Παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων σήμερα στην Πάτρα στα πλαίσια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, για την ανάδε...
Παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων σήμερα στην Πάτρα στα πλαίσια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας, το διορθωμένο επετειακό Λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την εθνική Παλιγγενεσία.
Να θυμίσουμε οτι στο αρχικό λεύκωμα που ήταν να παρουσιαστεί πέρσι, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων είχαν ασκήσει βέτο για αρκετά λάθη που είχε σε σχέση με τα Καλάβρυτα. Στο νέο λεύκωμα, έγιναν όλες οι διορθώσεις και τα Καλάβρυτα -όπως πρέπει- έχουν περίοπτη θέση. (Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" θα έχουμε αναλυτικό ρεπορταζ)
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η άυλη κληρονομιά είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της Δυτικής Ελλάδας»
«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια.Εδώ βρίσκεται το σταυροδρόμι στο οποίο συναντήθηκαν, η φλόγα του Ολυμπισμού με την φλόγα της εθνικής παλιγγενεσίας. Το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας είναι ένα από τα πιο μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης, άνοιξε σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Royal» στην Πάτρα για την παρουσίαση των ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για τέσσερις από τις πλέον εμβληματικές δράσεις που υλοποίησε η Περιφέρεια κατά το 2021, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821, οι οποίες όμως «δεν δημιουργήθηκαν για να ζήσουν έναν μόνο χρόνο, αλλά για να συνεχίσουν να υπάρχουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα του τόπου μας και την πολυκύμαντη και πολυσήμαντη διαδρομή του μέσα στους αιώνες».
«H απόδειξη της πολύ μεγάλης σημασίας που αποδίδουμε στην ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, την οποία θεωρούμε ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» μας στον αγώνα για μία Δυτική Ελλάδα που με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση θα καταφέρει να γίνει πρωταγωνίστρια, είναι ότι για το σύνολο των δράσεων που υλοποιήσαμε, δαπανήθηκε ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 1,9 εκατ. ευρώ προήλθαν από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η μοναδική στη χώρα που αξιοποίησε πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος. «Αυτό νομίζω ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι για εμάς, ο πολιτισμός αποτελεί πολύ μεγάλη προτεραιότητα, θεμέλιο της ύπαρξης και του μέλλοντός μας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις 130 επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές, ενώ αναφερόμενος στις 4 συγκεκριμένες δράσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το λεύκωμα “Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η Γη της Φλόγας” αποτελεί την έντυπη αποτύπωση της προσφοράς αυτού του τόπου στους αγώνες της λευτεριάς, αλλά και την επιστημονική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν, το ψηφιακό κινητό μουσείο, ο διαδικτυακός και “έξυπνος” οδηγός για τα 2.500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και ένα περιγραφικό ντοκιμαντέρ που διηγείται την ιστορία των προγόνων μας.Αυτές οι τέσσερις δράσεις, αποτελούν την κατακλείδα της συμβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην τιμή που πάντα οφείλουμε σε εκείνους που αγωνίστηκαν για λευτεριά, αλλά το δικό μας πετραδάκι στην ανάδειξη και ενίσχυση της άυλης κληρονομιάς, που είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουμε».
Ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων και εμπλεκομένων στις εκδηλώσεις, καθώς επίσης τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και τον Αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Φίλια, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού.
«Ο μεγάλος έπαινος ανήκει σε όλους εκείνους που πίστεψαν, συμμετείχαν και έγιναν πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Δήμους, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και βέβαια, τα πάρα πολλά ενεργά κύτταρα πολιτισμού που με πολύ πείσμα και μεράκι εξακολουθούν να παράγουν πολύτιμο έργο στη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς και να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά, πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί και όταν εργαζόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο με κοινό στόχο»υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Όποιος δεν θυμάται από που έρχεται, δεν ξέρει και που πηγαίνει. Εμείς όμως θυμόμαστε και από πού ερχόμαστε, ξέρουμε και προς τα πού πάμε. Η ιστορία μας δεν είναι μια κουκίδα στον χρόνο. Είναι μια γραμμή που συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο.Είναι η πυξίδα που δείχνει τον κοινό μας δρόμο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ως συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θύμισε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάδειξη της τοπικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς υπήρξε προεκλογική δέσμευση του Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη, η οποία τηρήθηκε απαρέγκλιτα. «Είμαστε περήφανοι για τη εκδήλωση στο Ορεινό Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας όσο για τις εμβληματικές συναυλίες των Καλαβρύτων και του Μεσολογγίου που ταξίδεψαν μέσω της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο. Είμαστε περήφανοι για την εκδήλωση στο Ορεινό Αγρίδι Αιγιαλείας και τη δράση στη Νέα Φιγαλία και το Λάλα της Ηλείας, τον τριήμερο ποδηλατικό αγώνα Θυσίας αλλά και για τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματα που εν μέσω πανδημίας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και των τριών νομών και αφορούσαν εκατοντάδες μαθητές και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων» τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως οι δράσεις της Περιφέρειας «έφτασαν» σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Τέλος, αναφερόμενος στις τέσσερις δράσεις που παρουσιάστηκαν χθες, σημείωσε: «Ελπίζοντας πως όσα θα δείτε εδώ σήμερα αλλά και όσα θα ζήσετε εσείς και οι πολίτες της Περιφέρειάς μας τους επόμενου μήνες είναι αντάξια των προσδοκιών σας, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε μαζί σας μας και να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μια αφορά ότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε και να επιδιώκουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους, πιστοί σε όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντί σας».
Σημειώνεται πως ο κ. Φίλιας παρουσίασε και το ψηφιακό μουσείο, για το οποίο ανέφερε πως «οι εγκαταστάσεις και τα ψηφιακά εκθέματα που φιλοξενούνται σε διάφορες ψηφιακές μορφές είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να ταξιδεύουν σε διάφορους τόπους της Δυτικής Ελλάδας, πριν από τη μόνιμη εγκατάσταση τους στο Μεσολόγγι και τα Καλάβρυτα. Κι αυτό για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ενήλικες, εφήβους και παιδιά, να το επισκεφτούν να μάθουν με έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό και συνάμα ψυχαγωγικό τρόπο τι συνέβη πριν από διακόσια χρόνια στα ίδια μέρη που ζουν σήμερα».
Το λεύκωμα «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η Γη της Φλόγας» παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Δελλής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σήφης Μπουζάκης, ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων, Νίκος Τόμπρος, ο καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Φωτόπουλος και ο ποιητής, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αντώνης Σκιαθάς. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο σκηνοθέτης, Παναγιώτης Φαφούτης, ενώ για το ψηφιακό σύστημα ξενάγησης μίλησε ο Θεόδωρος Τσούμπελης. ΄
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Cantelena Χορωδία Πάτρας.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.