Υπογράφηκε η σύμβαση για τη Μελέτη αξιοποίησης της λίμνης και των πηγών Λάδωνα Ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των Πηγών Λάδωνα, ώστε...
Ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των Πηγών Λάδωνα, ώστε να καταστούν τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης επισκεπτών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε 7 Φεβρουαρίου με την υπογραφή της σύμβασης για τη σύνταξη της «Μελέτης Προστασίας - Ανάδειξης - Αξιοποίησης Πηγών Λάδωνα».
Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου και του Μελετητή, Πολιτικού Μηχανικού Ανδρέα Αλεβίζου, παρουσία και των Σωκράτη Μούσιου, Προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λυκουριωτών και του Σπήλιου Μπαλαφούτα Προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρνεσίου.
Είχαν προηγηθεί σειρά κατά το προηγούμενο έτος σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Λάδωνα αλλά και του Αρχαίου Κλείτορα με πολιτικά στελέχη, Αντιδημάχους και Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για την σύνταξη των όρων που σχετίζονται με το στρατηγικό σχέδιο – μελέτη για την αξιοποίηση της περιοχής.
To αντικείμενο της τελικής Μελέτης αφορά στα έργα και δράσεις προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των πηγών του ποταμού Λάδωνα έκτασης περί των 50 στρεμμάτων
Οι μελετητές καλούνται πλέον, από σήμερα, να αναπτύξουν τις ιδέες τους με διατύπωση δράσεων και προτάσεων βάση σχεδίου για την αναμόρφωση της εικόνας του τοπίου, την ανάδειξη του χώρου και της ταυτότητας του τοπίου.
Οι προτάσεις θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την περιοχή των πηγών με τέτοιο τρόπο έως να αποκτήσουν νέο χαρακτήρα, αξιοποιώντας το ιδιαίτερου κάλους φυσικό περιβάλλον
Με βάση την αρχική πρόταση η Δημοτική αρχή και οι Σύλλογοι θα έχουν στα χέρια τους προτάσεις προκειμένου να γίνει ο καθορισμός οργάνωση και διαμόρφωση χώρων πληροφόρησης, κίνησης, στάσης, αναψυχής και αθλητισμού, σε συνδυασμό με υπάρχουσες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων
Προτάσεις θα διατυπωθούν και για την αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν στο χώρο όπως κτίσματα, ώστε να γίνουν λειτουργικά και να αποτελέσουν σημεία έλξης για το κοινό.
Σήμερα οι Πηγές παρουσιάζουν εγκατάλειψη και υποβάθμιση, έρμαια της κακοδιαχείρισης της φύσης από τον άνθρωπο αλλά και φυσικών καταστροφών.
Ήδη προτάθηκαν από τον Μελετητή, εκτός από την τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης, η επίστρωση δρόμους πρόσβασης στις πηγές (χωμάτινος), με τη δημιουργία και παρκινγκ ΙΧ, η διαμόρφωση πεζοδρόμου περιμετρικά της λίμνης και των πηγών, με ειδικά ξύλινα κιγκλιδώματα, άλλες ξύλινες κατασκευές για ξεκούραση και αναψυχή, παγκάκια τραπεζοκαθίσματα, κιόσκια κλπ..
Ο χώρος προβλέπεται να φωτιστεί ενώ προτείνεται να κατασκευαστεί και Χώρος Υποδοχής, Κυλικείο και Τουαλέτες.
Η περιοχή παρέμβασης θα ξεκινά από τις πηγές και θα συνεχίζει κατά μήκος, παράλληλα με τη ροή του ποταμού, για απόσταση τουλάχιστο 300 μέτρων.
Προβλέπεται ακόμη να διαμορφωθεί ποδηλατόδρομος που θα συνδέει την περιοχή με κοντινά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Κλίμα Παυσανία και οι εγκαταστάσεις Κανώ – Καγιάκ.
Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι η κατασκευή τοξωτής γέφυρας, ξύλινη εφόσον θα αφορά μόνο περιπατητές και ποδήλατα, πέτρινης εφόσον θα μπορεί να κινηθούν και ΙΧ.
Παράλληλα με την διαμόρφωση των πηγών θα εκτελεστούν και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στα πλαίσια της Μελέτης τέθηκαν τρεις κύριοι στρατηγικοί στόχοι,
⏩ δημιουργία νέων ευκαιριών αναψυχής και ήπιου τουρισμού στο ιδιαίτερου κάλους φυσικό περιβάλλον,
⏩ προστασία των ιδιαίτερων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ανθρωπογενούς δραστηριότητας η οποία δίνει έμφαση σε Οικολογία και Πολιτισμό και
⏩ ενδυνάμωση του παραγωγικού τοπίου της περιοχής και διασφάλιση οικονομικής ανθεκτικότητας.
Οι πηγές βρίσκονται σε υψόμετρο 500 μ. περίπου, στην περιοχή Κεφαλόβρυσο σε απόσταση 4,5 χλμ. από τα Λυκούρια, 10 χλμ. από την Κλειτορία και 35 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Σε κοντινή απόσταση είναι το Σπήλαιο Λιμνών (20 χλμ.) και οι εγκαταστάσεις Κανώ-Καγιάκ Δάφνης.
Ο Παυσανίας κατά τις περίφημες περιηγήσεις του, το 2ο μΧ αιώνα τον αναφέρει ως τον ωραιότερο ποταμό. Οι αρχαίοι Αρκάδες τον είχαν θεοποιήσει ενώ στις πηγές του, κατά την Μυθολογία, η θεά Δήμητρα πήγε προς κάθαρση μετά την ακούσια ένωσή της με τον Ποσειδώνα ενώ εκεί κυνηγούσε και η Άρτεμις.
Η περιοχή της Λιμνοπηγής Λάδωνα είναι χαρακτηρισμένος γεώτοπος και ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, γεγονός το οποίο θεωρείται σύμμαχος κάθε προσπάθειας για ήπιας μορφής οικοτουριστική ανάπτυξη.
Στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός από απειλούμενα είδη χλωρίδας και σπάνια είδη πανίδας.
Σήμερα κυριαρχεί η ανεξέλεγκτη βόσκηση, το παράνομο κυνήγι ενώ εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος χώρου και το παρακείμενο πλατανοδάσος Πλανητέρου είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο.
Στα πλαίσια της μελέτης προβλέπεται χρηματοδότηση για την σύνταξη Τοπογραφικής Μελέτης, Αρχιτεκτονικής Μελέτης Τοπίου και Περιβάλλοντος, Μελέτης Οριοθέτησης του ποταμού Λάδωνα και του Χειμάρρου Γκούρα και βέβαια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ειδικότερα όσον αφορά την Αρχιτεκτονική Μελέτη, στόχος είναι η στρατηγική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η σύνδεση με τις όμορες Τοπικές Κοινότητες, ούτως ώστε να μπουν και οι βάσεις για την ανάπτυξη της ενδοχώρας του Δήμου Καλαβρύτων.
Σύμφωνα με τη Δημοτική αρχή και τον μελετητή, είναι σαφής η αναγκαιότητα Ανάπλασης και αξιοποίησης των πηγών Λάδωνα καθώς το έργο αυτό δύναται να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της επαρχίας Καλαβρύτων και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας η οποία ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με την Κτηνοτροφία.
Η οριστική Μελέτη θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 24 μηνών. Ο Προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 208 χιλ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.