HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θαν. Παπαδόπουλος: Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού- Βουραϊκού ορόσημο στην περιβαλλοντική μας κληρονομιά

Εκτενείς αναφορές στη μοναδικότητα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού αλλά και στην μεγάλη περιβαλλοντική αξία του φυσικού μνημείου ...



Εκτενείς αναφορές στη μοναδικότητα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού αλλά και στην μεγάλη περιβαλλοντική αξία του φυσικού μνημείου έκανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, το απόγευμα της Τετάρτης, στην εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης «Μνήμες Γαίας» που φιλοξενείται -έως τις 25 Ιουλίου- στον πολυχώρο «Αίγλη» του «Βέσο Μάρε» στην Πάτρα.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού και Βουραϊκού, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που φέτος, όπως σημείωσε, «συμπληρώνει 45 χρόνια συνεχούς και πολύπλευρης προσφοράς στην τοπική κοινωνία και στην Επιστήμη» και τέλος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, υπάρχουν επτά Γεωπάρκα της UNESCO. Δηλαδή, επτά διεθνώς αναγνωρισμένα -για τη μοναδικότητα τους- φυσικά μνημεία, ένα απ’ τα οποία είναι αυτό του Χελμού-Βουραϊκού. Το Γεωπάρκο Χελμού -Βουραικού ήταν το δεύτερο στην Ελλάδα που πέρασε τη διαδικασία αξιολόγησης της UNESCO ως φυσικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και απ’ το 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

«Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού είναι το μοναδικό σ’ όλη την Πελοπόννησο και στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα και εκτείνεται σε μια έκταση 647 τετραγωνικών χιλιομέτρων», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι το Γεωπάρκο επιφυλάσσει στον επισκέπτη αναρίθμητες συγκινήσεις «απ’ το επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού, με τον ξακουστό -σ’ όλη την Ευρώπη- Οδοντωτό Σιδηρόδρομο της γραμμής απ’ το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα, ως το συναρπαστικό Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων, με τις υπόγειες λίμνες του. Απ’ τις πηγές του Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο και τις πηγές του Λάδωνα, απ’ τη μοναδική ομορφιά της Λίμνης Τσιβλού και τα μυθικά Ύδατα της Στυγός ως την κορυφή της Νεραϊδοράχης στο Χελμό, εκεί που το τηλεσκόπιο ‘Αρίσταρχος’ συνδέει ήδη τ’ όνομα του με την επόμενη παγκόσμια επανάσταση στις δορυφορικές επικοινωνίες, όλα μαζί φιλοτεχνούν μια μοναδική και σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία».





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.