Με πρωταγωνιστές τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Τσόπελα, (Δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, τέ...
Με πρωταγωνιστές τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Τσόπελα, (Δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, τέως διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ») και με κεντρικό σύνθημα "Ας σώσουμε οτι γίνεται αν σώζεται" στην κατάμεστη αίθουσα της πρώην μαθητικής εστίας Κλειτορίας πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα ευεσθητοποίησης για το πρόβλημα της ασθένιας των πλατάνων.
Ήταν μια των μαθητών, μαθητριών Κλειτορίας που έγινε πράξη και οργανώθηκε μαζί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας Ακράτας, το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Κλειτοριας, τον Εκπολιτιστικό-Επιμορφωτικό Σύλλογο Κλειτορίας, τον ΕΑΟΣ Κλειτορίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Καλαβρύτων και τη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ζαΐμης, οι Αντιδήμαρχοι Σαμαρτζόπουλος και Ροδόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δουκλιάς και Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Κλειτορίας κος Παπακανέλλος, η Δασάρχης Καλαβρύτων κα Κολλύρου, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού, ο Πρόεδρος της τοπικής Ν.Δ. κος Τσάμης, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καλαβρύτων κ. Κακκαβάς και κ. Ράπανος εκπρόσωποι του Α.Τ. Κλειτορίας, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Στο χαιρετισμό του οι Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος τόνισε:
Θα ήθελα ξεκινώντας να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για τη σημερινή εκδήλωση τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου Κλειτορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας.
Και μαζί όσους συνέδραμαν -με την υποστήριξη τους- αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.
Δηλαδή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Δημοτική Κοινότητα Κλειτορίας, τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο και τον Ε.Α.Ο.Σ. Κλειτορίας.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα πλατάνια δεν αποτελούν μόνο σημαντικά στοιχεία της φυσικής μας κληρονομιάς. Αποτελούν, επιπλέον, και σημαντικά φυσικά μνημεία, με διακριτή αναφορά στην Ιστορία, στον πολιτισμό, στη λαογραφία, στην κοινωνική ζωή κάθε περιοχής, όχι μόνο στα χωριά και στις κωμοπόλεις μας αλλά ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας, γνωρίζουμε πόσο συνδεδεμένες είναι διαχρονικά οι τοπικές κοινωνίες με τα πλατάνια μας, ως εμβληματικά στοιχεία, ως σημεία που αποτελούν για κάθε κοινότητα μέρος της ίδιας της ταυτότητας της.
Άρα, είναι εξ ορισμού αυτονόητη η ανάγκη της προστασίας, της διάσωσης και της διατήρησης των πλατανιών, είτε μιλάμε για πλατάνια που βρίσκονται σε φυσικά οικοσυστήματα, είτε για πλατάνια που βρίσκονται στο αστικό ή οικιστικό περιβάλλον.
Αυτή, λοιπόν, η ιδέα που είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Κλειτορίας για την σημερινή ανοικτή εκδήλωση δείχνει, πέραν όλων των άλλων, και τον μεγάλο βαθμό ευαισθητοποίησης τους για την ασθένεια των πλατανιών, για τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που αποτελεί σήμερα μείζονα απειλή και πηγή κινδύνου μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Δυστυχώς, πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί απ’ τον μύκητα, πολλά δέντρα νεκρώνονται, με μόνη ισχυρή άμυνα από μέρους μας, αφ’ ενός την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και αφ’ ετέρου την απομόνωση της, με την επιβολή μιας μορφής καραντίνας, ώστε να μην προσβάλλονται τα υγιή γειτονικά πλατάνια και έτσι να αναχαιτίζεται και να εξαλείφεται η ασθένεια.
Όμως, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις.
Με αφορμή τη σημερινή πρωτοβουλία των μαθητών μας, θα ήθελα να πω ότι ο Δήμος Καλαβρύτων ασφαλώς και δεν μένει παρατηρητής στο πρόβλημα.
Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.
Δεν στεκόμαστε σε μια άκρη, απλώς παρακολουθώντας και προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα.
Απ’ τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου μας, τα οποία μάλιστα έχουν ψαλιδιστεί τελευταία εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και των ανατιμήσεων στα λειτουργικά κόστη, έχουμε διαθέσει πόρους για παρεμβάσεις με σκοπό τη διάσωση πλατανιών, έχουμε παρέμβει, πάντα με μεγάλη προσοχή και με τήρηση όλων των μέτρων, μιας και τα μηχανήματα εκσκαφής όπως και τα εργαλεία κοπής κλαδιών μπορούν να εξελιχθούν και τα ίδια σε φορείς μετάδοσης της ασθένειας, δηλαδή σε φορείς μεταφοράς του απειλητικού μύκητα.
Όμως, αυτή δεν είναι λύση με μακρόπνοο και αποτελεσματικό χαρακτήρα.
Δεν είναι λύση οι αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Το έχουμε πει, το έχουμε φωνάξει, έχουμε καταθέσει προστάσεις και επιμένουμε σ’ αυτό: Λύση για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων και την διάσωση τους είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή, για την περιοχή Καλαβρύτων, ενός συντονισμένου προγράμματος πρόληψης, προστασίας και διάσωσης, με χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως υπολογίζουμε, ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα και χωρίς εκπτώσεις όλες οι κατευθυντήριες γραμμές και οι εισηγήσεις που μάς υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες, όπως ο Δόκτορας Δασολόγος και Φυτοπαθολόγος κ. Παναγιώτης Τσόπελας, τον οποίο θ’ ακούσουμε στη συνέχεια.
Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με πόρους εθνικούς ή κοινοτικούς, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη Δασική Υπηρεσία η οποία, όλοι το γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Και ειδικά για το Δήμο Καλαβρύτων χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη μέριμνα.
Και αυτό γιατί η περιοχή μας έχει ένα επιπλέον στοιχείο έντασης της επικινδυνότητας της νόσου.
Τα ποτάμια μας.
Τον Λάδωνα και τον Αροάνιο, που επίσης συντελούν ώστε -μέσω των μεταφερόμενων κλαδιών- να μεταδίδεται η νόσος από περιοχή σε περιοχή.
Όμως, όλα αυτά, και αυτή είναι η δική μας αγωνία, θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.
Θα έπρεπε, δηλαδή, να είμαστε ένα βήμα μπροστά απ’ το πρόβλημα και όχι να τρέχουμε πίσω του.
Ο Δήμος Καλαβρύτων είναι σταθερά στο πλευρό και σε συνεχή επαφή συνεργασίας με τη Δασική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη και δικαιοδοσία κάθε παρέμβασης. Είμαστε εκεί παρόντες, να προσφέρουμε, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, κάθε βοήθεια.
Αλλά, επιτρέψτε μου να επιμείνω, είναι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που πρέπει άμεσα ν’ ανταποκριθούν. Και να δρομολογήσουν δράσεις προστασίας αυτού του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, των πλατανιών μας.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε, εκεί επιμένουμε και ελπίζουμε αυτή η επιμονή μας να φέρει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Δέντρα ηλικίας 500 και 1.000 ετών δεν είναι δυνατόν ν’ απειλούνται στην εποχή η Επιστήμη σχεδόν κάνει θαύματα.
Οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε.
Οφείλουμε να ρίξουμε εκεί το βάρος των προσπαθειών μας. Ο Δήμος Καλαβρύτων το κάνει ήδη. Και περιμένουμε την ίδια αντίδραση να δείξει και η Πολιτεία.
Και πάλι, πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Κλειτορίας και πολλές ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση.
Σας Ευχαριστώ.
Δρ. Τσόπελας: Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση λήψη μέτρων μπορεί να σώσει τα πλατάνια
«Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου έχει καταγραφεί και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, έχοντας προσβάλει εμβληματικά δέντρα, όπως, “ο Πλάτανος του Παυσανία” στο Αίγιο, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και ληφθούν άμεσα μέτρα».
Αυτό τόνισε μεταξύ ο Δρ Δασολογίας και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Παναγιώτης Τσόπελας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσόπελα, «το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διάγνωση της ασθένειας και έχει εφαρμόσει μεθόδους αντιμετώπισης σε πολλές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και τους δήμους».
Ειδικότερα, όσον αφορά στις προσβολές πλατάνων στην Δυτική Ελλάδα, ο Παναγιώτης Τσόπελας ανέφερε οτι «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου στην παρόχθια βλάστηση ποταμών και χειμάρρων» και εξηγεί: «Εκτεταμένες προσβολές και νέκρωση χιλιάδων δέντρων έχουν εντοπιστεί στους ποταμούς Λάδωνα και Αροάνιο στην Αχαΐα, στη Νέδα, στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Ηλείας και Μεσσηνίας, στον Εύηνο ποταμό και στην παραλίμνια βλάστηση της Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία.
Επίσης, η ασθένεια έχει καταστρέψει πολλά δέντρα σε οικιστικές περιοχές και πάρκα της Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, έχει εντοπιστεί μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα, σε προάστια της Πάτρας, όπως στο Ρίο, στα Καλάβρυτα, στη Ναύπακτο, καθώς και σε αρκετά χωριά.
Εμβληματικά δέντρα
Όπως επισήμανε «Στην κοινότητα Πλατανιώτισσα των Καλαβρύτων έχει προσβληθεί από την ασθένεια ένα εμβληματικό δέντρο (στην ουσία είναι τρία πλατάνια ενωμένα) μεγάλων διαστάσεων στο κοίλωμα του οποίου υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Δυστυχώς, αυτό το “Μνημείο της Φύσης” νεκρώνεται σταδιακά από την ασθένεια και θα καταστραφεί πλήρως».
Με αφορμή την προσβολή του προαναφερόμενου εμβληματικού δέντρου, ο Παναγιώτης Τσόπελας τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην προστασία σημαντικών δένδρων πλατάνου, καθώς και δένδρων πλατάνου που έχουν κηρυχθεί “Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης”, με την αυστηρή τήρηση κανόνων πρόληψης».
«Για παράδειγμα,» συνεχίζει, «στην παραλία του Αιγίου υπάρχει ο “Πλάτανος του Παυσανία”, που θεωρείται ότι είναι από τον 2ο αιώνα μ.Χ., ενώ στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων υπάρχει ο ιστορικός πλάτανος που συνδέεται με την Επανάσταση του 1821».
Επίσης, όπως προσθέτει, «πρέπει να προστατευθούν τα δέντρα πλατάνου, όπως αυτά στην παραλία της Ναυπάκτου, που παίζουν τεράστιο ρόλο στην οικονομία της πόλης, αφού βρίσκονται σε σημεία προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών ».
Σωτήριες επεμβάσεις
Με αφορμή λοιπόν την ανάγκη προστασίας των δέντρων, ο Παναγιώτης Τσόπελας φέρνει ως παράδειγμα τις ενέργειες αποκατάστασης που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
«Μέσα στην πόλη της Ναυπάκτου, η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας το 2018 σε ένα μόνο δέντρο και οι επεμβάσεις που έγιναν με υλοτομία και νέκρωση των γειτονικών υγειών δέντρων πλατάνου, είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της ασθένειας και τη διάσωση όλων των εμβληματικών δένδρων πλατάνου κατά μήκος της ανατολικής παραλίας, στην περιοχή Γρίμποβο. Ακόμη, το 2020 αντιμετωπίστηκε η ασθένεια και στην περιοχή Ψανή, στην δυτική παραλία της Ναυπάκτου, ενώ η ασθένεια είχε επίσης αντιμετωπιστεί επιτυχώς στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας και μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, την διετία 2009 -2010».
«Οι εργασίες αποκατάστασης στην Ναύπακτο», συνεχίζει ο Παναγιώτης Τσόπελας, «έγιναν σε συνεργασία του Ινστιτούτου με τον δήμο και την δασική υπηρεσία παρ΄ ότι η τελευταία έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «η δασική υπηρεσία βρήκε ότι υπήρχε η προσβολή των πλατάνων από την ασθένεια».
Η ασθένεια εντοπίστηκε το 2003
Όσον αφορά στην εμφάνιση της ασθένειας των πλατάνων στην Ελλάδα και στην επέκτασή της, ο Παναγιώτης Τσόπελας είπε:
«Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, προκαλείται από ένα εισβλητικό είδος μύκητα, τον Ceratocystis platani και εισήχθη στην Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα, η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2003 στη Μεσσηνία και πήρε μεγάλες διαστάσεις γιατί δεν εφαρμόστηκαν μέτρα καραντίνας για την εξάλειψή της ή τον περιορισμό της διασποράς του παθογόνου στα πρώτα στάδια προσβολής.»
Εξηγώντας για το πώς έγινε, περιγράφει: «Μηχανήματα εκσκαφής μεταφέρονταν από περιοχές με προσβολές σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς κανέναν περιορισμό. Η ασθένεια επεκτάθηκε σε πολλά ποτάμια της χώρας με μηχανήματα που πραγματοποίησαν αντιπλημμυρικά ή άλλα έργα. Σε πολλές περιοχές δημιουργήθηκαν προσβολές με κλαδεύσεις δένδρων με μολυσμένα αλυσοπρίονα και άλλα εργαλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μολύνσεις στην περιοχή Πλανητέρο της Αχαΐας από συνεργεία συντήρησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ίδια περιοχή η κατασκευή του ποδηλατόδρομου Κλειτορίας είχε σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση και καταστροφή των δένδρων πλατάνου κατά μήκος του Αροάνιου ποταμού. Επίσης, έργα αναψυχής που έγιναν κατά μήκος του Λάδωνα ποταμού διέδωσαν το παθογόνο, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού».
Επανερχόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της ασθένειας, ο Παναγιώτης Τσόπελας ανέφερε ότι «τα προσβεβλημένα δέντρα πρέπει να υλοτομούνται και να απομακρύνονται όσον το δυνατόν συντομότερα, διότι η καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του παθογόνου σε άλλα δέντρα στην περιοχή».
«Με την υλοτομία των δένδρων», συμπληρώνει, «δεν σταματά η διάδοση του μύκητα μέσω των ριζών, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ζιζανιοκτόνο στα γειτονικά δέντρα, με στόχο τη νέκρωση των ριζών τους, οι οποίες έρχονται σε επαφή και δημιουργούν συνενώσεις με τις ρίζες του προσβεβλημένου δένδρου».
Προληπτικά μέτρα
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσόπελα, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας παίζει και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η αποφυγή εργασιών εκσκαφής και οι κλαδεύσεις δέντρων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις εργασίες εκσκαφής, ο Παναγιώτης Τσόπελας επισημαίνει: «Εργασίες ανάπλασης σε πλατείες, πάρκα και λοιπούς χώρους που φύονται πλατάνια εγκυμονούν κινδύνους προσβολής των δένδρων από πληγώσεις των ριζών και του κορμού. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί προσβολές. Σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις εργασιών εκσκαφής, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλός καθαρισμός και απολύμανση μηχανημάτων και εργαλείων, ωστόσο, αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη μη προσβολή των πλατάνων.»
Σχετικά με τις κλαδεύσεις, τονίζει ότι « παρ΄ ότι οι κλαδεύσεις δένδρων πλατάνου είναι απαραίτητες σε κατοικημένες περιοχές, δυστυχώς έχουν συμβάλλει στη διάδοση της ασθένειας σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε αυτές που γίνονται από συνεργεία τα οποία μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, όπως αυτά που ασχολούνται με τη συντήρηση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.»
«Για αυτό πριν από την κλάδευση δένδρων πλατάνου» συνεχίζει, «είναι απολύτως απαραίτητος ο καλός καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων κοπής, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον καλό καθαρισμό των αλυσοπρίονων από το πριονίδι που εγκλωβίζεται μέσα στο μηχάνημα, πριν από τη χρήση απολυμαντικών ουσιών, διότι ο μύκητας επιβιώνει στο πριονίδι και εισβάλλει στο δέντρο από τις τομές του κλαδέματος».
Επίσης, όπως προσθέτει, «η με οποιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δέντρων πλατάνου συμβάλλει στην προσβολή των δένδρων από το παθογόνο, ενώ η κοπή του κισσού που αναπτύσσεται στον κορμό και τους κλάδους πλατάνων έχει προκαλέσει μολύνσεις δένδρων σε πάρα πολλές της Ελλάδας και δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση».
Η πρόληψη
Όσον αφορά στο ρόλο τόσο των υπηρεσιών του κράτους, όσο και των ίδιων των πολιτών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ασθένειας, ο Παναγιώτης Τσόπελας λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε., ο μύκητας Ceratocystis platani περιλαμβάνεται στους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας. Όταν διαπιστωθεί η παρουσία ενός επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας, οι αρμόδιες αρχές του κράτους λαμβάνουν αμέσως όλα τα αναγκαία φυτοϋγειονομικά μέτρα για την εξάλειψη του επιβλαβούς αυτού οργανισμού καραντίνας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση τα μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να εφαρμόζονται από τις κατά τόπους Δασικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι Δασικές υπηρεσίες δεν έχουν αρκετό προσωπικό και τα μέσα για να εφαρμόσουν μέτρα αντιμετώπισης. Πάντως μέσα στις πόλεις συνεργάζονται οι δήμοι με τη Δασική υπηρεσία και έχουν εφαρμοστεί μέτρα.»
Επίσης, όπως τονίζει, «σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας παίζει η ενημέρωση υπηρεσιών και εργοληπτών, που σχετίζονται με δημόσια έργα, για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας σε περιοχές που υπάρχουν προσβολές, και την λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς, όπως επίσης και των ίδιων των πολιτών».
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
Οι μαθητές της Κλειτορίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έδειξαν οτι είναι πολύ πιό ευαισθητοποιημένοι απ΄όλους μας. Με την προτροπή των δασκάλων και καθηγητών τους, αποτύπωσαν με εξαιρετικό τρόπο την ευαισθησία τους αλλά και την αγωνία του και έκλεισαν την εκδήλωση με ένα άκρως συγκινητικό και αφυπνιστικό δρώμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.