Το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας συνδέει, μ’ έναν αλληγορικό τρόπο, δυο τό...
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, το μεσημέρι της Πέμπτης, στα εγκαίνια του Κινητού Ψηφιακού Πάρκου, στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός», στα Καλάβρυτα.
Το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο δημιουργήθηκε απ’ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στα Καλάβρυτα, παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι το γεγονός πως μετά την περιήγηση του σε επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, το Ψηφιακό Πάρκο θα εγκατασταθεί -σε μόνιμη βάση- στα Καλάβρυτα και στο Μεσολόγγι, αποτελεί έναν επιπλέον συμβολικό δεσμό ανάμεσα στις δυο πόλεις.
«Στους δυο ‘πυλώνες’ πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο Αγώνας για την Ελευθερία και ο εθνικός στόχος για την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Απ’ την μια πλευρά τα Καλάβρυτα του Ιερού Λαβάρου, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του όρκου και της Αγίας Λαύρας, η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε απ’ τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Μαρτίου του 1821. Η αρχή του Αγώνα. Και απ’ την άλλη πλευρά το Μεσολόγγι της Εξόδου, των Ελεύθερων Πολιορκημένων, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης, της ηρωικής αντίστασης που προκάλεσε ρίγη θαυμασμού σ’ όλη την υφήλιο και έφερε πιο κοντά τη δικαίωση και τη νίκη του Αγώνα. Αυτός ο νοητός, ο συμβολικός άξονας ανάμεσα στην αρχή του ΄21 και στην κορύφωση του, ανάμεσα στα Καλάβρυτα και στο Μεσολόγγι, δεσπόζει και ενισχύεται και με το Ψηφιακό Πάρκο Ιστορίας και Πολιτιστικού Αποθέματος», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφορικά με το Ψηφιακό Πάρκο ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τα Καλάβρυτα είναι η πρώτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που υποδέχθηκε το Ψηφιακό Πάρκο. Και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο κοινό ολοκληρωμένο αυτό το σημαντικό ψηφιακό έργο.
«Σ’ αυτή την πρώτη φάση και τα 12 κοντέινερς του Ψηφιακού Πάρκου θα παραμείνουν εδώ, στο σχολικό συγκρότημα ‘Ευσέβιος Κηπουργός’, για διάστημα δυο εβδομάδων. Θ’ ακολουθήσει η μεταφορά του Ψηφιακού Πάρκου σε επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και στο τέλος αυτής της διαδρομής, έξι από τα δώδεκα κοντέινερς θα επιστρέψουν στα Καλάβρυτα και θα τοποθετηθούν μόνιμα στο χώρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα απ’ τον Σταθμό του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου», επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Προσθέτοντας ότι «τα Καλάβρυτα, χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας αποκτούν, πλέον, μια μόνιμη ψηφιακή έκθεση προσανατολισμένη στην Ιστορία και στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας. Και έναν επιπλέον λόγο ώστε μαθητές, περιηγητές, επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας, όλο το χρόνο, να έρχονται εδώ και εκτός απ’ τα αξιοθέατα της περιοχής μας, τα μνημεία και το φυσικό κάλλος της, να γνωρίζουν, να επισκέπτονται και το Ψηφιακό Πάρκο και να ζουν μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία με αναφορά στην Ιστορία μας».
Να σημειωθεί ότι αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων κ.κ. Ιερώνυμος ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, εκτός απ’ τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέα Φίλια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης και ο βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Ενώ παραβρέθηκαν, η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αττικής Μαρία Κουρή, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.