης)ιεραρχώντας ως κύριες αναγκαιότητες τις ελλείψεις  (αποδυτήρια και wc) που αναγράφονται στο πρακτικό ελέγχου καταλληλόλητας αθλητικών εγκαταστάσεων της αρμόδιας επιτροπής περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας που όμως απορρίφθηκε  από την πλειοψηφία για να προτείνει πλαστικό τάπητα (χωρίς φυσικά άδεια λειτουργιάς) και δύο χρόνια  τώρα τα χρήματα παραμένουν στο ταμείο και το γήπεδο στην εγκατάλειψη.
Όλα ή κάποια από τα παραπάνω, μάλλον δεν ελήφθησαν υπόψιν του Αντιδημάρχου έργων, στην κατάθεση των απόψεών του στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης ως προς τον υπολογισμό και καθορισμό κριτηρίων του ύψους των επιχορηγήσεων στα Αθλητικά Σωματεία και της πρόσφατης σχετικά, δημόσιας αντιπαράθεσης που ακολούθησε με την διοίκηση του Αθλητικού Ομίλου Σκεπαστού με εκατέρωθεν σκληρές ανακοινώσεις, παρότι συμμετείχε στη λήψη ακόμη και της 138/29-05-2002 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων.
Κάθε γήπεδο για να προσελκύσει κόσμο θέλει και κάποιες  στοιχειώδεις απαραίτητες εγκαταστάσεις, που ο φερόμενος ως ισχυρός Καποδιστριακός-Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων που θέλει να φτιάξει αεροδρόμιο και να πάει το τρενάκι στο χιονοδρομικό για 23 χρόνια δεν κατασκεύασε (τουλάχιστον αποδυτήρια και wc) γιατί δεν μπορούσε; ή γιατί δεν ήθελε; 




ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ



{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.