Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Το προηγούμενο Σάββατο περίπου 3000 Πατρινοί βγήκαν με 850 «μεταμφιεσμένα» αυτοκίνητ...
Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου
Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ.
Το προηγούμενο Σάββατο περίπου 3000 Πατρινοί βγήκαν με 850 «μεταμφιεσμένα» αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης σηματοδοτώντας την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού. Ήταν μια εικόνα αισιοδοξίας σε μια εποχή δυσάρεστων ειδήσεων, όπου η πανδημία στερεί από την Πάτρα εκτός άλλων, την κυριότερη πηγή εσόδων και το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς του πολιτισμού της.Ήταν όμως και μια ακόμη επιβεβαίωση της μοναδικότητας του θεσμού, που δεν είναι απλά ένα εποχιακό έθιμο, αλλά τρόπος ζωής που μεταδίδεται ενάμιση αιώνα από γενιά σε γενιά. Κάτι που έχει ταυτιστεί με την ιδιοσυγκρασία και το ταπεραμέντο πολύ μεγάλης μερίδας Πατρινών. Οι καρναβαλιστές είναι η ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού και η εγγύηση της πορείας του στα επόμενα χρόνια. Αποτελούν την πιο παραγωγική του έκφραση, η οποία χρειάζεται υποστήριξη και ώθηση σε κάθε μορφή δημιουργικής δράσης.
Έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά σχέδια για το Πατρινό Καρναβάλι μέχρι του σημείου να λέμε ότι είναι η «βαριά βιομηχανία της πόλης». Πόσες βιομηχανίες όμως μπορέσαμε να διατηρήσουμε μεγαλουργώντας την Πάτρα, για να τα καταφέρουμε και στο Καρναβάλι; Πανηγυρίζουμε εδώ και χρόνια την τελευταία Κυριακή μετά την παρέλαση επηρεασμένοι από το μεγαλείο κεφιού, δημιουργικότητας, διασκέδασης μεγάλου πλήθους και πάθους και σίγουρα ξελασπώματος από την «άπνοια» της υπόλοιπης χρόνιας και τέλος μέχρι εκεί.
Το Καρναβάλι της Πάτρας όμως έχει προ πολλού εκπέμψει τις ανάγκες, τους στόχους και τις προσδοκίες του, που δεν τις βλέπει όποιος δεν θέλει ή όποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς να τις αξιολογήσει.
Την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον, προέκυψαν μέσα από το καρναβάλι νέες δουλειές και επαγγέλματα. Αναδείχθηκαν καλλιτέχνες και βρήκαν δρόμους επαγγελματικού προσανατολισμού αρκετοί άνθρωποι που η δημιουργικότητά τους ή το χόμπι τους, έγιναν πόροι επιβίωσης μετά το Καρναβάλι. Αυτή η θετική πλευρά της ζωής στην Πάτρα είναι άγνωστη στην πόλη και δεν στηρίζεται από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τον παραγωγικό κόσμο ως παράδειγμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.
Η Δημοτική Αρχή σπατάλησε επτά χρόνια σύνδεσης του Καρναβαλιού με κάθε τρόπο, με τα πολιτικά μηνύματα της κομματικής καθοδήγησης, χωρίς να καταλαβαίνει τη διαφορά ενός πολυπληθούς γεγονότος έκφρασης από μία μαζική λαϊκή σύναξη. Η αξιοποίηση χώρων ανάδειξης ιστορίας, δημιουργικής δράσης και επισκεψιμότητας του Πατρινού Καρναβαλιού, αφέθηκαν στη γραφειοκρατία των «καλών» προγραμμάτων της «κακής» Ευρωπαϊκής Ένωσης και το συνολικό όραμα για το μέλλον του Καρναβαλιού έγινε βλέποντας και κάνοντας. Η δε πανδημία μας στέρησε και μας στερεί ακόμη ότι μπορεί στο Καρναβάλι να αποτυπωθεί σε αριθμούς, συναισθήματα και ψυχικά αποθέματα. Ασφαλώς προέχει η δημόσια υγεία αλλά καλό είναι να έχουμε και κάποιες σκέψεις.
Το Πατρινό Καρναβάλι θα επιβιώσει γιατί έχει βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία και δικά του ισχυρά αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης. Χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο με τρεις άξονες : θέμα, θέαμα και τουριστικό προϊόν. Χρειάζεται σύνδεση με τη νέα γενιά μέσω δράσεων έκφρασης παράλληλων με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε μετά το «ισχυρό Group» να περάσουμε στην ισχυρή οργανωμένη έκφραση δημιουργίας και τέχνης. Η υποστήριξη κοινών δράσεων με τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνουν φυτώρια ανάπτυξης πολλαπλών μορφών έκφρασης όλο το χρόνο με σημείο αναφοράς το Καρναβάλι. Χρειάζεται οργανωμένη προβολή και επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα ώστε το Πατρινό Καρναβάλι να γίνει ξανά κορυφαίος προορισμός επισκεπτών με σωστή και αποδοτική παροχή υπηρεσιών. Να αναπτύξουμε το καρναβαλικό εργαστήρι των κατασκευών του Δήμου, σε εργοστάσιο τέχνης ώστε να πετύχουμε σύνδεση με τα προγράμματα ενίσχυσης του σύγχρονου πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και φυσικά να εκπονηθεί, και να στηριχθεί πρόγραμμα ενίσχυσης επαγγελμάτων που προκύπτουν και αναδεικνύονται μέσα από το Καρναβάλι, ώστε να υπάρξει στην πόλη ενδιαφέρον για νέου είδους δουλειές.
Είναι πολλά τα βήματα που απαιτούνται αλλά ένα είναι το κυριότερο. Η συνεννόηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων ώστε από όλους μαζί να προχωρήσουν όσα λέμε ή ψιθυρίζουμε για το Καρναβάλι την Κυριακή και τα ξεχνάμε την Καθαρή Δευτέρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.