HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Λαμπρός εορτασμός στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου, η μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου, αλλά και η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολ...



Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου, η μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου, αλλά και η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, στην Ιερά Μονή που στέκεται στην κορυφή ελατόφυτου λόφου, σε υψόμετρο 1085μ, πάνω από τα χωριά της Βλασίας.
Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ' Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, συνοδεία Ιερέων και διακόνων της καθ' ημάς Μητροπόλεως.
Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Ευθύμιος Φλογεράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, η Δασάρχης Καλαβρύτων κα Αικατερίνη Κολλύρου τοπικοί φορείς και πλήθος πιστών.
Ο Μητροπολίτης μας στην ομιλία του έκανε αναφορά στην σημερινή τρισυπόστατη εορτή (Αγίου Νικολάου, Αγίου Νικολάου του Νέου και Αγίου Χριστοφόρου), τονίζοντας οτι οι Άγιοι μας αποτελούν φάροι της πίστεως μας και φωτεινοί οδηγοί και καθοδηγητές στην ζωή μας.


Στο Αρχονταρίκι
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα για όλους τους παρευρισκομένους, ενώ στο αρχονταρίκι της Μονής η Ηγουμένη Φιλαρέτη υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη μας και την συνοδεία του, τον Δήμαρχο και τους επισήμους. Για άλλη μια φορά όλοι διαπίστωσαν τα αποτελέσματα της εξαιρετικής καθημερινής και επίπονης εργασίας για την διατήρηση του Μοναστηριού από την γερόντισσα Φιλαρέτη με τον Δήμαρχο κο Παπαδόπουλο να της προσφέρει ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης το επετειακό μετάλλιο του Δήμου Καλαβρύτων ενώ κατά την συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε σύμπνοια απόψεων και συνεργασία που θα συνεχιστεί μεταξύ Μητρόπολης, Δήμου και Μονής για έργα συντήρησης του καθολικού της Ιεράς Μονής και του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι.


Η συνοπτική ιστορία της Μονής
Η Μονή Αγίου Νικολάου στα χρόνια του Βυζαντίου απέκτησε δύναμη και πλούτο από τις δωρεές ευσεβών χριστιανών της περιοχής αν και η φήμη της λόγω διαφορών θαυμάτων είχε πάει πολύ μακριά, προσελκύοντας όμως και διάφορους επιδρομείς, τους οποίους ούτε τα τείχη της μονής ούτε τα φρούρια στους γειτονικούς λόφους Χαρκόσκαλα και Αγνελοκάστρι μπόρεσαν να σταματήσουν. Η μονή τρεις φορές έγινε στάχτη και τρεις φορές ξαναχτίστηκε. Τελευταία ανακαίνιση στο καθολικό της έγινε το 1892.
Η πιο σημαντική γνωστή στιγμή στην ιστορία της υπήρξε η εμπλοκή της στην πολύνεκρη μάχη της Βλασίας, στον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο. Γύρω από τη μονή βρίσκονταν οι δυνάμεις του 617ου συντάγματος πεζικού με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Σταύρο Δρακουλαράκο και στο δάσος βρίσκονταν οι δυνάμεις των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Στις 23 Ιουλίου 1948 ξέσπασε η επίθεση γύρω από το μοναστήρι και για οκτώ ώρες Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Στο τέλος οι αντάρτες υποχώρησαν αφήνοντας 68 περίπου νεκρούς, ενώ οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού (οι οποίες χρησιμοποίησαν τη μονή ως καταφύγιο) έχασαν 10 άντρες. Τις τραγικές στιγμές της μάχης και τις ακόμη τραγικότερες εικόνες που ακολούθησαν διατήρησαν στη μνήμη τους για πολλές δεκαετίες οι Βλασιώτες. Το μνημείο της μάχης με τα ονόματα των πεσόντων βρίσκεται σε ένα μικρό κοιμητήριο στο νότιο προαύλιο της μονής, πάνω από τον γκρεμό.


Η Μονή σήμερα
Η Μονή Αγίου Νικολάου είναι πρόσφατα ανακαινισμένη. Η βασιλική με τον ωραίο τρούλο, που αποτελεί το καθολικό της, δεσπόζει στο κέντρο της αυλής αλλά χρίσει επισκευών συντήρησης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το παμπάλαιο παρεκκλήσι της Γέννησης της Θεοτόκου και τα κειμήλια της μονής όπου, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται και το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού.
Ο επισκέπτης – προσκυνητής θα απολαύσει από την κορυφή του λόφου, στο πλάτωμα της μονής, μια μοναδική πανοραμική θέα προς τις κορυφές του Ερύμανθου, στην κοιλάδα του Σελινούντα, καθώς και στα δάση της Σκαφιδιάς και του Καλλιφωνίου. Στο σημείο αυτά υπάρχει μια πέτρινη πηγή που στο πεζούλι της αναγράφεται ο πιο όμορφος από τους θρύλους της μονής:
«Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο τοπικός Aγάς έκλεψε όλα τα πρόβατα της μονής και τα κατέβασε στο Κατάκολο για να τα πουλήσει στα απέναντι νησιά. Όμως το πλοίο με τα κλεμμένα ζώα δεν έφευγε από την ακτή και ο καπετάνιος ρώτησε αν τα ζώα είναι βακούφικα (δηλαδή μοναστηριακά), οπότε και θα έπρεπε να βγουν έξω για να μπορέσει να φύγει το πλοίο. Αυτό έγινε και το πλοίο απέπλευσε αφού βγήκε και το τελευταίο κλεμμένο ζώο από τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Το κοπάδι πήρε το δρόμο της επιστροφής, οδηγούμενο από μια σκοτεινή ανδρική μορφή. Το επόμενο πρωί οι καλόγεροι, που είχανε ήδη δεηθεί στον Άγιο Νικόλαο για την επιστροφή των ζώων, είδαν το κοπάδι να κοιμάται έξω από τη μάντρα της μονής. Το θαύμα είχε γίνει και ο Αγάς εντυπωσιασμένος από τη δύναμη του Αγίου, δώρισε στη μονή ένα ασημένιο καντήλι με ένα καραβάκι κρεμασμένο επάνω του, το οποίο βρίσκεται σήμερα κρεμασμένο πάνω από την ιερή πύλη».















{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.